blog placeholder

In een gemiddelde buurt met een normaal parkje zal het niet moeilijk zijn om een Labrador Retriever te zien lopen. De labrador behoort tot de populairste rassen van Nederland dankzij zijn vriendelijke karakter, zachtmoedigheid en goede omgang met kinderen. Een labrador betekent een maatje voor de kinderen, gezelligheid in huis en een paar ogen dat heel smachtend kan kijken. Door het gemoedelijke karakter van de hond, is men echter geneigd te vergeten dat ook deze hond tijd en energie kost. Ook als de hond volwassen is, heeft deze uw aandacht nodig.

Gezondheid van de labrador

Check-up

Voor de algemene gezondheid van uw hond is het zeer belangrijk dat hij onder controle is bij een dierenarts. Deze kan uw hond ontwormen, controleren op ziektes en problemen signaleren die u zelf niet ziet. De meeste dierenartsen sturen u een uitnodiging wanneer uw hond weer op controle moet komen. Door trouw op bezoek te gaan, houdt u uw labrador gezond.

Oren

De opening naar de oren van de labrador is erg wijd, waardoor er makkelijk bacteriën in kunnen komen. Wanneer de labrador zijn voorliefde voor water viert en gaat zwemmen, kan hij veel oplopen. Het is daarom nodig om de oren sowieso wekelijks te controleren en het liefst een keer in de twee dagen. De oren kunnen voorzichtig schoongemaakt worden met wattenstaafjes. De meeste labradors hebben zo’n vertrouwen in hun baasjes, dat ze dit makkelijk toelaten. Let er bij het schoonmaken goed op dat u geen oorsmeer in het oor duwt. Zodra het oor meer en zwarter oorsmeer dan normaal produceert en erg onaangenaam ruikt, is een bezoekje aan de dierenarts raadzaam. Er kan dan sprake zijn van oormijt, waarvoor uw hond behandeld moet worden.

Ogen

De labrador heeft aanleg voor oogproblematiek zoals staar. Bij staar vertroebelt de ooglens van het dier, waardoor het zicht sterk vermindert. De dierenarts kan dit probleem signaleren. Zelf kunt u uw hond goed in de gaten houden. Wanneer er bij bepaalde lichtval een blauwe gloed in het oog waarneembaar is, kan dit duiden op staar. Ook wanneer uw hond mensen of andere honden op afstand niet herkent of tegen dingen oploopt, dient u zijn ogen te laten controleren.

Teken

De zomer betekent een feest voor uw labrador; hij kan weer in de tuin liggen, ontmoet meer mensen buiten en mag af en toe van u de plomp in. Toch gaat het nieuwe seizoen met gevaren gepaard. Vlooien en teken liggen op de loer. Om deze beestjes te voorkomen, kunt u zelf een anti vlooien- en tekenbehandeling uitvoeren. Vraag hierover informatie bij de dierenwinkel of uw dierenarts. Het blijft echter, ook na een dergelijke behandeling, belangrijk om uw labrador te controleren op teken. Favoriete nestelplekken van deze nare diertjes zijn de oren en de nek (met plooien) van de hond.

Overgewicht

Beweging

De Labrador Retriever is een middelgrote hond die veel aanleg heeft om dik te worden. In combinatie met een ware obsessie voor eten die labradors van nature bezitten, ligt overgewicht op de loer. Een labrador kan niet toe met drie keer per dag een straatje om, maar heeft meer beweging nodig. Met een dagelijkse wandeling van een half uur of langer blijft de hond in conditie. Labradors bezitten van nature een ‘will to please’ (aandrang om te plezieren), waardoor ze zeer veel plezier beleven aan het apporteren van takken (pas op voor splinters), ballen en speciaal hondenspeelgoed. Wanneer u uw hond dingen laat rapporteren, hoeft u zelf niet veel te lopen. U zou zelf op een bankje kunnen gaan zitten en uw hond voorwerpen voor uw voeten laten leggen.

Voeding

Een labrador zal geen moeite hebben met zes maaltijden en een paar lekkernijen per dag. Dit betekent echter niet dat hij dit ook nodig heeft! Een gemiddelde labrador kan met twee maaltijden per dag toe. Als u uw hond graag wil belonen, kunt u speciale ’trainingskoekjes’ kopen. Deze zijn heel klein en bevatten daarom weinig calorieën, maar u doet uw hond hier een even groot plezier mee als met een drie keer zo groot koekje. Het koekje zal immers in een keer in de keel van uw viervoeter glijden, ongeacht de grootte. Naast tussendoortjes kunnen ook maaltijden een probleem zijn. Neem niet zomaar de standaard aanbevolen hoeveelheid voer over. Uw hond kan kleiner of groter zijn en daardoor een andere behoefte hebben. Ook leeftijd is een factor. Op latere leeftijd hebben honden, net als mensen, minder eten nodig. De hond zal dit echter in de meeste gevallen niet aangeven, maar gewoon dooreten. Het is verstandig om bij de jaarlijkse controle de dierenarts om advies te vragen.

Overgewicht?

Een labrador heeft overgewicht wanneer zijn ribben niet meer voelbaar zijn. Wanneer u de hond van bovenaf bekijkt, dient het figuur van de labrador gewelfd te zijn, met het breedste gedeelte bij de ribbenkast. Wegen bij de dieranarts kan uitsluitsel geven. U kunt de hond ook thuis wegen, indien u deze kunt optillen. Weeg eerst uzelf terwijl u de hond optilt en daarna uzelf zónder hond. Bereken het verschil en u weet hoeveel uw huisdier weegt. Blijkt uw labrador echt overgewicht te hebben, probeer het probleem dan in te schatten. Geeft u teveel tussendoortjes, loopt u te weinig met de hond? U kunt eerst proberen hierin verandering aan te brengen. Blijft uw hond te dik, snijd dan niet zomaar in zijn dagelijkse voeding, maar overleg met een dierenarts. Uw hond heeft vitaminen nodig, die u niet zomaar van zijn menu kan schrappen.

Verdere verzorging

Vacht

Twee keer per jaar verhaart de labrador aanzienlijk. Het is de donzige, grijzige ondervacht die los komt, niet de stugge bovenlaag. Om te voorkomen dat uw hond plukken haar door uw huis verspreidt, kunt u hem het beste iedere dag borstelen. In de periodes buiten de ruiperiode kan u de labrador het beste een keer per week borstelen. Na een duik in een vieze sloot is het geen probleem om de hond onder de douche of tuinslang te zetten. Gebruik speciale hondenshampoo en uw hond ruikt weer naar bloemetjes. Na een regenbui kunt u de vacht afdrogen om nare geurtjes te voorkomen. Uw labrador zal het prettig vinden om een droge kop te hebben en geen behoefte hebben om deze af te drogen aan uw spijkerbroek, sofa of behang.

Het belangrijkste

Waar u uw hond het meeste mee zult dienen is een knuffel, een monoloog of een uitdaging, zoals een nieuw commando. Labradors leren graag nieuwe dingen, ook op latere leeftijd. Ze zullen alle positieve aandacht waarderen en u daarvoor in ruil opvrolijken, steunen en vooral heel veel plezier geven.