blog placeholder

Een kat heeft veel verschillende manieren van communicatie. Hoe langen u uw kat heeft, hoe meer u automatische weet wat uw kat bedoeld. Maar in het begin is het soms nogal moeilijk om verschillende soorten gedrag te onderscheiden. Zo klinkt een miauw in het begin bijna altijd hetzelfde, maar hoe langer u gewend bent aan katten, hoe beter u het geluid kan onderscheiden. Bijvoorbeeld tussen: Ik wil aandacht of ik heb honger.

Eerst zal hieronder de lichaamstaal besproken worden:

De staart

– De kat heeft zijn staart recht omhoog als hij u begroet, met alleen het puntje gebogen: de hogestaart-begroeting van de huiskat is een teken van onderdanigheid en vriendelijkheid.
– Hevig heen en weer zwaaien met de staart: Dit duidt op irritatie. De kat wil met rust gelaten worden. Hoe groter en harder de staarts beweegt, hoe geïrriteerder de kat is. Een kat doet dit om een confrontatie uit de weg te gaan.
Dit is in tegenstelling tot de hond, die met zijn staart heen en weer zwaait, omdat hij blij is.
– Het trillen met de staart: Dit duidt op blijdschap en enthousiasme.
– Een rechtopstaande staart, die lichtelijk kronkelt: Uw kat is blij om u te zien.
– De staart naar beneden hangend in een boog: Uw kat is gespannen.
– Opgezette staart, naar beneden: Uw kat is angstig.
– De staart naar beneden, een beetje tussen de pootjes: Uw kat is angstig/bezorgd.
– Opgezette staart, recht omhoog: Uw kat is boos. Wanneer uw kat zich aangevallen voelt, kan hij/zij zijn/haar staart opzetten en eventueel aanvallen (dit hoeft niet).
– Op jacht: Hierbij zwaaien ze rustiger op en neer met hun staart dan wanneer ze geïrriteerd zijn. Mede om zo te laten weten aan andere katten dat hun intentie het jagen is.
Vaak maken ze bij het jagen ook geluidjes. Het is een apart geluid en klinkt ongeveer als “kek-kek-kek”. Ze doen dit als ze bijvoorbeeld achter vogels aanzitten.

Andere lichaamstaal

– Kopjes geven: Hiermee willen ze hun geur afgeven en territorium afbakenen. Wanneer ze dit langs uw benen doen, markeren ze u. Ze willen hiermee zeggen tegen andere katten: “Afblijven hij/zij is van mij.” Een kat doet dit om een relatie met u op te bouwen.
– Oren opzij, plat en grote pupillen: uw kat is bang.
– Oren in zijn/haar nek: uw kat is aan het twijfelen wat hij/zij zal gaan doen.
– Oren recht omhoog, ogen wijd open en de pupillen zijn kleine spleetjes: uw kat is boos.
– Recht opstaande oren (volledig rechtopstaand): uw kat is nieuwsgierig/geïnteresseerd.
– Recht opstaande oren, naar voren gericht en toegeknepen ogen: uw kat is tevreden.

Geluiden

– Spinnen: Meestal betekent dit tevredenheid, maar het kan in sommige situaties ook betekenen dat de kat angstig is. Schijnbaar doen ze dit om zichzelf dan gerust te stellen.
– Sissen en grommen: Uw kat is agressief.
– Miauwen: Katten kunnen op vele verschillende manieren miauwen. Zo vragen ze om eten, aandacht of zijn ze geïrriteerd. Hoe langer u uw kat kent, hoe beter u deze verschillende miauwen kunt onderscheiden. Iedere kat miauwt anders, dus het is moeilijk u precies te zeggen wat uw kat met een bepaalde miauw bedoeld. Een andere kat kan anders klinken, maar hetzelfde bedoelen. Als baasje kunt u deze verschillende geluiden snel genoeg onderscheiden.

Hopelijk heeft dit artikel u veel duidelijkheid gegeven over het gedrag van uw kat en helpt het u om het gedrag beter te begrijpen. Een kat heeft een ingewikkelde gedragsrepetoire, vooral in vergelijking met een hond.