blog placeholder

De rode mul is een klein visje wat voornamelijk leeft in de atlantische oceaan voor de franse kust. Maar vanwege de opwarming van het zeewater komt die ook steeds meer in de Nederlandse zee afslagen voor. Dit visje heeft een grote kop en is gemiddeld 20 cm lang. Hij word ook wel rode poon, of koningspoon genoemt. En is oranje geel kleurig, met een witte uitloop aan de onderkant van de buik.

Doordat de vis meer in Nederlandse wateren voorkomt is men er de laatste jaren ook gerichter op gaan vissen. In Urk en Scheveningen worden bijzonder goede exemplaren gevangen. En kenners van de Rode mul waarderen de lever van dit visje erg.

De rode mul is erg geschikt om mee te koken. Het is een gezonde optie aangezien het 5% aan natuurlijke vetten bevat, en 19% eiwit. Veel lager dan de meeste andere vissoorten dus. De kiloprijs van rode mul ligt rond de 40 euro en iedere rode mul bevat ongeveer 200 gram filet. De vis heeft fijne schubben en een stevige structuur, waardoor hij uitermate geschikt is voor het onderstaande hapje.

Het is een speciaal hapje wat je echt geproeft moet hebben om er een mening over te geven, eigenlijk is het een zeer luxe uitvoering van zure haring.
Het word klaargemaakt door de vis een nacht lang te garen in zure marinade vervolgens word deze opgerold en geserveerd op een bedje van zure komkommers en afgegarneerd met koolrabi krullen. Het is een klein en eigenlijk vrij simpel hapje, maar door de mooie ivoor achtige kleur van de filets en de krullen ziet het er erg luxueus uit.