De zomer is voorbij het wordt vroeger donker. Je hebt genoten van je lange wandelingen tijdens de avondschemering maar nu het kouder wordt en sneller donker heb je geen zin meer om tijd te steken in je viervoeters. Toch hebben deze recht op basisbehoeften.
De winter staat voor de deur, we besteden niet meer veel tijd buiten en ook onze viervoeters moeten eraan geloven. Ik heb het niet enkel over uw hond of kat maar ook over paarden, geiten enzovoorts. Wegens het vroeg donker wordt kruipen we sneller achter de tv, lekker gezellig onder ons dekentje. Maar je hebt ooit de keuze gemaakt om huisdieren of andere viervoeters aan te schaffen, wat nu met hun? Zelf heb ik een paard, twee honden en twee hamsters. En ieder van hun reageert anders op het koude weer, ze krijgen allemaal een wintervacht, de hamsters worden heel mak en brengen vooral slapend de dag door. Onze border collie wil vooral buiten spelen, hij geniet van het lekker koude weer maar ons megelingetje wil amper buiten. Zelfs om te plassen moet hij zichzelf over de grens trekken om het natte weer te trotseren. Ons paard voelt zich heel frisjes en wilt zichzelf vooral warm lopen. Zo heeft ieder dier zijn eigen ding om te winter te trotseren.
Maar als mens moet je toch ook het één en ander doen om ook tijdens die koude dagen aan uw viervoeters behoefte te voldoen. Je hoort me niet zeggen dat je tijdens een harde regenbui de hond moet uitlaten of tijdens een dikke laag sneeuw met je paard een ritje gaan doen, want hiermee doet u uw viervoeter ook geen plezier. Zorg voor een droge slaapplaats, ook al staan je viervoeters buiten. Een stal is niet enkel een luxe maar is ook een verplichting bij wet. Van zodra je beslist een viervoeter buiten te plaatsen is het een basisbehoefte om een schuilstal te voorzien. Niet enkel tegen de regen, wind en de koude maar ook tegen de warmte en de zon biedt deze stal een veilige lekkere plek aan waar uw dier zich goed voelt! Zorg dan ook dat je stal in de juiste richting staat zodat de wind er niet constant in komt gewaaid. Bijna elk dier krijgt een wintervacht, een natuurlijke teddy die ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur blijft zoals het hoort. Ga geen dekens leggen op je paard of pony, want deze belemmeren de groei van de wintervacht waardoor je viervoeter sneller ziek word en minder geweerd is tegen de koude. Zelf zal je elke dag het koude moeten trotseren om je dier te voorzien van vers voer en vers water, neem een hamer mee zodat je het ijs uit de drinkbakken kunt doen.
De kat is een vrij dier, als je hem buiten laat tijdens de koude dagen zorg er dan ook voor dat hij altijd binnen kan. Ook als u niet thuis bent. Als uw hond het gewoon is om buiten te slapen door weer en wind, zorg dan ook dat deze een warme droge plek heeft om te slapen. Een hond die meer binnen verblijft dan buiten gaat op den duur geen echte dikke wintervacht meer vormen. Als uw hond het gewoon is om binnen te slapen ga hem dan zeker niet in de winter aanleren om buiten te verblijven. De natte poten, de geur van natte vacht zal u erbij moeten nemen, er zijn genoeg middelen op de markt om dat te behelpen. Zo is er hondendeodorant en bij uw dierenarts kunt u een product kopen dat dient om uw hond in te smeren. Het wordt vooral gebruikt om de geur tegen te gaan na uw hond een operatie heeft ondergaan maar het helpt uitstekend tegen de geur van natte vacht. Ga zeker niet uw hond extra wassen tijdens koude dagen want de talg die op de vacht zit is een soort vetlaag wat de hond nodig heeft om zijn lichaamstemperatuur te behouden. Op droge dagen kan u gerust genieten van een mooie wandeling, ook in de winter heeft de natuur een panoramisch zicht en de koude frisse lucht is gezond voor alle werkstress weg te jagen.
Dus tijdens koude winterdagen denk dan ook aan uw viervoeters.