Het is zo schattig een puppy die vrolijk naar je kwispelt of een asielhond die je heel graag een warm mandje zou geven. Maar ben je wel de juiste persoon om deze hond in huis te nemen? Wat komt er allemaal kijken bij het in huis nemen van een hond en heb je er wel goed over nagedacht?
De laatste vraag die in de inleiding wordt gesteld moet helaas veel te vaak met nee beantwoord worden. Hoeveel honden zitten er niet in het asiel omdat het baasje er niet voor kon zorgen. En de populariteit van bijvoorbeeld een dog whisperer heeft er ook zeker mee te maken dat mensen vallen voor een schatig snoetje zonder erover na te denken.
Waarom een hond?
Dat is uiteraard de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Waarom wil je een hond?
Als je die vraag kunt beantwoorden met een goed antwoord dan is de logische vervolgvraag, die zeker net zo belangrijk is: Wat voor hond wil ik en wat voor hond past bij mij?
Weet je van jezelf dat je niet echt heel graag sport en buiten bent, dan is het ook niet handig om een heel actieve hond te nemen, datzelfde geldt ook als je heel weinig thuis bent. Tenzij je uiteraard graag je interieur verbouwd wil hebben.
Heb ik tijd voor een hond?
Ik wil me hier niet gaan mengen in de discussie of je een hond kan hebben als je werkt, daar heb ik wel een mening over maar die hou ik voor me. Het is wel zo dat een hond tijd en aandacht kost. Als je af en toe een wandeling genoeg vindt en het beestje moet daarna maar rustig in zijn mand gaan liggen. Dan is een hond waarschijnlijk niks voor jou. Hou er rekening mee dat je afhankelijk van de hond, zijn temperament en het ras, je al snel een uur of anderhalf per dag bezig bent met uitlaten en buiten zijn. Daarnaast zul je hem of haar ook moeten voeren en verzorgen. En dan moet je het hondje ook nog aandacht geven.
En voor de langslapers onder ons, hou er ook rekening mee, dat de meeste honden vroege vogels zijn.
Kun je een hond betalen?
Dat klinkt heel logisch, maar hou er rekening mee dat buiten de aanschaf van een hond, je ook voer, speeltjes, en overige attributen moet kopen. En uiteraard ook nog de hondenbelasting en eventueel een verzekering voor de dierenartskosten.
Een puppy of een volwassen hond?
De meeste mensen zullen nu roepen: Puppy. En dat kan, je kunt een hond opvoeden zoals je wil en jullie blijven je hele leven bij elkaar. Nadeel is dat je een puppy vanaf punt 0 moet opvoeden, dus ook zindelijk maken. En dat kost tijd.
Bij een volwassen hond weet je wat je krijgt, je kunt het karakter zien. Nadeel kan zijn de hond bepaald gedrag heeft aangeleerd dat je moet afleren.
Lang nagedacht:
en je bent er van overtuigd dat je een hond wil en kan hebben. Dan heb je als je het goed aanpakt een maatje voor het leven, en een trouwe kameraad die alles voor je doet.