blog placeholder

De keeshond wordt ook wel vaak Keesje genoemd. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Jaren geleden was dit een populaire hond, maar nu zie je ze niet zo vaak meer. Jammer! Het is namelijk een erg lieve hond, die makkelijk op te voeden is. De keeshond kan goed met kinderen omgaan en daarom is hij een perfecte gezinshond. Dus ga ik dit geweldig ras promoten, want zoals ik en vele andere baasjes zeggen  ‘eenmaal een kees, altijd een kees!’. 

Soorten en maten:

Dwergkeeshond: 20 cm ± 2 cm.

Kleine keeshond: 26 cm ± 3 cm.

Middenslag keeshond: 34 cm ± 4 cm.

Grote keeshond of standaard kees: 46 cm ± 4 cm.

Wolfsgrijze keeshond of wolfskees: 49 cm ± 6 cm.

Geschiedenis:

In Zwitserland zijn de eerste fossiele resten gevonden van iets wat keesachtige honden zouden moeten zijn. De keeshond zou afstammen van de turfhonden, die zo genoemd worden omdat er veel turf in de omgeving was. Maar niet alleen in Zwitserland leefden de keeshonden. Ook op andere plaatsen binnen Europa waren ze al bekend. Pompeii werd in 79 na Chr. door een vulkaanuitbarsting bedolven. Tijdens de opgravingen kwam een mozaïek tevoorschijn, waar een keeshond op staat. Ook bij de oude Egyptenaren en Assyriërs zijn graftekeningen gevonden van de keeshond. Oude Griekse vazen laten afbeeldingen van keeshonden zien en zelfs op oude Amsterdamse zegels zie je een keesachtige hond aan boord van een schip. En natuurlijk waren ze ook al bij de Romeinen bekend, er is een 2200 jaar oude Romeinse munt gevonden en op deze munt staat een keeshond. Kortom, de keeshond is al lang een bekende en populaire hond.

De keeshond werd vroeger een Spitshond genoemd. Eigenlijk was dit een scheldwoord en daarom werd deze naam in 1450 verboden door graaf Eberhardt zu Sayn. Het is niet duidelijk, hoe de hond daarna werd genoemd. In de 18e eeuw leefde Cornelis de Gijselaar, hij had een keeshond. Deze man stond voor de pariotten, die voor Frankrijk waren. Zijn vijanden, de Prinsgezinden die voor de prins van Oranje waren, noemden hem Kees. Later werden ook de Patriotten als kezen betiteld en ook zijn hond. Zo is de naam ‘Keeshond’ ontstaan. Al gauw werden de honden in Nederland en Duitsland gebruikt als waakhond, thuis of aan boord van een schip. De keeshonden van die tijd waren iets kleiner dan een grote keeshond. De kleine keeshond werd gefokt en was rond 1900 een tijdje een modehond. Van hieruit zijn ook de verschillende rassen ontstaan. Meer hierover kun je vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Keeshond

 Uiterlijk:

De keeshond valt meteen op door zijn prachtige vacht. De vacht bestaat uit twee delen, namelijk een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht is kort en wollig waardoor de bovenvacht uitsteekt en het pluizige uiterlijk geeft. De keeshond heeft manen zoals een leeuw en een vol behaarde staart die op de rug gedragen wordt. Hij heeft een vosachtig hoofd waar de vacht, net als op de benen, kort is. De vacht kun je het beste onderhouden door elke dag te kammen en niet te vaak te wassen. De grote varianten van de keeshonden hebben ovale ogen, de wat kleinere keeshonden hebben grote ronde ogen.

Karakter:

Keeshonden zijn ontzettend nieuwsgierig en aanhankelijk. Hij wilt altijd weten wat zijn baas aan het doen is en zal je ten aller tijden volgen. Verder zijn ze waaks, trouw, sociaal, alert, oplettend, levendig en leergierig. Omdat de keeshond waaks is, heeft hij een aangeboren wantrouwen tegenover vreemden. Mijn keeshond heeft weinig last van waaksheid, maar hij blaft wel als er mensen op bezoek komen. De keeshond doet geen vlieg kwaad, het zijn ontzettend lieve honden voor kinderen. De keeshond vindt het niet erg om even alleen thuis te zijn, als hij maar in zijn eigen omgeving is en niet opgesloten wordt. Keeshonden zijn goed bestand tegen alle weeromstandigheden en houden van wandelen.

Dus, de keeshond is een geweldige familiehond. Hij hecht zich erg aan de mensen om zich heen. Hij zal een beetje wantrouwig naar vreemden zijn, maar zodra hij ze beter leert kennen zal dat snel verdwenen zijn. Nog een leuk feitje: als de keeshond hijgt, lijkt het net alsof hij aan het lachen is! Het is dus een geweldig ras en daarom ben ik ook helemaal verliefd op mijn keesje!