Reining is de dressuur van het westernrijden. Het bestaat uit verschillende onderdelen die tijdens elk niveau terug komen. Reining wordt vooral gereden met quarters, paints en appaloosa’s, maar ook andere rassen kunnen gebruikt worden.
Shows
Dit zijn de wedstrijden in de reining. Er bestaan verschillende onderdelen die afgelegd moeten worden zoals tempowisselingen, cirkels, wissels, stops en de back up. Speciale rassenshows worden georganiseerd waarbij de verschillende rassen tegen elkaar strijden. Er is een jury die de verschillende onderdelen beoordeelt.
De onderdelen
Een eerste onderdeel is de speedcontrol op de grote en kleine cirkels. De kleine cirkels moeten in een zeer verzamelde galop gereden worden. De grote cirkels in snellere galop. Dan bestaan er de wissels, hierbij wisselt het paard op de overgang tussen 2 cirkels van de ene galop naar de andere galop en vervolgt zijn cirkel op de andere hand. Dan is er de stop, dit is een van de meest indrukwekkende onderdelen. Het paard komt in galop aan om vervolgens een stop te maken. De twee achterbenen sliden over de grond en de voorbenen lopen mee. De achterhand wordt daarbij ver onder de massa gebracht. De stop noemt men ook wel sliding stop. Na de stops volgt er eventueel de backup, hierbij loopt het paard achterwaarts. Dan is er de spinning. In dit onderdeel draait een paard rond met zijn achterhand die op dezelfde plaats blijft. Bij goed getrainde paarden kan het spinnen enorm hard gaan.
De paarden
De reiningpaarden zijn over het algemeen kort en stevig gebouwd. Het zijn paarden met een gedrongen bouw en een sterke achterhand. Het hele lichaam is gespierd, en vooral de billen zijn groot. De stokmaat varieert tussen de 1.35 en de 1.60 ongeveer, uitzonderingen zijn mogelijk. Reiningpaarden bij uitstek zijn de quarters, paints en appaloosa’s