blog placeholder

2012-12-13 Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft er voor gezorgd dat het fokken van nertsen in 2024 verboden wordt. Hierbij gaat de wens van fanatieke dierenactivisten in vervulling. Maar is het afschaffen van de nertsenhouderij wel zo’n goed idee? 

De cijfers

Nederland telt op dit moment 158 nertsenhouderijen die bij elkaar meer als een miljoen moederdieren bezitten. Al deze bedrijven bieden werk aan meer dan 1000 werknemers en zorgen voor een exportbedrag van 300 miljoen euro. De totale bijdrage aan de Nederlandse schatkist ligt op maar liefst 50 miljoen euro. Nog steeds stijgt de vraag naar bont en de bedrijven floreren als nooit tevoren. De nertsenhouderij is gezond en draait volledig zonder subsidies van de overheid. Waarom dan het verbod?

Nertsenhuisvesting

Dierwelzijn

Het verbieden van de nertsenhouderij komt voort uit de felle protesten over het welzijn van de nertsen. Zo zouden ze niet goed behandeld worden en is het niet nodig om de beestjes af te maken voor een luxueuze bontjas, er is immers ook nepbont?! Al jarenlang laten dierenactivisten de nertsen los en bedreigen de eigenaren. Dit is zowel killing voor de eigenaar als het beestje. De eigenaren voelen zich niet langer veilig op hun eigen legale bedrijf en bij de vrijlating van de nertsen sterven de dieren buiten omdat ze niet gewend zijn zelf eten te zoeken en ondergereden worden door auto’s. Dit is dus wel het domste wat een dierenactivist kan doen en is hiermee zelf de moordenaar van het beestje. Verder doen er allerlei spookverhalen de ronde over de wrede manier van afmaken. Er is echter geen diervriendelijkere manier om een dier te doden dan in de nertsenhouderij gebeurt, namelijk met koolmonoxide. De nertsen raken in een roes en overlijden hieraan, zonder dat het dier geweld wordt aangedaan. Er is dus werkelijk geen verschil tussen het dierwelzijn van de nertsen en het houden van bijvoorbeeld kippen. Verder heeft de nerts in de kraamtijd de beschikking over stro om haar jongen in te baren en heeft zij de hele dag toegang tot vers voer en water. De mest valt door de onderkant van het hok heen en wordt automatisch afgevoerd via een mestband, waardoor het hok goed schoon blijft en de nertsen goed in hun vacht zitten. De vacht bepaald de uiteindelijke prijs, dus elke nertsenhouder zal er alles aan doen om te zorgen dat de dieren het goed hebben. 

Buitenland

Een feit is dat de meeste Nederlanders de nertsenhouderijen liever zien gaan dan komen. Waar vaak niet over nagedacht wordt is dat onze Scandinavische noorderburen met wijd open armen staan te wachten om de weggejaagde Nederlandse nertsenhouders te begroeten. In die landen is de hele nertsenhouderij geen probleem voor de bevolking en daarom zullen onze Nederlandse nertsenhouders straks allemaal vertrekken naar het noorden. En laat het nou zo zijn dat het dierwelzijn daar niet zo goed geregeld en gecontroleerd wordt als in Nederland… Niet zo slim dus van onze overheid. De nertsenhouderij wordt gewoon verplaatst naar het buitenland en een florerende handel die goed is voor de economie laten we zomaar gaan. En dat terwijl er de laatste jaren al zoveel gedaan is op het gebied van dierwelzijn en de hokken steeds beter worden. 


Misschien moeten zowel de overheid als wij Nederlanders toch nog eens goed nadenken over dit besluit?