Wie heeft er ooit al van het dier kakapo gehoort. Eerlijk gezegd voordat ik mijn sprreekbeurt erover deed wist ik het ook niet. Maar na dit artikel zullen jullie alles te weten kom en over de kakapo.
Hij heeft kleine vleugels en veel lichaamsvet hierdoor kan hij niet vliegen. De kakapo heeft 2 zeer krachige poten met scherpe klauwen.
Om hem te zien te krijgen moet je naar Nieuw-Zeeland gaan. Hij leeft daar in de berggebieden of op de eilandjes voor de kust. Hij kan zo’n 2 tot 4 kg wegen en is 50 tot 60 cm groot. Kakapo’s worden zeer zeer oud gemiddeld worden ze zo’n 95 jaar oud! De oudste kakapo werd zelfs 125 jaar oud.
Voor de Maori die vroeger in Nieuw-Zeeland woonden was de kakapo zeer belangrijk. Ze jaagden op hen voor het vlees en de pluimen. Daarmee maakten ze kleurrijk kledij. Ze gebruikten hen zelfs als huisdier. In het Maori’s betekent kakapo nachtpapegaai. In heel wat verhalen van de Maor’s komen de vogels in voor.
De kakapo is een planteneter, hij is zeer kieskeurig want het enige wat hij eet zijn de rode bessen van de rimu-conifeer. Deze boom draagt om de 4 jaren haar vruchten. De kakapo heeft veel natuurlijke vijanden oa. de rat, de hermelijn, de zeearend en de mens. De mens is de grootste vijand van de mens dat is ook de reden waarom er nog maar 160 kakapo’s leven. Maar het gaar d goede richting uit want 50 jaar geleden waren ze nog maar met een kleine 60 over. Door een goede opvolging en een strikt kweekplan is de populatie traag maar geleidelijk aan het groeien. Een andere reden waarom ze met zo weinig zijn is dat het vrouwtje maar 3 eitjes per jaar legt. Na de geboorte staan de kleintjes er alleen voor, want de ouders zorgen niet voor hun pasgeboren kinderen. De kleine kakapo’s zijn daarom dan ook het perfecte slachtoffer voor roofdieren, want ze kunnen helemaal niet vliegen en zijn zeer traag. D
De kakapo is zeker niet intelligent integendeel zelfs, hij loopt naar zijn vijand toe.Het enige waar hij wel goed in is is klimmen. Door zijn sterke klauwen kan hij goed in de dichtbeboste wouden van Nieuw-Zeeland van de ene boom naar de andere springen.