blog placeholder

Jonge visjes ? Leuk! Nu nog proberen op te laten groeien, en dit is moeilijker dan je denkt. In deze handleiding lees je hoe je pekelkreeftjes kunt kweken, een van de beste voederdiertjes voor baby visjes.

Wat heb je nodig?

-een luchtpompje inclusief bruissteentje
-een (cola)fles (1.5 L)
-artemia eitjes (te verkrijgen bij de aquariumwinkel/online shops)
-zeezout of jodiumvrij keukenzout
-een spuit (te verkrijgen bij de apotheek) met een stukje luchtslang.
-koffiepads
-een plastic bekertje

Tijd:
Kweek opzetten: 5 tot 10 minuten
Uitkomsttijd: varierend van 1 dag tot 4 dagen
Oogsten: 5 minuten

Hoe beginnen we?
Spoel de fles goed uit en maak hem schoon.Je knipt de fles doormidden of knipt 1/3 van boven eraf. Zorg in ieder geval dat de fles een wijde opening heeft.Dan doe je er 4 theelepels zout in en vul je het verder met aquariumwater. Niet helemaal tot bovenaan natuurlijk !Laat de zout oplossen en voeg een de artemia eitjes toe.De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal te voeren visjes.Voor een nestje van bijv. 30 babyguppen is één theelepel eitjes meer dan zat. Als je dit allemaal gedaan hebt, doe je het bruissteentje erbij. Hierdoor komen ze sneller uit,daar ze geholpen worden met de eierschaal te breken. Zet het geheel op een warme standplaats met voldoende licht. Hoe dichter je bij de 30 graden zit,hoe eerder de artemia’s uitkomen. Bij een warme temperatuur beginnen ze al na 24 uur uit te komen.  Is de temperatuur wat lager,dan kan het zo’n 3 dagen duren voordat ze uitkomen. Hoeveel er uitkomen,is afhankelijk van de kwaliteit eitjes.

De eitjes zijn uitgekomen, en nu ? 
Nu moeten we gaan oogsten: haal het bruissteentje eruit en wacht totdat het water helemaal stil staat. De artemia’s worden sterk aangetrokken door licht. Je kunt de fles afdekken met bijv. een deken of papier, en een klein stukje openlaten waar het licht dan door kan schijnen. Ze zullen dan allemaal naar die plaats gaan,en dan kun je ze met de spuit opzuigen. Aan de spuit kun je een stukje luchtslang doen,dat maakt het opzuigen makkelijker.
Eenmaal in de spuit, kun je ze filteren op de volgende manier:
Pak het plastic bekertje en hang er een koffiefiltertje in. Spuit de artemia’s hier in. Het zoute water zal door de filter in het bekertje druppelen en de artemia’s blijven achter. Ze gaan hierdoor natuurlijk wel op het droge liggen als alles is weggedruppelt, dus spuit wat zoet water op hen zodat je ze gelijk kan opzuigen. Je hebt dus nu als het goed is de artemia’s in het spuitje, met zoet water. Met het stukje luchtslang eraan, kun je ze gericht voeren in het nestje jonge visjes. Eet smakelijk!