blog placeholder

Een kattenluikje hebben is erg praktisch: ramen en deuren hoeven niet dag en nacht open te staan om de kat de mogelijkheid te geven naar buiten te gaan. Maar hoe leer je in godensnaam aan je kat hoe hij zich door het luikje verplaatst? Lees snel verder, en je weet het.

Het kan een tijdje duren voor katten er aan wennen om door het luikje te gaan. Om te beginnen is het handig om het luikje een tijdje open te zetten, totdat de kat zelf naar binnen en buiten gaat. Dit kan je doen met een stuk stevig plakband of tape.

Wanneer de kat door het gat durft verwijder je het tape, zodat het luikje dichtvalt, en is het een kwestie van het luikje handmatig openenen voor de kat. Hou het luikje steeds iets minder ver open, tot de kat zelf er tegen aan duwt en er achter komt hoe het open moet. Om de kat een stimulans te geven kan je wat lekkers aan de andere kant van het luikje leggen. Na een tijdje zal de kat het luikje open kunnen duwen zonder jouw hulp. Het lijkt misschien alsof dit nooit zal lukken, maar uiteindelijk zal je kat wennen aan het luikje en snappen hoe hij naar binnen en buiten kan zonder dat jij steeds de deur moet openen!

De kat door het luikje heen duwen is een methode die door velen wordt afgeraden, maar als je je kat kent en weet dat hij uit zichzelf niet bang is aangelegd valt deze methode te proberen. Het helpt in ieder geval bij het inzien dat de plastic barierre tussen huis en buitenwereld beweeglijk is, en dat de kat er doorheen kan.

Overigens is het verstandig na te denken over het type kattenluikje wat je aanschaft. Naast de standaard plastic luikjes bestaan er elektronische kattenluikjes,die enkel opengaan als de kat met het juiste halsbandje ervoor staat. Deze zijn handig voor in buurten met binnentuinen, waar katten makkelijk andermans huis binnen kunnen sluipen. Het nadeel van deze luikjes is dat de halsband waaraan de sensor zit nog wel eens wegraakt. De prijs kan ook een minpuntje zijn.

Ik hoop dat deze informatie je kan helpen met je kat aanleren door het kattenluikje te gaan! En vergeet niet: geduld is belangrijk.