blog placeholder

In veel huishoudens een punt van discussie: mag de hond op de bank (óf de stoel óf het bed óf …)?

Even de gevolgen voor uw meubels buiten beschouwing latend kijken we naar eventuele gevolgen voor uw hond wanneer u dit toestaat of verbiedt.

Allereerst moet genoemd worden dat elke hond natuurlijk anders is en ook dat gedrag niet altijd te voorspellen is. Toch zijn er een aantal basisregels waarbij we bij honden op moeten letten en die de kansen op problemen verkleinen.

Tip 1: Laat een hond voor zijn 2e jaar niet op de bank.

Wanneer honden ongeveer twee jaar zijn is hun pubertijd voorbij. Ze zullen dan niet meer constant proberen uw gezag te testen.
Een hond die op de meubels zit / ligt voelt zich (letterlijk en figuurlijk) op een hoger niveau dan alles wat op de grond zit / ligt.
Wanneer de rangorde duidelijk is (en alle mensen dus boven de hond staan) zal het geen problemen opleveren wanneer de hond op de bank ligt. DOE DIT NIET ZOLANG UW HOND PUBERT! Een goede dag hebben of zelfs een goed weekend is geen reden om een hond op de bank te laten.

Tip 2: Geef de hond een eigen plek op  de meubels.

Als u vervolgens beslist om de hond op de bank te laten is het verstandig om hem een eigen plek te geven. Deze is eenvoudig aan te geven met een kleedje of handdoek die op de bank ligt. Op deze manier os voor de hond duidelijk waar hij mag gaan liggen en bovendien beschermt u op deze manier uw meubels.

Tip 3: Ook puppy’s niet op de bank.

Hier werkt het net als met kinderen: dingen die je niet wil die ze doen als ze groot zijn, mag je ook niet toestaan als ze klein zijn (ook al zijn ze nóg zo schattig). Een hond aanleren dat hij op de bank mag liggen is geen probleem, maar hem afleren dat hij op de bank kruipt / loopt / ligt / … is veel lastiger. Uw hond heeft immers geen idee dat hij nu niet meer lief, klein, pluizig en schattig genoeg is om op de bank te mogen.

Tip 4: Het is voor een hond geen straf om een eigen plek op de grond te hebben.

Wanneer u voor uw hond een lekker kussen / mand / kleed aanschaft is het geen enkel probleem als uw hond daarop ( op de grond ) ligt. Uw hond is er niet minder om en zal u hiervoor niet met de rug aankijken.

 

Het toelaten van een hond op uw meubels is een keuze die u voor uzelf moet maken (omdat u het gezellig vindt dat uw hond bij u ligt als u tv kijkt bijvoorbeeld) en niet omdat uw hond anders ‘zo zielig’ is.