blog placeholder

Een hond probeert door spel zijn positie te bepalen. Er zijn maar weinig honden die dit doen door middel van vechten. Op het moment dat een hond vecht is er meestal iets anders aan de hand en zijn ze niet bezig zic h hogerop te werken. Een spel k an best eens op een ruzie uitdraaien, maar over het algemeen is de hond die gewonnen heeft tijdens het spel weer een stukje opgeklommen

Laat de hond het speeltje niet meenemen

Dit is eigenlijk iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden als je met een hond speelt. De algemene regel is dat je een hond nooit mag laten winnen met trek spelletjes. Daar zijn we het niet mee eens. Belangrijk is alleen dat de hond het laatste trekspelletje niet wint. En dat hij dat waar jullie het spelletje mee deden (bv de bal) niet meeneemt naar zijn mand, plaats of bench. Voor een hele onzek ere hond is het zeker goed als hij af en toe eens een trekspelletje wint, daar groeit hij van

 W horen heel vaak het verhaal dat de hond een eigen s peeltje heeft. Hij is helemaal dol op dat speeltje en hij sjouwt het overal mee naar toe. Het zal vast een schattig gezicht zijn, maar het is niet goed. Want de reden dat hij het altijd overal mee naar toe sjouwt, is dat hij het beschouwd als zijn eigendom. De baas kan het veelal wel afpakken, want dat is dan het volgende wat getest wordt: mag ik eraan zitten? Ja hoor het baasje mag aan het speeltje zitten, dus dan mag de hond het speeltje houden en het als zijn eigendom zien. Maar dat speeltje is helemaal niet belangrijk voor je hond. Het is belangrijk voor hem op het moment dat hij een keertje een lagere denkt te treffen. Dan gaat hij met dat speeltje provoceren, dit is zijn trofee. Die heeft hij een keertje gewonnen (of gek regen) van het baasje en dat is zijn trofee en daar blijft een mindere af.

 Het is ook niet altijd duidelijk wie de hond als mindere ziet.

De kat? Visite? Een klein kindje wat binnenkomt? Dan krijgen we dus het probleem voorgelegd: mijn hond viel zomaar het kindje aan, of de visite aan of hij beet naar…………. Na een poosje doorvragen komen we er dan achter dat veel mensen zijn speeltje niet in de gaten hebben gehouden, maar dat het zeker wel een heel eind van hem vandaan lag. Natuurlijk, de hond provoceert. Hij gaat op afstand van het speeltje liggen en o wee als iemand aan dat speeltje komt. Die grijpt hij, want het is zijn bezit. Dat is dus het gevaarlijk e aan een speeltje wat de hond altijd bij zich mag houden.

 Daarnaast zie je ook vaak dat een hond bijvoorbeeld een bal of een frisbee meeneemt naar zijn mandof zijn plaats.   Dus of je nu een spelletje met de hond doet en de hond neemt bijvoorbeeld de bal mee naar zijn plaats, of dat hij nu was uit de wasmand haalt of dingen van tafel haalt, het is v oor je hond een overwinning. En zijn mand k an een waar paradijs voor trofeeën worden die hij, indien hij sterk genoeg is en het nodig vindt, ook heel sterk zal verdedigen.

 Speeltjes zijn er dus alleen om samen mee te spelen en voor de rest moet je speeltjes opbergen. Het enige wat hij op zijn plaats mag hebben is een k auwbot. Dat mag hij als zijn trofee zien, mits hij er ook op kauwt en het niet alleen verdedigt.