blog placeholder

Nerodia Rhombifer

De Nerodia Rhombifer is een bijzonder soort slang, dat niet echt goed bekend is in Nederland, behalve onder de echte slangen kenners.Ikzelf ben als leek, met deze slang begonnen. Niet voor de uitdaging, maar omdat ik het zielig vond om muisjes te voeren.Tijdens het op starten van deze nieuwe hobby, ontdekte ik dat er ook weinig informatie te vinden is over deze slang.Nu ik al wat langer met deze slang bekend ben, wil ik graag mijn ervaring delen.

Wat voor beest is de Nerodia Rhombifer?

De Nerodia Rhombifer staat in Nederland beter bekend als de Diamant rug waterslang. De slang heeft erg veel weg van de (zeer giftige) Diamant rug ratelslang. Deze slang is een van de agressievere soorten, en is dus niet geschikt om in de hand te houden. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt, dat de slang niet tammer word, door hem van kleins af aan vaak in de hand te houden. Het lijkt zelfs dat dit type slang van nature argwanend is naar andere levende wezens, en t liefst gelijk bijt. De Nerodia is een erg rustige slang, zolang hij niet word afgeleid door eten, of andere bewegingen binnen zijn territorium.(Hierbij moet u denken aan een hand die u plotseling in het terrarium steekt.) De Nerodia Rhombifer is niet giftig, maar het is raadzaam om te werken met handschoenen in het gebied rond de slang, zeker als hij wat groter is, omdat hij erg scherpen tanden heeft. Meestal blijft hij rustig liggen, als er om hem heen gewerkt word, bijv. tijdens het schoonmaken van het terrarium, maar zodra de Nerodia zich bedreigd voelt, zal hij aanvallen.

 

Hoe ziet de Nerodia Rhombifer eruit?

De Nerodia Rhombifer heeft vooral veel bruin en grijze tinten. Over het gehele lichaam loopt een duidelijke zwarte nettekening ( een patroon dat uit lijnen bestaan, die doen denken aan een net). De Nerodia is een waterslang, dit betekent echter niet dat hij alleen in het water leeft. De Nerodia slaapt vooral op het land. Verkoeling en voedsel zoekt hij in het water. De Nerodia Rhombifer kan een maximale lengte bereiken van 160 cm. Dit is alleen heel zelden. De gemiddelde lengte ligt ongeveer tussen de 70 en de 120cm. Vrouwtjes zijn grover en zwaarder gebouwd als de mannelijke exemplaren. Zij zullen dan ook de langere lengtes bereiken.

 

Leefomgeving. Hoe richt ik mijn terrarium in?

De minimale grootte van het terrarium moet 100x40x40 zijn. De Nerodia Rhombifer brengt veel tijd door op het droge. Hier vind u hem vooral als hij slaapt, of zich voorbereid om te vervellen. Dit betekend niet dat een klein bakje water genoeg is. Als de Nerodia zich in het water begeeft, is hij ook zeer actief. De Nerodia zal het liefst eten en jagen in het water. Ook als hij voedsel op het land heeft weten te bemachtigen, zal hij liever het water in gaan, om zijn voedsel op te eten. Ook als de Nerodia gaat vervellen, zal hij het water in gaan. Hij verlaat zelfs zijn schuilplaats om zijn behoefte in het water te doen. Omdat het water zo belangrijk is voor de Nerodia, word een aquaterrarium aangeraden. Het water gedeelte moet de minimale afmeting van 50×30 hebben, en ongeveer 10 tot 15 cm diep zijn. U kunt de bodem met een laagje grind bedekken U kunt er ook waterplanten in plaatsen, zorg wel dat u een soort neemt, die sterk is. U kunt ook kunststof waterplanten nemen. Zorg er in ieder geval voor, dat u voldoende schuilplaats in het water creëert. Een of meerder stenen om het land op te gaan is een idee. De Nerodia zal ook graag zonnen op een steen die half uit het water steekt. ( zoals een lavasteen.)Ik raad u aan een filtersysteem in uw water te plaatsen. De Nerodia zal vaak zijn behoefte in het water doen, en doordat het water in beweging is zal dit minder snel gaan stinken. Voor het landgedeelte raad ik aan berksnippers of andere houtsnippers te gebruiken die niet snel rotten als ze vochtig worden. Zand raad ik af. De Nerodia is over het algemeen erg gevoelig voor huid infecties. Eventuele zandkorrels die tussen de schubben gaan zitten kunnen zorgen voor huidproblemen. Verder heeft de slang een goede schuilplaats nodig. Deze kan u opbouwen uit stenen. Andere schuilplaatsen kunt u maken met holle boomstammen. Ook moet u zorgen dat u takken in uw land heeft steken, het liefst ook wat over het water hangend. Zelf heb ik dikke takken van buiten. Deze heb ik gereinigd met een speciale reinigingsspray, en vervolgens kunststof planten in gewikkeld. De Nerodia zal het erg prettig vinden een tak te hebben boven het water om op te liggen, aangezien ze dit gewend zijn in hun natuurlijke omgeving. Zorg ook dat er ruimte is om te zonnen.( maak bijvoorbeeld de schuilplaats niet te hoog, zodat de slang op zijn schuilplaats kan liggen om te zonnen. Zorg dat het terrarium goed geventileerd is, dit ook om huidproblemen te voorkomen.

 

En hoe onderhoud ik mijn terrarium?

Buiten het af en toe verversen van de houtsnippers, en het in sprayen van de takken en de kunststofplantjes met speciaal bacterie dodend middel of schoonmaakmiddel speciaal voor het terrarium( deze kan u gewoon krijgen bij de betere dierenspeciaalzaak ), is het vooral belangrijk om het water regelmatig te verversen. Omdat de slang eet in het water, zullen er etensresten in het water zitten. Ook de slang zijn ontlasting zit vaak in het water. Ververs het water dus regelmatig, en zorg voor een goede filterpomp. Een tip: Appelslakken. Deze grote slakken heb ik zelf in mijn terrarium zitten. Deze slakken eten van de ontlasting van de slang en de etensresten die achter blijven. Ze helpen dus een beetje het water schoon te houden. Tevens worden deze slakken met rust gelaten door de Nerodia.

 

Gezelschap. Kan de Nerodia Rhombifer met andere beesten leven?

Ja zeker wel. Nerodia’s worden vaak in koppeltjes gehouden. Ook kunt u er voor kiezen om een ander soort slang bij de Nerodia te houden.De Thamnophis Sirtalis of de Thamnophis Marcianus zijn hier uitstekende kandidaten voor. Deze kleurrijke slangen zorgen voor wat meer leven in uw terrarium. Omdat deze slangen zich vooral op het droge voeden, en de Nerodia in het water, moeten er geen problemen zijn om de verschillende slangen bij elkaar te houden. Wel kan de Nerodia een van de slangen per ongeluk opslikken tijdens het eten. Als u liever een wat kleiner dier erbij wilt, zijn verschillende visjes misschien aan te raden. U zou kunnen kiezen uit het muskietenvisje (Gambusia affinis) het blokvisje (Jordanella floridae) of de roodvinwinde (Notropis lutrensis). Hoewel deze slang vis als voedsel ziet, zal hij deze visjes meestal met rust laten. Het kan voorkomen dat de slang de visjes alsnog opeet, houd hier wel rekening mee, als u moeite heeft om levend voer te geven.

 

Voedsel. Wat eet een Nerodia Rhombifer?

Het grootste gedeelte van het dieet van de Nerodia bestaat uit vis. Ingevroren spiering (te halen bij de betere dierenspeciaalzaken) is heel goed te doen, en zal de slang makkelijk accepteren. Ook koolvis uit de diepvries zal er makkelijk ingaan. U kunt de Nerodia ook kattenvoer aan bieden. Ik raad het alleen af om het regelmatig te geven, aangezien sommige soorten kattenvoer erg zout is. Een jonge Nerodia kan u kleine stukjes spiering, koolvis, of kattenbrokjes voeren. Week de kattenbrokjes even in vocht, zodat de jonge slang het makkelijk kan eten. De ingevroren spiering of koolvis kan u ontdooien onder de hete kraan. Als u diepvriesvis voert moet u er rekening mee houden dat u er vitamine B1 bij voert. In verschillende soorten vis zit namelijk een enzym (thiaminase) die vitamine B1 af breekt. Hierdoor kan uw slang ziek raken of zelfs dood gaan. Om te voorkomen dat uw slang een vitamine B1 tekort krijgt kan u het volgende doen:

– u kunt de vis uit de diepvries in water van 80 graden minimaal 5 minuten verhitten.

– Bestrooi de vis, na het ontdooien, met vitamine B1. U kunt de vitamines bij de betere dierenspeciaalzaak verkrijgen ( in pil of in pasta vorm). U zou ook een potje vitamine B- complex kunnen kopen, in een winkel waar ze voedingssupplementen verkopen (de Tuinen, HEMA). De pillen kunt u verpulveren in een vijzel, en het poeder over de vis strooien. Als u bang bent dat het poeder van de vis word afgespoeld, omdat uw slang in het water eet, kan u ook een stukje van de pil in de bek of buik van de spiering stoppen, en deze dan aan de slang geven. Ook is het een optie om levend voer te geven.Als u daar interesse in heeft, zou u een goudvisje of een gup kunnen proberen. In sommige gevallen accepteert de Nerodia ook Pinkey’s (ingevroren baby muisjes).

 

Houd de Nerodia een winterslaap?

Ja. In de koudere wintermaanden kan de Nerodia in winterslaap gaan. Als voorbereiding zal de slang minder of niets meer eten. De slang zoekt een donkere, droge plek op. Zorg voor een goede temperatuur ( tussen de 12 en 19 graden). En een drinkgelegenheid. U zult zelf merken als de slang klaar is met winterslaap. ( Dit zal rond februari zijn). Zorg wel dat u af en toe eten aan biedt. Mijn ervaring met een winterslaap of een winterrust van een Nerodia in gevangenschap is, dat hij nooit helemaal in winterslaap is. Af en toe zal hij komen kijken, drinken, en heel af en toe eten.

Vervellen

Mijn ervaring is, dat de Nerodia heel onregelmatig vervelt. De ene keer doet hij het na een aantal weken, en de andere keer na een aantal maanden. Meestal, kan de slang zelf vervellen. De slang zal minder of niet eten voor de vervelling. Dit duurt ongeveer 1 a 2 weken. U zult ook zien dat de ogen dof worden, alsof er een vlies of vel overheen zit. Ik raad u aan de slang zo veel mogelijk met rust te laten. Hij ziet namelijk een stuk minder, en dit betekent dat hij nog sneller zal aanvallen, als hij zich bedreigd voelt. Eén a 2 dagen voordat de Nerodia gaat vervellen, zullen zijn ogen weer helder worden. Tijdens het vervellen, gaat de slang meestal het water in. Het water versoepeld zijn vel, zodat hij gemakkelijker kan vervellen. De slang verveld goed als het vel in 1 geheel eraf komt. Als het lijkt alsof de slang moeite heeft met het vervellen, (het vel zit bijvoorbeeld op de helft vast) zou u de slang kunnen helpen door uw handen nat te maken, en de slang langzaam door uw handen heen te laten glijden. Als u het vel terug vind, zit het als het ware binnenstebuiten gekeerd. Het vervellen begint bij de kop, om precies te zijn bij de bek, en klapt naar achter over de kop heen. Door te bewegen glijd het vel er langzaam vanaf.

HELP! Mijn slang eet niet meer!

Ik heb ervaren dat de Nerodia Rhombifer erg gevoelig is voor temperatuursveranderingen. Als het kouder word gaat de slang al snel in een winterrust. Ook als het erg warm is zal de slang minder of niets gaan eten. Blijf de slang altijd goed in de gaten houden, en bied af en toe eten aan. Ziet de slang er ziek uit ( doffe huid of ogen, raar wegdraaien met de ogen, gedesoriënteerd ) Ga er dan mee naar de dierenarts.