blog placeholder

Toen ik met paarden begon, wist ik er niks vanaf. Lastig zou je denken. Nou inderdaad. Hoe vaak dat ik een paard op mijn tenen heb gehad, er 1 moest vangen die ik per ongeluk los had gelaten of er tijdens het rijden gewoon naast lag is met 5 handen al niet eens meer te tellen. Wat zou het fijn zijn als ik toen een soort referentie had waar dat ik op terug kon vallen. Vandaar dat ik met dit artikel ga beginnen, stap voor stap het wegwijs maken in de paardenwereld.

Het paard

Het paard is een fantastisch mooi en machtig dier dat tussen de 500 en 800 kilo weegt. Hartstikke fantastisch dus. Vooral als dat grote bakbeest op je af komt stormen. Toch hoef je echt niet bang te zijn voor een paard, zo groot en zwaar als dat hij is, zo meewerkend en meedenkend zijn ze ook. Paarden zijn van nature kudde dieren. Ze zijn gewend aan het samenwerken en bereid om ook met de mens samen te werken.

Wanneer je het paard dus op een rustige en relaxte manier benadert, zal het dier jou ook niks doen. Dat brengt mij op het eerste punt: let op je eigen veiligheid! Een paard heeft zijn ogen aan de zijkant van zijn hoofd, hij heeft dus niet zo’n breed zichtveld als dat mensen hebben. Wanneer je een paard benadert, laat dan merken dat je eraan komt. Praat tegen het dier en loop vanaf de zijkant op het dier af. Hiermee voorkom dat het schrikt, wegstormt en dat je in de paniekreactie wordt geraakt door een rondzwervende achterhoef.

Jij bent de baas

Het paard is groter, zwaarder en sterker dan dat jij bent en toch moet je het dier het idee geven dat jij juist groter, zwaarder en sterker bent. Je neemt de leiding als het ware. En wanneer je de leiding hebt, is dat prettig. Dat voorkomt namelijk dat het paard over je heen loopt en de baas gaat spelen.

De leiding nemen begint al met je houding. Loop met je rug recht en je schouders naar achteren op het paard af. Kijk het dier aan en praat er op een rustige maar kordate manier tegen. De meeste paarden zijn wel gewend aan het feit dat de mens de baas is, maar sommigen hebben het erg snel in de gaten als je bang bent.

Het kan zijn dat je een paard treft die zichzelf aangeleerd heeft om erg chagrijnig te kijken als er een mens aankomt. Je moet natuurlijk oppassen wat je doet met zo’n paard maar vaak is het beloond gedrag en stopt het dier ermee wanneer je het op kordate maar aardige wijze benadert.

De verzorging

Veel mensen zijn van mening dat een paard alleen geschikt is om op te rijden. Dat is natuurlijk niet waar. Het rijden is uiteraard hartstikke leuk, wanneer het je een beetje lukt dan, maar het paard is geen gebruiksvoorwerp en de verzorging hoort erbij. Bovendien geef je jezelf en het paard een beetje meer vertrouwen tijdens het borstelen. Je leert het paard toch een klein beetje kennen en gaat je wat meer op je gemak voelen in de buurt van dat grote beest.

Het paard voelt heel precies jouw gevoelens aan en merkt het ook wanneer je meer op je gemak bent. Vaak zijn de dieren zelf ook een stuk rustiger. Wanneer jij namelijk bang bent of gestresst, worden zij dat ook. Ze vertrouwen vaak op jou en als jij bang bent, is er vast iets heel engs in de buurt.

Zorg er dus voor dat je rust en vertrouwen uit straalt. Je straalt dit over op het paard waardoor de samenwerking een stuk beter zal gaan.

 

Het rijden

Rijden is fantastisch, maar vergeet niet dat je heel hard kunt vallen. Het is niet verstandig om gelijk te denken dat je het wel kan. Sommige mensen kunnen het inderdaad gelijk maar dat soort natuurtalenten zien we helaas niet vaak. Wanneer je voor het eerst op een paard stapt, zal dat heel raar zijn. Het dier beweegt en reageert op de bewegingen die jij maakt. Vaak op een manier waarop je dat niet wilt.

Zorg er dus voor dat er iemand bij is die het dier kent en die verstand heeft van paardrijden. De eerste keer rijden moet een goede ervaring zijn en het moet je vertrouwen geven om ermee verder te gaan.