blog placeholder

Puppy’s nieuwe leider!

Jij bent een hondenliefhebber en binnenkort een trotse houder van een puppy, Gefeliciteerd. Dit is goed nieuws. Het is wenselijk dat jij niet alleen nu die blijdschap behoudt, maar ook wanneer jij de puppy opvoedt en hem in een verder stadium brengt.

Veel liefhebbers vergeten meestal voorzorgmaatregelen te nemen voor dat zij hun puppy ophalen bij de fokker of bij een persoon die een nest met puppy’s heeft.

 Het is belangrijk dat tussen jou en de puppy een band van vertrouwen ontstaat. En dat jij een goede verzorger, beschermer en als leider fungeert. Dit verdien jij en de puppy.

Er bestaan geen slechte puppy’s of honden, het is aan de eigenaar om hem/ haar te begeleiden en wel gefaseerd door het leven tot volwassenheid en verder. Een kind voedt je ook op met normen en waarden zo ook een puppy .

Als je een puppy koopt, neem dan een pup die niet jonger is dan 10 weken. Het beste is 12 weken. Hoe langer de pup bij zijn moeder blijft des te beter het is voor de pup. Denk aan de melk die de pup krijgt van de moeder. Hoe langer de pup kan zogen des te meer antistoffen hij binnen krijgt, de pup kan zich o.a. beter bewapenen tegen ziekten van buiten af. Daarnaast is het zo dat de pup de regels van moeder leert, niet onbelangrijk.

Opzoek naar de Puppy ?

Je zit thuis en ben al jaren op zoek naar een puppy. Je vindt dat de tijd rijp is. Op het internet via bepaalde site lees je over het ras en je hebt een idee van welke puppy het beste bij je past. Voordat je een pup koopt is het belangrijk als je even een moment neemt en kijkt hoe jij als persoon bent. De pup die je haalt moet bij je karakter passen. Ben je rustig dan neem je een pup met een rustig karakter. Ben je een type persoon die actief is dan is een pup met een drive iets voor je.

De fokker en verzorger?

Probeer eerst informatie over de verkoper te achterhalen, voordat je richting de fokker gaat of de persoon de zijn nest met pups verkoopt. Ga op hondenforums en stel hier je vraag. Misschien is er iemand die ervaring heeft met de verkoper. Nadat je dit hebt gedaan neem ook zelf contact op en praat over de puppy’s, de vader en moeder van de pup. Meestal hoor je aan de stem of dit een liefhebber is van het ras of een persoon is die alleen aan verkopen denkt. Een liefhebber neemt graag de tijd voor je en zijn stem is altijd vol van blijdschap als hij het over zijn kroost heeft. Een trotse eigenaar praat graag over zijn prestaties van zijn honden en dit stopt hij niet onder stoelen of banken. Hij is trots op zijn honden en de nest die zij hebben.

Op bezoek bij de puppy?

Je hebt contact gehad met de verkoper of houder van de puppy’s. Je maakt vervolgens een afspraak. Vergeet geen knuffel mee te nemen. Aangekomen aan het adres wordt je hartelijk ontvangen door de houder. Je kijkt goed rond en hebt een beeld van de omgeving en ruimte waar jij je op bevindt. De houder zal je met volle trots zijn nest laten zien. Hij heeft bij binnenkomst zijn puppy’s gewoon om zich heen. Dit is meestal wel het geval. Je hebt anderen die eerst enige informatie zullen verschaffen voordat zij je voorstellen aan de pup en ouders.

 

Kennismaking Pup en Ouders?

Je ziet de puppy’s , je neemt de knuffel en laat de puppy’s hiermee spelen. Je hoort meestal welke al zijn besproken en welke er nog over zijn. Je kijkt dus naar die puppy’s. Dit is als het goed is telefonisch aan je verteld.

De pup moet naar je toe komen. Doet de pup dit dan is het een goed teken. Dit houdt in dat het een volger is. Hij/zij zal jou volgen. Tevens betekent het dat de pup je boven zijn broertjes en zussen verkiest. Tijdens het lopen of volgen kijk hoe de pup loopt. Staat het stevig op zijn benen, loopt hij met volle borst en trots (afhankelijk van het ras), dus niet mank, zijn de ogen schoon, de neus is goed, is zijn kont schoon, glimt de huid, luister ook naar de ademhaling is die rustig of juist niet. Is het een speelse en vrolijke pup, geen pup de lusteloos aan de kant is. Puppy’s ruiken altijd goed. Tijdens het kijken naar de pup vraag aan de eigenaar wat zij te eten krijgen en wanneer zij hun eerste prikje hebben gehad. En wanneer zij voor het laatst zijn ontwormd. Dit gebeurt meestal wanneer zij een prikje hebben gehad en om de 3 tot 6 weken. Een puppy wordt iets vaker ontwormd. Daarna om de 3 maanden, dat is het beste. In de hondenpaspoort en inenting boekje staat alles vermeld. Let daar op!

De ouders spelen ook met de knuffel op zijn minst de moeder . De ouders zien er meestal goed uit. De moeder iets minder dan de vader. Dat is ook wel te begrijpen als je van een nest bent bevallen. Maar toch kun je aan de moeder zien dat zij een vrolijke en goed uitziende teef is. Is de moeder vel over been en loopt zij er niet vrolijk bij dan is de moeder doorgefokt en zijn de puppy’s niet van goede huizen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat zij niet de beste genen, bacteriën of afweersysteem hebben meegekregen van de moeder en vader om zich te bewapenen tegen ziekten, Parvo is een dodelijke ziekte voor honden en vooral voor puppy’s. Zelfs als zij ertegen zijn ingeënt. Je wilt toch geen pup waar je helemaal gek op bent zien lijden!

Je krijgt een puppypakket mee van de fokker c.q. houder, maar voor het geval dat, vraag altijd een beetje voedsel mee dat is wel zo handig. De pup is namelijk die voedsel gewend. Je kunt het later mengen met het eten die je hebt gekocht. Dit zorgt ervoor dat de pup geen diarree krijgt en niet gaat overgeven.

Voorzorgsmaatregelen voor thuis?

Voordat je de pup was gaan halen heb je de nodige maatregelen getroffen. Een Bench, hondenriem, halsband, eten, dunne deken ( geen hondenkussen dit is niet goed voor de pup omdat hij nog geen stevige botten heeft) en speelgoed.

Puppy is thuis?

Voordat je de pup naar binnen haalt loop eerst een klein stukje met de pup. Blijf wel in de buurt niet al te ver. Het is belangrijk dat hij zijn omgeving leert kennen. Zie je dat hij op een bepaalde plek een plasje of zijn behoefte doet prijs hem gelijk aan met een aai. Dit is namelijk de plek waar je hem brengt en die hij vaak zal bezoeken om zijn behoefte te doen. De pup ruikt altijd naar een bekende plek waar hij zijn behoefte mag doen. Dit heeft hij van zijn ouders mee gekregen om nooit zijn nest te vervuilen. Zolang je een pup optilt zal hij niet plassen of poepen. Geef hem de gelegenheid. Laat de pup ook direct bekend worden met drukke geluiden om zich heen. Niet optillen want dan creëer je angst. En de pup zal zich niet veilig voelen. De pup zal altijd kijken hoe je reageert en vervolgens hiervan uitgaan. Het is belangrijk dat je die zelf vertrouwen aan de pup geeft. Je bent nu zijn (bege)leider!

Eenmaal binnen breng je de pup naar boven en wast hem. De pup die gewassen is droog je goed af. Je laat de pup lopen door het huis. Dit heeft de pup nodig om te weten dat dit zijn nieuwe omgeving is. Dit is het huis.

Puppy eerste dag en nacht?

In de Bench, het speelgoed, de T-shirt die je de hele dag aan hebt gehad. De T-Shirt bevat je lichaams geur die zal de pup goed op nemen. De knuffel die je hebt meegenomen gaat er ook bij dit is het aller belangrijkste. De knuffel zorgt ervoor dat hij zijn familie niet mist. De geur is om de komende nachten door te brengen. De kans bestaat dat de pup gaat huilen voor een paar nachten, maar dit is gauw over. Je zult merken dat de pup snel hieraan gewend is. Het gaat erom dat jij het vol houdt. Even doorbijten! Je stopt de pup in de Bench doet de deur op slot en laat hem verder alleen. Dit is zijn veilige haven. Is het ‘savond dan laat je haar straks nog een keertje uit. Geef de pup na 19.00 uur geen eten of drinken meer. Dit zorgt ervoor dat zij haar Bench redelijk schoon zal houden.

Zorg ervoor dat de Bench waar de pup in slaapt niet al te ruim is. Verklein het met een kussen. Door de ruimte te halveren zal de pup minder geneigd zijn de Bench te vervuilen. Een pup vervuilt zijn nest niet of nauwelijks. Wordt niet boos op de pup als er wel een ongelukje gebeurt. Het belangrijk is belangrijk geen eten na 18.00 uur en geen drinken na 19.00 uur. Geef je de pup wel te eten of te drinken dan ligt de schuld niet bij de pup! Voor het slapen gaan breng de pup even naar buiten voor een boodschap. Breng de pup naar de plek waar zijn eerste plasje ligt.

 

 

Puppy volgende dag?

Opgestaan breng de pup naar de plek waar hij zijn eerste plasje heeft gedaan. Je zal zien dat de pup eerst zal ruiken en opzoek zal gaan naar de plek waar zijn eerste plasje was gepleegd. En zal dan zijn behoefte doen. Vergeet niet een aai en hem aan te prijzen. Blijf ongeveer 10 minuten met de pup buiten. De pup heeft dan voldoende gelegenheid gehad om zijn behoeftes te doen.

Terug binnen laat je de pup vrij en geeft hem de ruimte. Je zult zien dat de pup huppelend overal naar toe zal gaan in huis. Zet de televisie aan of de radio, het maakt niet uit. Gelijk laten wennen aan de geluiden in huis.

De voeding?

Over het eten mengt het eten van de fokker en het nieuwe voedsel door elkaar en geef het dan aan de pup. Sommige brokken zijn te hard week het even voordat je het aan de pup geeft. Dit is makkelijker voor de pup en je hebt meer kans dat hij zijn bakje leeg eet. Het eten geef je ‘s morgens, ‘s middags, en ’s avonds, de dagelijkse hoeveelheid in drie delen. Na dat de pup heeft gegeten laat het eten niet staan haal het weg. Het is beter dat zij het in drie delen krijgen. De pup is zeer bewegelijk zelfs na het eten. De pup heeft tijdens het spelen met een volle maag minder kans op een maag kanteling!

Ik ben niet bang?

Tijdens het voeren. Maak de meest gekke geluiden en vooral tijdens het eten. Koop een paar ballonnen en laat het knallen tijdens het eten. Als de pup door blijft eten prijs hem aan. Stop de pup met eten dan doe je of er niets aan de hand is. De pup kijkt naar je reactie. Ziet de pup een normale reactie dan zal de pup gewoon verder gaan met eten. De pup mag niet bang zijn voor geluiden. Deze training zorgt voor een stabiele en zelfverzekerde pup.

Zindelijkheid training en alleen thuis?

Na dat de pup heeft gegeten houdt hem goed in de gaten. Tijdens het spelen, zie je dat de pup na enige tijd gaan snuffelen, de pup is op zoek, de kans voor de nodige behoefte is groot. In dat geval wacht tot dat je een onschuldige blik ziet en een pauze moment. Je ziet een hurkende houding of een druk houding klap meteen in je handen. Door de klap stopt de pup gelijk waarmee het bezig is. Je pakt de pup op en brengt hem direct naar buiten, naar de plek waar het wel istoegestaan. Hier prijs je de pup aan. Breng de pup in het begin gespreid over de gehele dag tot aan het slapen gaan in zijn totaliteit 5 x keer naar buiten. De tijd indeling dat bepaal je zelf. Als je merkt dat dit goed gaat bouw je het af naar 4 x keer. Dit is de training naar zindelijkheid. Geen krant bij de deur. Dit is makkelijker en schoner. Dit bespaart jouw ook een hoop werk. Het moet een plezier zijn dat je een pup hebt!

Na dat de pup binnen is stop je hem in de Bench en de deur gaat dicht. Je leert zo aan de pup om alleen thuis te blijven, in de Bench. In de Bench is de pup veilig. ook de pup. Een pup mag niet al te veel bewegen. Je bespaart hem en je zelf een hoop ellende. Een pup is fragiel. In de Bench zal de pup genoeg ruimte hebben om te spelen tot dat het moe is en zelf gaat slapen. Je gaat even boodschappen doen en komt weer thuis. Ben je thuis aangekomen ga niet meteen naar de Bench wacht nog een minuut of 10 en ga dan pas naar de Bench om de pup er uit te laten. De pup weet allang dat je thuis bent. Je hoeft je niet drukte maken over de pup, hij is veilig en hij kan zich niet bezeren. Een baby stop je ook in een box zodat je je werkzaamheden kunt uitvoeren.

Aan de riem?

Je pakt de halsband en maakt het vast om de nek van de pup. Je laat de pup wennen aan de halsband. Eenmaal gewend aan de halsband de riem. Je laat de pup en de riem gewoon door het huis lopen. Na gewenning doe je het zelfde buiten met de riem in je hand. Je trekt niet aan de riem de pup moet wennen. Geef de pup de ruimte om te lopen. Hij zal vaak stil gaan zitten en krappen. Het krappen is voor korte duur. Blijft hij krappen, de halsband iets losser instellen. Met 2 vingers tussen nek en halsband is de juiste combinatie. Niet al te strak maar ook niet te losjes.

De pup en volgen?

Aan de riem buiten wilt de pup uit nieuwsgierigheid alle kanten op. Alles is interessant en boeiend. Trek de pup niet de kant op die jij voor ogen hebt. Blijf staan, de pup zal je aan kijken. Tijdens het aankijken doe je een stap in de richting waar je naar toe wilt. De pup zal je volgen. Doet de pup dit niet heb geduld en blijf staan. Zet geen stap terug. De pup zal (uiteindelijk) naar je toe komen. De pup loopt naar je toe. Wacht niet en stap meteen verder. Gaat de pup zitten wacht even en begin weer opnieuw. Geduld is een schone zaak. Voordat jij het weet heb je enkele of meerdere meters gemaakt. Meters die gemaakt zijn samen met de pup. Wat ook helpt is een speelgoed. Dit stimuleert de pup om voorruit te lopen. De instinct van de pup wordt geactiveerd en de pup zal hier spontaan op reageren.

Slot?

Wees geduldig met de pup in omgang. De pup leert van je en doet dit graag. Ook als hij/zij volwassen is. Toon respect en je zult het terug krijgen. Geef liefde en de pup zal liefdevoller zijn. Wees consequent en rechtvaardig. Straf de pup niet onnodig. Sla hem vooral niet. De pup zal het je een dag betaald zetten. Geef de pup alleen straf als je hem op heterdaad betrapt. Denk erom niet straffen door hem naar zijn Bench te sturen. Breng hem naar een plek en laat de pup daar blijven. Het is een soort van strafhoek voor korte duur. Die herken je als kind toch ook. Verder wens ik je veel plezier na het lezen van dit artikel met de omgang van je pup en ik heb de volste vertrouwen erin dat je een goede leiderbent. Een hond geeft onvoorwaardelijke in alles.

Als lezer van dit artikel hoop ik dat de tips die gegeven is, bruikbaar, zinvol, leerzaam en voordeel aan hebt.