blog placeholder

Als u denkt dat uw Jack Russell erg agressief is, ga dan eerst met hem naar de dierenarts om fysieke oorzaken uit te sluiten. Als bijvoorbeeld uw Jack Russell veel pijn heeft, kan hij dit laten blijken door heel gemeen te doen of door geïrriteerd te reageren. Dus voordat u zijn gedrag gaat proberen te verklaren, sluit dan eerst uit dat hij geen fysieke problemen heeft

Er kunnen veel oorzaken van agressie zijn. Het is derhalve erg belangrijk voor u de oorzaak van deze te begrijpen en herkennen om uw hond de juiste hulp te geven. De volgende stap is het geven van gehoorzaamheids training om uw hond sociaal te maken en om agressiviteit te voorkomen.

Honden uiten hun agressie op verschillende manieren:

De ketting reactie

Dit is een combinatie van bangheid en territoriale agressie dat wordt veroorzaakt door het aan de ketting leggen van een hond. Hondenbezitters nemen een hond en leggen deze vervolgens lange tijd aan de ketting, terwijl de rest van de familie gewoon vrij hun gaat gaat. De hond bouwt hierdoor een gevoel van boosheid en afkeer op en laat dit blijken door blaffen en springen op degene in zijn buurt, vooral bij kinderen dit leuk vinden. De kinderen lachen om hem en gaan vervolgens weer weg en negeren de hond weer. Na verloop van tijd zal de hond zijn territorium drang krijgen en zal hij niet meer willen spelen. Hij zal zich bedrogen voelen door het feit dat de hele familie die hem zouden moet liefhebben, hem nu negeren en blij zijn dat ie aan de ketting ligt. Er komt een dag dat de hond niets meer zal tolereren en zal de persoon die het eerst in zijn buurt komt. Als u als hondenbezitter geen hond om het huis heen kan hebben, die zich onder u familie zal begeven, neemt u dan geen hond.

Agressie door bezitsdrang

Dit gebeurt als we de fout maken naar ons huisdier te gaan als hij aan het eten is. Uw hond zal uw aanwezigheid waarschijnlijk interpreteren alsof u zijn bak met voer weer komt afpakken. Iets wat de hond nooit zal toelaten. Dit komt door het feit dat honden hun dingen nooit delen, een hond zal zijn eigendommen altijd beschermen, het maakt niet uit of dit zijn eten, speelgoed of zelfs zijn baas is. De oplossing is om dit probleem al aan te pakken als de hond een puppy is. Geef de puppy iets en pak het dan weer terug. Geef het na een tijdje weer terug. Hieruit zal de hond leren dat ook al heeft iemand anders iets van hem, hij het terug krijgt als hij geduldig is. Om het makkelijker te maken, leer de hond te reageren op “geef”.

Kooi razernij

zet uw hond niet zonder reden voor lange periodes in een kooi. Als u dit wel doet, wat kunt u verwachten? Als eerste zal de hond boos worden, daarna zal de hond het gevoel krijgen dat de kooi zijn eigendom is. Dit gevoel ontstaat doordat hij lang in een kooi zit en wordt vergeten. Dit zal hem kwaad maken. Verder zal hij zich gevangen en immobiel voelen als hij ziet dat de hele wereld dingen doet en ook nog eens gelukkig is. Dus hij blijft in de kooi en hij zal vechten zoals hij het beste doet. Kooi razernij kan zich ook manifesteren door hyperactiviteit, dit kan een tijdelijke reactie zijn en zal wellicht weer weggaan als de hond zijn onafhankelijkheid weer terug heeft.