blog placeholder

De meeste honden die uit het asiel in het buitenland komen worden in het asiel nooit met de naam aangesproken die ze in het asiel hebben gekregen, simpelweg omdat de medewerkers niet weten hoe de hond heet, de naam wordt alleen gegeven omdat een nummer zo onpersoonlijk is maar de hond weet zelf echt niet dat hij pietje, klaasje of hoe dan ook heet.

Honden die in Nederlandse asiels zitten hebben vaak al meerdere keren van naam gewisseld bij de diverse eigenaren.

Toch is het handig dat de hond goed luistert naar zijn naam

De hond heet voorlopig HOND

Voor de naam aanleren is een heel eenvoudig trucje, echter het is wel belangrijk dat je voorlopig die naam alleen associeert met leuke dingen en lekkere dingen, als de hond een keer stout is of je roept hem en je weet niet zeker of hij gaat komen gebruik dan nog niet zijn naam maar noem hem uitsluitend HOND

De eerste drie dagen

Neem iets lekkers in je hand, ga dicht bij de hond zitten of staan, noem duidelijk zijn naam en geef hem iets lekkers

dus FIKKIE (beloning) FIKKIE(beloning) doe dat per sessie een keer of 5 en dat mag verspreid over de dag zo veel en zo vaak gebeuren als dat je zelf leuk vindt.

Na die drie dagen

Na drie dagen ga je een eindje van de hond vandaan zitten als de hond al meteen naar je toekomt mag je zijn naam gebruiken en hem een knuffel, of een aai geven komt hij niet naar je toe roep dan zijn naam, als hij opkijkt of jouw richting op kijkt laat je het brokje zien, ga weer ergens anders staan of zitten en doe dit spelletje opnieuw, de kans is groot dat hij achter je aan gaat lopen uiteraard omdat hij weet dat je iets lekkers hebt.

 Gooi dan eens een brokje een eindje weg en als hij het net op heeft roep je zijn naam, hij zal daar dan vlot op reageren omdat hij nog iets lekkers verwacht.

Volgende stap

Na een dag of 5 ga je in een andere ruimte staan als dat de hond is en roep je zijn naam, als hij nu vlot naar je toe komt dan weet hij als dat woord klinkt dat er dan iets lekkers volgt en heb je binnen je doel bereikt.

Buiten

Het hele ritueel ga je nu ook buiten oefenen, buiten zijn er veel meer prikkels en is er veel meer afleiding dus zal hij zeker niet direct op zijn naam reageren, je gaat nu weer starten met heel dicht bij hem staan en zijn naam zeggen en iets lekkers geven.

na een paar dagen loop je zover weg dat de riem strak staat en roep je zijn naam, als hij dan reageert dan beloon je hem weer met iets lekkers.

Testen

Na weer een paar dagen ga je met hem lopen, en als hij aan het snuffelen is roep je zijn naam, kijkt hij niet meteen om, wacht dan nog 7 seconden, als hij pas na die 7 seconden opkijkt is het jammer en is zijn beloning over en loop jij verder alsof je hem niet ziet staan.

 Echter trek er wel je lering uit dat je hond nog niet automatisch reageert op zijn naam en ga dus een stap terug in de training met zijn naam leren en belangrijker nog laat hem nog niet los want hij reageert nog niet goed genoeg.

Pas als hij in alle gevallen reageert op zijn naam door naar je te kijken pas dan kun je spreken van het feit dat hij zijn naam kent en kun je de trainingen uit gaan breiden.