blog placeholder

De Maltezer is gek op zijn baas. Hij kan overal mee naar toe door zijn kleine formaat. Ontdek zijn fijne karakter!

De Maltezer

Waar komt de Maltezer vandaan?

De naam Maltezer zegt het al. De honden komen oorspronkelijk uit Malta en Italië. Al 9 eeuwen voor Christus kwamen honden voor die op de huidige Maltezers leken. Ze zijn altijd populair geweest als gezelschapshond. Veel beroemdheden hebben gepronkt met Maltezers op hun arm: Marilyn Monroe, Elvis Presley, Anne Nicole Smith en Britney Spears.

Uiterlijk van de Maltezer

De Maltezer kan tussen de 20 en 25 centimeter hoog worden. Het is een klein, licht hondje. Het weegt vaak minder dan 4 kilo. De vacht moet wit zijn. De vacht heeft geen ondervacht, maar blijft doorgroeien. Als de vacht niet geknipt wordt, kan deze langer dan 20 cm worden. De haren hangen dan tot op de grond. Het voordeel van de vacht, is dat Maltezers weinig haar verliezen. Dat scheelt weer met stofzuigen. De keerzijde is dat de vachtverzorging erg veel tijd kost.

Aanleg/ karakter

Maltezers zijn echte gezelschapshonden. Ze zijn vrolijk en zachtaardig. Daarnaast kunnen ze ook gevoelig zijn. Harde woorden schrikken deze hondjes af. Veel mensen beseffen niet dat deze hondjes ook intelligent zijn. Ze zijn graag bij hun baas en kunnen door hun formaat makkelijk overal mee naar toe. Maltezers zijn niet graag alleen. De meeste Maltezers kunnen goed opschieten met anderen honden en met kinderen. Ze kunnen wel blaffen, maar zijn geen echte waakhonden. Het zijn echte huishonden en zijn absoluut niet geschikt voor het kennelleven. De Maltezer heeft geen directe behoefte aan urenlange wandelingen, maar hij loopt graag met zijn baas mee.

Opvoeding van de Maltezer

Elke hond heeft baat bij puppycursus en hondentraining. Maltezers leren snel. Ze houden niet van geschreeuw en opvoeding met harde hand. Een consequente en vrolijke opvoeding werkt het beste bij de Maltezer. Zorg ervoor dat kinderen voorzichtig en respectvol met de hond omgaan. De Maltezer is geen speelgoed!

Verzorging van de Maltezer

De vachtverzorging van de Maltezer kost veel tijd. De vacht kan kort geknipt worden om de verzorging makkelijker gemaakt te worden. Wilt u naar shows, dan moet de vacht lang blijven. Wilt u wandelingen maken, dan is de lange witte vacht niet altijd even makkelijk. De lange vacht moet dagelijks in een scheiding gekamd worden. Ook moet de hond regelmatig gewassen worden. U kunt er ook voor kiezen om regelmatig naar de hondentrimsalon te gaan. Sommige Maltezers krijgen vieze traanstrepen. Vraag uw hondentrimmer welke lotion u kunt gebruiken om de vacht mooi te houden.

Een Maltezer pup aanschaffen

Puppy’s worden tegenwoordig op internet, hondenbladen en advertenties aangeboden. Ook serieuze fokkers adverteren vaak op Marktplaats en andere verkoopsites. De Maltezer Vereniging Nederland heeft een puppylijsten, maar helpt ook honden te herplaatsen. De vereniging biedt leden hulp bij aanschaf van een pup. Er is een puppy-informatie medewerkster. Ze geeft graag informatie over voor en nadelen van het ras. Ze houdt de puppylijst bij en helpt bij vragen over uw (gekochte) pup. Ga nooit alleen op een foto of beschrijving af, ga altijd zelf bij de fokker kijken. De pups moeten er schoon en gezond uitzien. Er zijn goede fokkers, maar ook dieronvriendelijke fokkers. Ga op uw gevoel af en koop nooit een puppy omdat hij ‘zielig’ is. Meestal hebben deze honden al iets onder de leden. De hond blijft nog jaren bij u!