blog placeholder

Kinderen zijn nu eenmaal gek op dieren. De ene verlangt naar een speels kitten, de andere smeekt om een hond. Maar wat als je dochter of zoon reeds lange tijd vraagt naar een paard? Het is normaal dat je als ouder twijfelt over de veiligheid van je kinderen. Hieronder een paar zaken waarmee men zeker rekening kan houden alvorens een paard aan te schaffen.

Heeft u als ouder ervaring met paarden?

Dit is de eerste vraag die men zich dient te stellen.  Indien de ouder zelf ervaring heeft paarden is dit een zeer goed begin.  Er is wel een verschil tussen ervaring hebben als ruiter (op welk niveau dan ook) en ervaring hebben in omgang met paarden.  Een paard gedraagt zich zeer verschillend naargelang de situatie nl. werken (bereden worden, grondoefeningen, …), opgezadeld worden of in de stal/weide.

Indien u als ouder hierin reeds enige ervaring hebt, zal u zeker weten dat consequent gedrag naar uw paard toe zeer belangrijk is.  U kan dit het best vergelijken met de opvoeding van een hond.  Als u bvb niet wenst dat uw hond in uw zetel gaat luieren dan mag u dit dan ook niet één keer toelaten.  U dient uw grenzen te stellen en u hieraan te houden. Deze regels gelden voor alle familieleden die met het dier in kwestie omgaan. Maar een paard is geen hond. Een paard weegt een aantal honderden kilo’s (naargelang het type), is groot en enorm krachtig.  Het grote verschil tussen een paard en een hond is : een hond is een roofdier, een paard is een prooidier

Als een paard zich bedreigd voelt, zal hij vluchten. Indien vluchten niet mogelijk is kan hij gaan steigeren, stampen met de achterpoten of kappen met de voorpoten. 

Een paard voelt de emoties van zijn begeleider aan. Als u met een angstig gevoel met een paard omgaat kan dit resulteren in 2 gevolgen :

  • Het paard voelt zich slecht op zijn gemak en begint zich ook angstig te voelen. 
  • Een paard met veel ervaring kan van dit gevoel van zijn begeleider gebruik maken om zich boven zijn begeleider te stellen.  Een paard mag nooit het gevoel hebben dat hij baas is over zijn begeleider.  Hij zal steeds zijn grenzen herleggen met als gevolg dat men na een tijd niets meer met het paard kan aanvangen.  Dit wil niet zeggen dat u een ‘slecht’ paard heeft gekocht, dit wil enkel zeggen dat u er op een verkeerde manier mee omgaat.  Daarom is de begeleiding van een ervaren ouder of kennis uiterst belangrijk. 

Wat als u als ouder geen ervaring heeft met paarden?

U kan dan op zoek gaan naar mensen met wel ervaring. Misschien heeft een vriend/vriendin van je zoon/dochter een paard? U kan dan contact opnemen met de ouders. 

U kan ook een manege in de buurt zoeken. Of u als ouder nu wel of geen ervaring heeft met paarden is het nuttig dat uw kind een aantal rijlessen volgt. 

Het is aan te raden om als ouder eveneens aanwezig te zijn tijdens de lessen.  Waarom ook niet een paar lessen volgen?  Activiteiten delen met uw kinderen zorgt voor extra ‘quality time’ en u leert er veel van bij.

Als uw kind op een manege rijlessen kan volgen en ook tijd krijgt om de paarden te verzorgen (eten geven, naar de stal brengen, borstelen,…) is dit een grote meerwaarde. Dit leert hen om te gaan met paarden.

Het is ook belangrijk dat uw kind tijdens de rijlessen niet steeds met hetzelfde paard rijdt.  Elk paard is namelijk zeer verschillend. 

Het voordeel om een manege aan te spreken voor lessen voor uw zoon of dochter biedt nog een ander zeer groot voordeel : u zal snel merken of de passie voor paarden van uw kind een bevlieging is of niet. Dit is de ideale ‘eerste stap’. 

Wees nooit overhaast om een paard aan te schaffen.