blog placeholder

Katten hebben vaak last van oorproblemen. In de meeste gevallen gaat het om irritaties van het uitwendige oor en niet om de inwendige gehoorgang. De oorproblemen kunnen van diverse oorzaak zijn. Hoewel de kat vaak veel last van het probleem lijkt te hebben, zijn bepaalde aandoeningen eenvoudig en snel te genezen. Het blijft echter raadzaam om bij gezondheidsklachten een dierenarts te bezoeken, alvorens men zelf gaat ‘dokteren’.

Problemen met de uitwendige gehoorgang van katten is een vaak voorkomend probleem. De kat krabt aan zijn oor, schudt zijn kop en kan hem in sommige gevallen scheefhouden. Meestal gaat het om een aandoening van het uitwendige oor. Als je in het oor kijkt zie je vaak een rood, geïrriteerd en soms gezwollen oor dat een zwarte afscheiding (oorsmeer) en in ernstige gevallen ook pus, vertoont. In het oor leven bepaalde bacteriën die normaliter een harmonieus milieu vormen. Door diverse oorzaken kan dit milieu verstoord raken, waardoor de kat een ontsteking aan het oor krijgt. Veelvoorkomende oorzaken van een verstoorde balans in het oor zijn:

  • overmatige productie van oorsmeer
  • oormijt
  • voedingsallergie
  • vreemd voorwerp in het oor

Oorsmeer

Er zijn katten die van nature te veel oorsmeer produceren. Je kunt in dit geval het overtollige oorsmeer, op aanwijzing van de dierenarts, uit de oren verwijderen met een oorcleaner. Dit is echter slechts een preventief middel. Als er al een infectie in het oor zit, kan de oorcleaner de aandoening juist verergeren. Ook mag je nooit het oorsmeer met een wattenstaafje verwijderen, omdat je het dan juist verder de gehoorgang induwt. Blijft het overtollige oorsmeer te lang zitten, dan wordt de zuurstofbalans in het oor verstoord waardoor een infectie ontstaat. Bij een regelmatige behandeling met oorcleaner blijft de kat gevrijwaard van oorinfecties. Oorcleaner is te koop bij de dierenarts of in de dierenspeciaalzaak. Er is zelfs een homeopatische variant in de handel verkrijgbaar. 

Oormijt

Oormijt is een infectie die van buitenaf ontstaan is. Oormijt zijn kleine, grijze spinachtige diertjes die met het blote oog vrijwel niet zichtbaar zijn. Een oor dat geïnfecteerd is met mijt vertoont eveneens een overmatige productie van zwart oorsmeer. Het is een zeer besmettelijke aandoening die door direct contact wordt overgebracht en die zonder hulp van de dierenarts niet te genezen is. Bij een infectie met oormijt heeft de kat hevige jeuk aan de oren en de oren ruiken vies. Het is niet altijd duidelijk of het om een infectie veroorzaakt door overmatige oorsmeerproductie gaat of dat de kat besmet is met mijt. Om deze reden is het altijd wenselijk naar een dierenarts te gaan indien de kat oorproblemen vertoont. Een infectie met oormijt dient nauwgezet bestreden te worden en gecontroleerd te worden door de dierenarts. Indien men de infectie niet lang genoeg behandelt, steekt het probleem later gegarandeerd weer de kop op.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie is een permanent probleem dat niet genezen kan worden. Als de kat een oorinfectie heeft die veroorzaakt wordt door allergie, dient men de infectie te bestrijden en het dier op een dieet van hypoallergeen dieetvoer te zetten.

Vreemd voorwerp

Een vreemd voorwerp moet altijd door een dierenarts verwijderd worden. Deze kan met de otoscoop het voorwerp lokaliseren en verwijderen. Probeer nooit zelf het voorwerp te verwijderen, omdat je dan ernstige schade aan het oor kunt aanbrengen.