blog placeholder

Veel (straat) honden hebben nooit geleerd iets fatsoenlijk aan te pakken en grissen het dus ook uit je handen weg met als gevolg dat ze in je vingers bijten, jij boos, terwijl een beloning nu juist een positief iets moet zijn.

 Daarnaast hoe meer zelfbeheersing je hond heeft hoe meer controle jij over hem hebt en dat is prettig, in gevaarlijke situaties maar ook in het dagelijks leven, het vergemakkelijkt je leven zo veel als je tegen je hond zegt blijf en de hond blijft

Hondje pesten

Toen ik de oefening aan het trainen was maakte een vriendinnetje van mijn dochter de opmerking “volgens mij ben je nu gewoon bezig met hondje pesten”

Ik vond dat wel een hele goeie opmerking, dat maakte mij meteen duidelijk hoe iemand die niet ervaren is in het hondentraining aankijkt tegen een dergelijke training en is voor mij duidelijk hoe ik een en ander moet uitleggen met betrekking tot de training.

consequent zijn

Ik vergelijk een hond opvoeden nog steeds met een kind opvoeden, ook als je een kind opvoedt moet je consequent zijn, bij een kind kun je uitleggen dat bepaalde dingen die je hem leert maatschappelijk gebruikt worden bij een hond kun je dat niet uitleggen en hij zal jou gewoon moeten volgen om zijn doel te bereiken

Een fatsoensregel bijvoorbeeld voor kinderen is niet van tafel aflopen voordat iedereen klaar is met eten, ook niet beginnen met eten voordat iedereen zit en iedereen elkaar smakelijk eten heeft gewenst.

Op het moment dat je kind die fatsoensregel kent en hem ook gebruikt weet je dat je je kind rustig bij iemand uit eten kunt sturen en dat hij zich gedraagt.

Ook bij een hond kun je dat leren en een opgevoede hond kun je nu eenmaal makkelijker meenemen maar ook makkelijker voor een dagje of voor een vakantie bij iemand onderbrengen.

Een hond die eten van tafel jat, die de hele dag als een bezetene door het huis rent, die spullen stuk maakt etc kun je nu eenmaal niet zo makkelijk bij iemand onderbrengen dan een hond die netjes in zijn mand gaat tijdens het eten en die op zijn plaats gaat op verzoek etc.

Hoe ver en hoe netjes je je hond (en je kind) op wilt voeden is uiteraard helemaal aan jou zelf, de ene is tevreden met een hond die hier komt op commando en verder is alles goed, terwijl de ander pas tevreden is als de hond blindelings alle commando’s uitvoert.

Wij zijn ook niet in de positie om aan te geven hoe je je hond moet opvoeden, het enige wat wij kunnen doen is tips geven om bepaalde dingen bij de hond te verbeteren

Controle over de beloningen

Het uiteindelijke doel van deze training is dat de hond niets meer oppakt van straat, van tafel, of uit je hand zonder dat je het commando “pak maar” daar aan gekoppeld hebt.

benodigheden

  •  iets heel lekkers
  • een riem

Je lijnt de hond aan en gaat voor hem staan en geeft hem het commando zit.

Je gaat nu het lekkers rustig naar de grond toebrengen, iedere keer dat de hond gaat staan om te komen kijken doe je je arm weer naar boven en wacht je weer tot de hond zit, dan begin je opnieuw.

Op het moment dat je de beloning op de grond kunt leggen zonder dat de hond er aan zit is het nog de bedoeling dat de hond naar je kijkt, op het moment dat hij dat doet beloon je hem met iets lekkers en daarna geef je hem het commando “pak maar” en mag hij de beloning pakken

Veel honden zullen nu nog een afwachtende houding aannnemen en niet meteen op het lekkers af gaan omdat ze het commando nog niet kennen, en zo net was het nog zo dat iedere keer als hij er naar toe ging dat jij het lekkers wegpakte.

Je geeft maar 1 keer luid en duidelijk het commando “pak maar” en doet dan net of je niet meer op de hond let, op het moment dat de hond het lekkers pakt ( en dat kan best even duren) zeg je goedzo of je beloonwoordje en is het einde oefening.

Geduld

Heb geduld bij deze oefening, lukt het niet berg dan het lekkers op en probeer wat later op de dag de oefening weer van voren af aan te starten.Ook als de oefening wel lukt kun je het gewoon een aantal keren per dag uitvoeren, het is weer een actie van lekker 1 op 1 bezig zijn met je hond, het is weer gewoon lekker samen iets doen en zie het als onderdeel van een gehoorzaamheidstraining die gewoon leuk moet zijn.

Veel mensen vragen mij hoe lang moet ik trainen. Bij mijn kinderen heb ik het zo gedaan als ze met hun hond gingen trainen, ze mogen een liedje uitzoeken waar ze dit op gaat trainen, als ze beginnen met trainen zetten ze het liedje op en als het liedje afgelopen is stoppen ze met trainen, zo zijn de trainingen zowel voor de hond als voor een kind niet ellenlang met alle frustratie van dien, en het is nog gezellig ook trainen met een muziekje op.

Als je voor alle trainingen hetzelfde muziekje gebruikt zul je zien dat als je die muziek opzet op den duur de hond naar je toe komt om te zien wat voor leuks jullie samen gaan doen.

Ik heb de tekst ondersteunt met een aantal filmpjes.

Het eerste filmpje is Mo voor hem is het de eerste keer dat hij ook deze oefening doet, echter ik heb mo helemaal afgetraint en hem ook helemaal onder controle, als ik zeg dat hij er niet aan mag komen zal hij de hele dag erbij kunnen liggen zonder het snoepje aan te raken hoe lekker of hoe graag hij het ook wil hebben, maar dat is wel de essentie van deze training.

 Klik hieronder om het filmpje te zien

 http://s293.photobucket.com/albums/mm44/h0nd/?action=view¤t=rosie035.flv  

Het tweede filmpje is nina, Nina is een ongeleid projectiel en heel moeilijk trainbaar, ze wil wel maar ze heeft totaal nog geen zelfbeheersing en dat na een jaar trainen met haar.Maakt niet uit ze vindt het leuk om met je bezig te zijn en ik heb jaren geduld als het moet, maar je ziet dat ze de beloning toch heel graag wil hebben en dat ze toch redelijk snel doorheeft dat ze er op haar manier niet komt, dus kiest ze eieren voor haar geld en probeert toch op te letten wat er dan wel van haar verwacht wordt.

klik op de link hieronder om Nina in training te zien

http://s293.photobucket.com/albums/mm44/h0nd/?action=view¤t=rosie031.flv  

Het derde filmpje is Mike, ook bij Mike zie je dat hij al beter onder controle staat dan de andere honden.Mike is het hondje van mijn zoon en die traint dogfrisbee met hem, ook bij dogfrisbee heeft hij beheersing nodig wil hij de frisbee krijgen dus je ziet aan hem al wel dat hij beter op mij let en dat hij snel doorheeft wat de bedoeling is.

klik hieronder om Mike bezig te zien

http://s293.photobucket.com/albums/mm44/h0nd/?action=view¤t=rosie032.flv  

 

het vierde filmpje is Jany, Jany is een onzekere hond, dat zie je ook aan haar vele kalmeringssignalen die ze afgeeft, het snuffelen, het bek aflikken, geeuwen. Ze snapt absoluut niet wat de bedoeling is en doet daarom maar wat, uiteindelijk raakt ze zo in de stress dat ze zelfs de basis die ze wel kent niet meer uitvoert.Bij een dergelijke hond is het de bedoeling dat je niet de hele dag hetzelfde traint maar dat je de trainingen afwisselt met dingen die ze al wel kan en waar ze wel heel veel succes uithaalt anders is de lol van een training voor een dergelijke hond er snel af.Ik doe deze oefening met haar ook maar eens per dag en verder trainen we dingen die ze al wel kan die we dan een beetje uitbreiden omdat ze nog heel veel zelfvertrouwen nodig heeft moet ze ook bij trainingen vaak succes halen.Toch is het belangrijk dat ik ook haar onder controle krijg dus ik blijf met haar trainen en uiteindelijk zal ze het best gaan leren.

klik hieronder om Jany te zien

http://s293.photobucket.com/albums/mm44/h0nd/?action=view¤t=rosie033.flv  

 

Het vijfde filmpje is Browny, Browny was en is een angstig heel gevoelig hondje, met haar ben ik eigenlijk ook nog maar pas met trainen begonnen, je ziet echter aan haar al wel dat ze al een stuk meer zelfvertrouwen heeft dan Jany en ze heeft een duidelijk doel voor ogen, ze moet en zal dat snoepje hebben.Je ziet echter ook aan haar dat ze wel begrijpt dat ze het op haar eigen ongecontroleerde manier niet krijgt, je ziet tijdens het filmpje al heel duidelijk dat ze nadenkt wat er dan moet gebeuren, en dat ze ook heel goed op gaat letten wat er dan van haar verwacht wordt

klik hieronder om browny in training te zien

http://s293.photobucket.com/albums/mm44/h0nd/?action=view¤t=rosie034.flv

succes met de training