Elke huisdiereneigenaar heeft er wel al eens last van gehad: VLOOIEN. Maar hoe geraken we er vanaf?
Wat we eerst moeten weten, wat is een vlo eigenlijk?
Een vlo is een parasisiet die leeft van het bloed van zijn gastheer. Verschillend met de hoofdluis legt de vlo zijn eitjes niet in de haren van de gastheer, maar op knusse plaatsjes zoals de zetel, beddegoed, tapijten,… Vlooien leven dus niet constant op hun gastheer en springen rond in het huis, waar ze hun eitjes leggen op stoffige warme plaatsen. Hierdoor worden ook hun uitwerpselen verspreid waarvan de vlooienlarven in de beginstadia eten. Daarom is het zo belangrijk goed te stofzuigen als u merkt dat u met een vlooienprobleem zit.
Hoe komt het dat als we soms van vakantie terugkomen het hele huis vergeven is van de vlooien?
Een larve kan enkele maanden overleven zonder te parasiteren, gezien hij leeft van de uitwerpselen van zijn ouders. Een vlo gaat af op beweging, dus van zodra je de deur opendoet zien ze beweging en komen ze allemaal tegelijkertijd uit hun larveomhulsel en bespringen je om te bijten.
Kunnen vlooien ook mensen bijten?
Ja, ze kunnen wel degelijk mensen bijten. Maar wat moet u hiervan weten; Er bestaan verschillende soorten vlooien: kattenvlooien, hondenvlooien, pluimveevlooien,… Maar! Kattenvlooien kunnen enkel overleven op het bloed van katten, ze kunnen weliswaar ook mensen bijten maar dit bloed is niet voldoende om te overleven. Dit geld voor alle soorten vlooien.
Hoe geraak ik er vanaf?
Er bestaan hele goede producten tegen vlooien verkrijgbaar bij de apotheek. Enkel niet vergeten dat vlooien na een bepaalde periode gewend raken aan de chemische samenstelling. Daarom is het belangrijk regelmatig een ander product te gebruiken. Ook voor binnenshuis bestaan er een aantal goede producten, maar, een goede hygiëne in het huis is de belangrijkste manier om van vlooien af te geraken. Dus veel stofzuigen, gooi die tapijten buiten en gebruik bij je huisdieren zowel preventieve producten als bestrijdingsmiddelen en dan geraak je er zeker vanaf.