blog placeholder

Oogcontact is een van de meest voorkomende vormen van een hond om te communiceren, een hond is niet verbaal ingesteld en taal zal hem dan ook niets zeggen. Je kunt een hond commando’s leren en hij zal op een gegeven moment bepaalde klanken gaan associeren met een bepaalde handeling omdat hij er voor gestraft wordt als hij het niet doet of hij wordt beloont als hij het wel doet. Een hond die klakkeloos alle commando’s uitvoert is als een robot, je stopt er informatie in, je geeft een commando en hij voert het commando uit, maar of je dan ook echt een band hebt met je hond ?? Je bent als baasje eigenlijk overbodig, want hij zal bij iedereen die dit commando geeft het commando uitvoeren, en als die iemand hem dan ook zijn eten en zijn drinken geeft en af en toe een wandeling zal het voor de hond niet uitmaken of hij bij baasje a of baasje B is.

Hoe zoekt de hond contact

Waar we naar toe willen is een echte band met onze hond,  hij gaat op jou letten en hij voelt zich veilig in jou nabijheid.

Hij gaat dus oogcontact aanbieden, want door oogcontact kan je hond nog veel meer aan je zien.Daar tegen over staat dat jij dat oogcontact prima kan gebruiken op het moment dat je hem gaat trainen.Een hond die niet naar je kijkt is in principe niet te trainen.Een hond die niet naar je kijkt is met zijn omgeving bezig en absoluut niet met jou, is dus ook absoluuut niet gemotiveerd om te trainen en om iets te leren.

 Echter een hond die naar je kijkt omdat hij dat graag wil, is benieuwd wat voor spannends hij nu weer mag gaan doen, vindt jou interessant en wil dus graag voor je werken.

Oogcontact dus, oogcontact biedt veiligheid voor de hond,evenals contactliggen, Deze twee elementen vormen dat een hond zich snel aan je hecht en zich geborgen zal voelen bij je.

Start met de nieuwe hond pup of volwassen is niet belangrijk.

Zo gauw de nieuwe hond binnen komt zal hij oogcontact gaan zoekn om jou beter te leren kennen, hier kun je direct gebruik van maken door hem altijd te belonen met je liefste glimlach en een snoepje een knuffel etc.Buiten kun je het ook belonen met een spelletje, snel wegrennen bijvoorbeeld, of als hij naar je kijkt snel achter een boom, een auto of iets dergelijks wegduiken, kijk maar eens hoe enthousiast je hond je achterna zal komen,beloon hem met gekkigheid, vrolijkheid, een speeltje of iets dergelijks en je zal al snel interessanter zijn dan die hond aan de overkant of als die mensen aan de overkant, want met jou valt wat te beleven, dat moet hij met die andere hond nog maar afwachten.

Hou dus de nieuwe hond veel in de gaten en beloon iedere vorm van oogcontact.

Staren

Op oogcontact mag je echter nooit reageren met een starende blik, dus kijk naar je hond beloon hem direct en laat je hond wegkijken.Als jij gaat staren naar je hond wordt je namelijk bedreigend voor hem, een starende blik van een andere hond wil zeggen “Kom niet dichterbij, want dan pak ik je” en dat is nu net wat we niet willen bereiken met het oogcontact, oogcontact moet leuk zijn.

Gebruik dus ook nooit een starende blik als je boos bent op je hond, je hond heeft uit heel je lichaamshouding al gelezen dat je boos bent, daag hem dan ook niet nog een keertje uit door naar hem te gaan staren.

Als een hond oogcontact maakt en vervolgens kijkt hij weer van je weg is een normale reactie, de ranglagere kijkt altijd weg als de ranghoogste naar hem kijkt.

Het werkelijke trainen

Na een dag of drie is het tijd om ook aan dit oogcontact een commando te koppelen, bijvoorbeeld LET OP.Blijf het herhalen iedere keer als hij naar je kijkt, let op en laat hem iedere keer wat langer naar je kijken voor je hem de beloning geeft tot max 5 seconden.

Hier heb je als je hem iets wilt gaan leren straks ontzettend veel profijt van, let op is een teken dat hij oogcontact moet maken en kun jij laten zien wat je van hem wilt.

Gebruik de let op nooit als je boos op hem bent en je wilt dat hij je aankijkt, let op moet altijd synoniem staan voor: we gaan leuke dingen doen.

Ondanks dat het makkelijk te gebruiken is moet je eigenlijk het hele verdere hondenleven oogcontact altijd blijven belonen, en dat hoeft niet altijd met iets lekkers, een lieve glimlach of een aai over zijn kop is voldoende.

Je hond zal zich geborgen en veilig bij je voelen en dat komt jullie relatie zeker ten goede.

Contactliggen

Een andere manier om je hond zich veilig te laten voelen is lichamelijk contact. Geef de hond de gelegendheid om met je te kunnen contactliggen.

Ga af en toe eens zelf op de grond liggen, of als je hond op zijn kleed ligt lekker bij je hond op zijn kleed om even met hem te knuffelen of met hem te spelen.Een hond ligt niet voor niets graag op schoot, waarom doet hij dit om aan te geven dat je je bij hem veilig kunt voelen, dat hij er voor je is.