blog placeholder

Als je deze hond als huisdier wilt is het belanrijk om alles over het karakter van dit ras te weten. Hou er rekening mee dat dit niet voor alle honden geldt. Dit heeft natuurlijk heel er te maken met de opvoeding. Deze informatie komt uit het boek: De grote honden encyclopedie. 

Aard:

Karakter:


Deze hond is erg vriendelijk, open en evenwichtig. Hij hecht zich erg aan zijn baas, maar blijft altijd zijn eigen identiteit blijft behouden. Ze zijn erg zelfstandig en intelligent. Ze kunnen erg goed bewaken, maar zullen alleen bijten in nood.

Sociale aanleg:

Dit ras gaat goed om met soortgenoten, maar vooral de reuen kunnen dominant zijn. Tenzij de andere hond hem echt uitdaagt zal het niet tot een gevecht uitlopen. De omgang met huisdieren, zoals katten en  (klein) vee is uitstekend. Ook met kinderen kunnen ze het heel goed vinden. Een Lapinporokoira heeft geen boodschap aan vreemden, maar is er niet onvriendelijk tegen. Hij zal aan blaffen als er bezoek komt, maar daar laat hij het ook bij.

Omgang

Verzorging:

De vacht heeft niet zoveel verzorging nodig. Het is voldoende als je hem geregeld met een herderharkje doorborstelt, vooral in de verharingsperiode. Zorg ervoor dat de nagels kort blijven.

Opvoeding:

Dit ras is vrij gemakkelijk optevoeden. de eigenaar moet er alleen wel rekening mee houden dat de hond niet houdt van eentonige oefeningen.Het is beter om de trainingen afwisselend te houden. Je krijgt het beste resultaat door het belonen van het goede gedrag en niet te veel druk op de hond te leggen. De honden van dit ras hebben een zeer goed geheugen.

Beweging:

De Lapinporokoira heeft meer dan gemiddelde behoefte aan beweging. Hij is altijd in voor een lange wandeling  of bijvoorbeeld een balspel. Hij is ook geschikt om naast de fiets te lopen. Bij voldoende beweging is hij rustig in huis. Hij kan leren om een lange tijd alleen thuis te zijn, maar is het liefst bij zijn familie.