blog placeholder

Indien je het hok van je konijn niet regelmatig schoonmaakt liggen er na enkele dagen veel uitwerpselen. Deze uitwerpselen (konijnenkeutels en urine) trekken vliegen aan. De vliegen komen af op het hok (waar de konijnenkeutels liggen) of op je konijn zelf (in het geval hij uitwerpselen in zijn vacht heeft hangen). De vliegen leggen vervolgens eitjes op het achterwerk van je konijn of op de plaats waar de konijenkeutels liggen. Uit deze eitjes komen maden die zich in het begin met de uitwerpselen voeden, maar later in de vacht van je konijn kruipen en zo zijn huid binnendringen. Uiteindelijk eten ze het vlees van je konijn op. Dit is uiteraard enorm pijnlijk voor je konijn, het zal er zich erg ongemakkelijk door voelen en het kan zelf dodelijk zijn. Deze huidmadenziekte heet Myiasis.

Hoe kan je deze situatie vermijden? Enkele belangrijke tips

Uiteraard is het belangrijk om het konijnenhok regelmatig grondig schoon te maken ( om de paar dagen) zodat alle uitwerpselen regelmatig worden verwijderd. Maak niet alleen de hoek schoon waar je konijn zijn behoefte doet, maak het volledige hok proper. Voorzie een konijnentoilet, dit maakt het onderhoud een stuk makkelijker. Je vult deze konijnentoilet met absorberend materiaal dat al het overtollige vocht opneemt.

Verder is een goede ventilatie in het hok ook nuttig omdat vliegen hier niet zo van houden. Ze zullen dan minder snel blijven rondhangen in het hok.

Je konijn dagelijks borstelen kan ook helpen. Je zal dan al snel zien of er zich maden in zijn vacht bevinden. Onderzoek je konijn elke dag. Of het buiten of binnen zit maakt niet uit. Deze ziekte kan ook konijnen treffen die binnen zitten. Indien je konijn uitwerpselen aan zijn pels heeft hangen verwijder die dan meteen, want daar komen de vliegen net op af.

Verder zijn er ook goede sprays op de markt die je kunnen helpen om vliegen en bacteriën te weren in de omgeving van je konijn. Je kan deze sprays gebruiken op de bodembedekking, in het hok en de omgeving van je konijn.

Wat moet je doen indien je denkt dat je konijn myiasis heeft?

De beste raad is om onmiddelijk je dierenarts in te schakelen, het kan immers dodelijk zijn. Hoe sneller je erbij bent hoe groter de kans dat je konijn met succes behandeld kan worden.