blog placeholder

Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard. De meest bekende is wel die in de kootholte (het gebied net boven de hoef aan de achterzijde van het been). Het  is een veelvoorkomende aandoening bij friese paarden. Vanwege het behang (beharingen aan de benen) van de friese paarden zijn ze extra gevoeling voor deze aandoening. Er zijn veel verschillende soorten behandeling voor mok maar een aantal basishandeling zijn altijd handig om te weten. Hieronder leest u wat te doen als uw paard last van mok heeft.

Allereerst is het belangrijk vast te stellen dat het paard mok heeft. Vaak begint het in de kootholtes met kleine wondjes uitlopend tot diepe kloven. De schilfers die van de wondjes afkomen hopen zich op in de beharing aan de benen. Heeft het paard ook schilfers op het pijpbeen of zelfs hoger is het raadzaam de dierenarts te vragen onderzoek te doen naar eventuele mijten. Een behandeling tegen de mok werkt dan niet, terwijl een behandeling tegen mijten uiters effectief kan zijn. Een duidelijke aanwijzing voor mijten is als het paard veelal stampt met zijn benen. Raadpleeg hierbij uw dierenarts.

Bij een paard met mok kun u het beste de schilfers verwijderen d.m.v. een klein kammetje. De aangetaste plek kunt u wassen met betadine-shampoo en daarbij de loszittende korsten verwijderen. Erg belangrijk is om de plek na het wassen goed droog te maken met een handoek. De mok kunt u daarna insmeren met een verzachtende crème, denk aan vaseline, uierzalf of sudocrème.

Als er sprake is van veel beharing in de kootholte is het een mogelijkheid de kootholte uit te scheren of te knippen. U verwijdert dan alleen het haar dat in de kootholte zit zodat u de behandeling gemakkelijker kunt uitvoeren. De rest van de beharing blijft zitten.

Afhankelijk van de ernst van de mok zou 1 a 2 keer per week behandelen voldoende moeten zijn. Mok kan erg hardnekkig zijn en indien niet juist behandeld, zeer lang aanhouden. Raadzaam is dan ook om gelijk bij constatering van de mok de behandeling in te zetten. Heeft het paard eenmaal mok gehad blijft het dier er zeer gevoelig voor. Controleer dus regelmatig!