blog placeholder

Een hond kan op meerdere manieren getraind worden. Een moderne methode is ‘clickertraining’. Deze trainingsmethode heeft als basis dat positief gedrag beloond wordt en negatief gedrag genegeerd.

Het opvoeden van de hond vergt veel tijd energie en inzicht en kan al vanaf de 8e week plaats vinden. Het tempo van leren, bij een hond van 8-12 weken, is erg groot. Dat betekent dat hij ook in die periode net zo snel slechte dingen kan aanleren! Omdat u uw leven heel wat jaar gaat delen met uw hond is het van belang dat hij goed opgevoed wordt.

In de puppyfase zal de hond met veel nieuwe situaties en dingen in aanraking moeten komen om zo met alles bekend te raken. Dit proces heet socialisatie. Vanaf 12 weken start de nieuwe fase in de ontwikkeling: de rangordeperiode. In deze periode gaat de hond zijn positie in het gezin bepalen. Deze periode duurt tot 16 weken.

 

Trainingsmethode

Een veel gebruikte methode om een hond op te voeden is de positieve beloning. Dit houdt in dat je de hond beloond voor juist gedrag. Negatief gedrag dient genegeerd te worden. Als het gedrag niets oplevert zal de hond er vanzelf mee ophouden.

Bij het trainen van de hond kan je gebruik maken van een clicker. Dit is een apparaatje wat een klik-klak-geluid maakt. Het is te vergelijken met de klik-kikkertjes van vroeger waarmee gespeeld werd. Als je de hond leert dat het geluid van de clicker betekent dat er een beloning komt, gaat de hond dit helemaal geweldig vinden en zoveel mogelijk gaan doen om de clicker te horen. Het is dus een zeer hondvriendelijke hulpmiddel!

Het voordeel van de clicker is dat je precies het moment van beloning kunt timen. Dit is belangrijk omdat dat nu net het verschil kan uitmaken tussen het belonen van gewenst en ongewenst gedrag.

Daarnaast is het voordeel dat de click altijd hetzelfde klinkt, dit in tegenstelling tot uw stem. Als u een goede stemming hebt zal u de hond op een andere manier aanspreken dan wanneer u zich minder prettig voelt.

De clicker is een aanleermechanisme. Zodra de hond goed doorheeft wat het gewenste gedrag is, kan de clicker achterwege gelaten worden.

 

Hoe de clicker gebruiken

Zorg ervoor dat de u de clicker bekend maakt bij de hond. Zorg dat u varieert in hoe u de clicker vasthoudt en hoe u staat. U hoeft de clicker ook niet als afstandsbediening te gebruiken en te richten op de hond. Hij hoort het toch wel. Zorg er dus voor dat er variatie is. Dit geldt ook voor uw hond want als u steeds clickt als hij ligt gaat hij dat met elkaar in verband brengen en begrijpt hij de click niet in een andere houding. Om de clicker bekend te maken bij de hond begint u als volgt: U clickt en geeft wat lekkers, bijvoorbeeld een trainer. Dit herhaalt u een aantal keer. Op een gegeven moment stelt u het geven van het lekkers uit. Als de hond u verwachtingsvol aankijkt of hij gaat u een poot geven dan heeft hij de clicker begrepen. Hij snapt nu het verband. Geef hem dan zijn beloning. Dit doet u een aantal maal en steeds in een andere houding en in een andere omgeving. Zo leert de hond dat de click betekent dat hij het goed doet; dat u dat gedrag wilt zien en dat u hem daarvoor beloont. Hou er rekening mee dat als er geklikt wordt ALTIJD een beloning moet volgen, anders wordt de clicker onbetrouwbaar in de ogen van de hond. Het gebeurt altijd dat je wel een keer ‘misklikt’. Geen probleem, maar wel de beloning gegeven.

Nu gaat u bepaald gedrag aanleren. Als de hond toevallig gaat zitten clickt u en geeft u hem zijn beloning. U kunt aan de oefening het commando “zit” koppelen. De oefening doet u een aantal maal net zolang totdat u merkt dat uw hond begrijpt wat de bedoeling is. U kunt het clicken langzaamaan uitstellen. Door uw norm steeds te verhogen zal uw hond beter en betrouwbaarder presteren.