De wetenschappelijke naam van onze huispoes is Felis catus. De eigenlijke Nederlandse soortnaam van de huispoes is kat of huiskat. De vrouwelijke exemplaren van de huiskat heten huispoes. De mannelijke exemplaren heten eigenlijk huiskater maar in de algemene spreektaal spreekt men echter zowel bij vrouwtjeskatten als bij mannetjeskatten van poes. De oudste resten van een tamme poes die ooit gevonden zijn, in een oude graftombe in Cyprus, zijn naar schatting 9500 jaar oud. Onze huidige huispoes stamt daar echter niet van af.
De oorsprong van onze huispoes:
Onze huidige huispoes is ongeveer 7000 jaar geleden ontstaan. 7000 jaar geleden begonnen de mensen in Klein-Azië hun graanoverschotten op te slaan. Deze graanopslagplaatsen trokken veel muizen en ratten aan. Hier kwamen al gauw kleine wilde katten op af. Deze wilde katten maakten nesten in of bij de graanopslagplaatsen en de mensen namen de jonge katjes (kittens) mee naar binnen en maakte ze tam. Hierdoor ontstond de huispoes. Uit onderzoek is gebleken dat al onze huidige huispoezen afstammen van drie wilde kattensoorten uit dat gebied die onderling met elkaar verwant waren. Deze 3 wilde kattensoorten waren Felis libyca, Felis margarita en Felis chaus.
Hoe oud wordt een huispoes:
Een huispoes wordt gemiddeld zo’n 15 jaar oud. Een huispoes die op ras is gefokt wordt minder oud als een gewone huispoes zonder stamboom. Dit komt doordat raskatten als gevolg van inteelt vaker aangeboren ziekten hebben. De hoogste leeftijd die ooit door een huispoes in Nederland is bereikt is 28 jaar. De hoogste leeftijd ter wereld die een huispoes ooit heeft behaalt is 38 jaar.
Wat eet een huispoes:
Huispoezen zijn van nature vleeseters en hebben dus veel eiwitten nodig. Ook hebben ze de stoffen Taurus en Arachidonzuur nodig die in vlees zitten. Het makkelijkste is om je poes kant en klaar kattenvoer te geven. Je kunt hierbij kiezen uit droge brokjes of natvoer, deze zijn bij iedere supermarkt of dierenwinkel te koop. Zorg ervoor dat je jonge poesjes de eerste weken veel verschillende soorten voer geeft want als ze de eerste weken maar één soort voer krijgen zullen ze later bijna niet aan een ander soort willen wennen. Naast speciaal kattenvoer kun je ze ook gerust af en toe brood met melk of etensrestjes/kliekjes geven. Een huispoes zal bijna alles proeven wat je voor zijn neus zet dus let er goed op dat ze nooit bij chocolade, cafeïne, tabak, alcohol, lelies of paracetamol kan komen want deze stoffen zijn giftig voor de huispoes.
Opvoeding van de huispoes:
Een huispoes mag volgens de wet vanaf 7 weken na de geboorte bij de moeder weggehaald worden. In Nederland gaan de meeste jonge poesjes na 8 weken naar hun nieuwe eigenaar. Dit kan maar het is veel beter om de jonge poesjes pas na een week of 15 naar hun nieuwe eigenaar te brengen. Hun natuurlijke weerstand is dan beter ontwikkeld en er is later veel minder kans op gedragsproblemen. Het is heel belangrijk dat de jonge poesjes tussen hun 12de en 60ste levensdag goed hun gedrag krijgen aangeleerd. Deze periode is de zogenaamde inprentingsperiode. De inprentingsperiode is bepalend voor het uiteindelijke gedrag van de volwassen huispoes. Als een huispoes in deze periode niet met mensen opgroeit zal hij later altijd schuw blijven en moeilijk aan mensen te binden zijn.
Voortplanting:
Als een huispoes vruchtbaar is noemen we dat krols. De meeste katten zijn tussen juni en september en tussen januari en april krols. De huispoes kent hierin geen vaste cyclus, sommige zijn om de twee weken krols en anderen maar één keer per jaar. Katten die het hele jaar in een huis wonen waar het jaarrond erg licht is zijn vaak het jaarrond krols. De zwangerschap duurt bij de huispoes negen weken. De jonge poesjes (kittens) zijn de eerste 10 dagen nog blind en de eerste 17 dagen nog doof. De eerste 4 à 5 weken drinken ze alleen maar moedermelk en daarna beginnen ze ook vast voedsel te eten.
Uitgebreide informatie:
Als je nog meer uitgebreide informatie wilt weten over de huispoes kijk dan op http://nl.wikipedia.org/wiki/Kat_(dier)