blog placeholder

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren van oververhitting bij honden, en weten niet hoe zij moeten handelen wanneer dit het geval is. Honden zweten namelijk op een andere manier dan mensen, en kunnen niet zo goed tegen warmte en zon als wij.

Hoe koelen honden zichzelf?

 Mensen koelen zichzelf door middel van verdamping van zweet. Honden kunnen dit niet omdat zij geen zweetklieren hebben zoals mensen. Als honden het warm krijgen, gaan ze hijgen waardoor ze warmte verliezen. Honden bevochtigen tijdens het hijgen hun tong om het verdampingsproces in gang te zetten wat ze helpt om af te koelen.

 De enige plaatst waar honden zweetklieren hebben, is in hun voetzolen.De zweetklieren in hun voetzolen zijn stukken groter dan onze zweetklieren in de voetzolen. Honden nemen vaak een speciale lichaamshouding aan (liggend op hun rug of zo plat mogelijk op een koele vloer) om af te koelen.

 

 

Gevaren van oververhitting:

 Honden hebben een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden, die snel omhoog kan stijgen. Veel mensen nemen hun hond mee als ze boodschappen gaan doen met de auto, de hond mag niet mee de supermarkt in waardoor deze gedwongen achterblijft in de auto. Als de buitentemperatuur boven de 20 graden ligt, is er al overhittingsgevaar voor honden die zitten opgesloten in een auto, de kans wordt enorm verhoogd als de auto ook in de volle zon staat.De tempratuur kan binnen 20 minuten oplopen tot 50 graden in de auto!Als de hond het warm krijgt, gaat hij hijgen, maar om te hijgen heeft de hond vocht nodig. Wanneer een hond een lange tijd hijgt raakt de hond uitgedroogd, waarna de lichaamstemperatuur kan stijgen tot boven de 42 graden. Dit is een kritiek punt omdat de eiwitten in het hondenlichaam beschadigd beginnen te raken, wat als gevolg heeft dat er te weinig zuurstof is. Het duurt niet lang tot de hond overlijdt aan oververhitting.

 Als het lekker weer wordt, gaan mensen weer veel wandelen met hun hond. Dit kan zeer gevaarlijk zijn om bovengenoemde redenen (snelle oververhitting), maar wat veel mensen vergeten is dat honden zeer gevoelige voetzolen hebben. Wanneer een hond lange tijd op warm tot heet asfalt/beton/tegels loopt,kunnen de voetzolen verbranden,met alle pijnlijke gevolgen van dien.

 

Preventie en handelingen bij oververhitting.

 Het gezegde: “voorkomen is beter dan genezen”, kennen we allemaal wel. Gelukkig is het niet zo heel moeilijk om te voorkomen dat je hond oververhit raakt. Hier een lijst ter preventie:

 

– Laat je hond nooit achter in een auto als het warmer is dan 20 graden.
– Zet je auto nooit in de zon als je een hond achterlaat, een raampje openzetten is nooit voldoende!
– Zorg dat er altijd vers en koel water binnen het bereik is van je hond.
– Vermijd op warme dagen de zon tussen 12:00 en 16:00 omdat deze dan op zijn heetst is.
– Loop korte blokjes als je hond toch nodig zijn behoefte moet doen.
– Als je toch lekker wil wandelen met je hond, doe dit dan vroeg in de ochtend of in de avond.
– Biedt je hond altijd de mogelijkheid om in de schaduw te liggen.

 

 

Symptomen van oververhitting:

 – Overmatig hijgen, het risico begint wanneer de tong aan de onderkant begint te ‘krullen’ (een soort bakje vormt).
– Het krijgen van een blauwe tong.
– Desoriëntatie
– Spierkrampen-
– Misselijkheid en braken

 

Wanneer de hond de bovenstaande symptomen vertoont moet je snel handelen. Maak nooit de fout om de hond onder te dompelen met ijskoud water. Het is beter om een doek nat te maken en deze over de hond heen te leggen. Je kan de hond ook nat maken met koel water (dus niet koud), honden hebben een waterdichte vacht, en omdat de huid gekoeld moet worden en niet de vacht moet je tussen de vacht ook goed bevochtigen.

 Geef de hond water om te drinken, maar niet te veel en te vaak, omdat de kans bestaat dat de hond het net zo snel weer uitspuugt. Voeg zout toe aan het water, omdat de hond dit is verloren tijdens het hijgen.

 Als je een thermometer bij de hand hebt, kan je stoppen met koelen wanneer de tempratuur rond de 40 graden ligt. De thermometer breng je rectaal in, het liefst met spuug of vaseline. Wanneer je zelf de eerste hulp hebt geboden bij de hond, is het verstandig om de hond zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen!