De Kardinaaltetra lijkt erg op de Neontetra (Paracheirodon innesi) maar is naar mijn mening mooier. Kardinaaltetra’s worden iets groter dan de Neontetra’s en hebben een gehele rode buik, in tegenstelling tot de Neontetra’s waarvan de buik maar een gedeelte rood is. Kardinaaltetra’s behoren tot de karperzalmen familie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika namelijk in de Rio Negro.
Algemene gegevens
- Latijnse benaming: Paracheirodon axelrodi
- benaming in de volksmond: Kardinaaltetra
- Lengte mannetje: 5 centimeter
- Lengte vrouwtje: 5 centimeter
- Herkomst: Zuid-Amerika (Rio Negro, Colombia, Brazillië)
Het houden van Kardinaaltetra’s
De Kardinaaltetra is een populaire vis voor een tropisch zoetwateraquarium of streekaquarium. Het zijn sterke dieren die niet veel eisend zijn in het onderhoud. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor de beginnende aquarist. Ze worden echter ook vaak door de gevorderde aquarist gehouden, omdat ze in een groep een oogstrelende aanvulling zijn vorr het aquarium. De watertemperatuur voor de Kardinaaltetra mag variëren tussen de 23°C en 28°C. De pondus Hydrogenium (pH) waarde moet voor de Kardinaaltetra tussen de 6.5 pH en de 7.0 pH. De Gezamenlijke Hardheid (GH) waarde moet voor de Kardinaaltetra tussen de 5.0GH en de 8.0 GH liggen. We moet in acht worden genomen dat de Kardinaaltetra een echte actieve schoolvis is. Het is dan ook belangrijk dat je deze vis in een groep van minimaal 6 tot 8 vissen in je aquarium houdt. Indien deze groep kleiner wordt, zullen de Kardinaaltetra’s zich gaan verschuilen en wordt het mooie lichtgevende effect ook minder. Wel zullen de Kardinaaltetra’s zich gaan aansluiten bij andere soorten, zoals de Neon Tetra.
Voor de inrichting van je aquarium wil de kardinaaltetra graag een wat donkere ondergrond en een niet te fel licht. Ook is het aan te bevelen om de middenstroom van je aquarium niet al te dicht te beplanten, omdat de Kardinaaltetra een actieve scholenzwemmer is.
Verder is de Kardinaaltetra een echte alleseter. Ze eten vlokkenvoer,diepvriesvoer,droogvoer en ook levend voer staat op het menu. Je kan de Kardinaaltetra gerust samen houden met andere vissoorten. Het is een zeer vreedzame vis tegenover andere vissoorten.
Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden
Het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes is bijna tot niet te zien. Vaak hebben de vrouwtjes een iets dikkere buik. Op de onderstaande foto’s lijkt het verschil tussen het mannetje en vrouwtje goed te zien, omdat deze foto’s erg zijn vergroot. Op de eerste foto is een mannelijke Kardinaaltetra te zien en op de tweede foto een vrouwelijke. Je ziet op de foto’s ook het duidelijk onderscheid van de volledige rode buik ten opzichte van de Neontetra.
Man
Vrouw
Kardinaaltetra’s kweken
Het kweken van Kardinaaltetra’s is zeer moeilijk. Het is voor een beginnende en gevorderde aquarist bijna tot niet mogelijk om deze vis in het aquarium te kweken. Indien u het toch wilt proberen moet u met de volgende eisen rekening houden. er moet sprake zijn van zacht en zuur water, wat een beetje bruin gekleurd is. De eieren worden afgezet tussen de bladeren en komen na 1 dag al uit. Ook is het aan te raden om knikkers als bodem te gebruiken. Vaak vallen de eitjes van het blad af en in plaats dat ze open en bloot komen te liggen, vallen ze tussen de knikkers waardoor andere vissen ze niet op kunnen eten.
De Tetraziekte
Kardinaaltetra’s kunnen net als de Neon Tetra’s de Tetraziekte krijgen. Bij deze ziekte worden de kleuren van de vissen wat wazig. Ook vermagerd de vis, waardoor hij een ingevallen buik krijgt. Deze ziekte is niet te genezen! Het is dan ook erg belangrijk om de vissen, waarbij de eerder genoemde symptomen zijn te zien apart te houden. Hierdoor kunnen de overige Kardinaaltetra’s niet worden besmet.