blog placeholder

 

les 1 .Trucs zijn een leuke toevoeging op een goede basistraining.

 Het is waar alle inspanningen samen kunnen komen op een manier waar zowel u, uw omgeving en uw hond er allemaal tegelijk iets aan hebben.

Voor honden zijn trucs leuk, omdat het een mogelijkheid tot socialiseren met de baas is, en er interactie is met zijn roedel. Bovendien worden hier zijn (werk) instincten geprikkeld.  is dit iets waar honden behoefte aan hebben, en er zelfs ongezond van kunnen worden als deze behoeften onvoldoende worden vervuld.

Door na de basistraining trucs te leren, kunt u uw hond veel vaker in uw dagritme betrekken. Voor een hond is werken met zijn baas een positieve ervaring, en hij leert sneller naarmate hij meer oefent, dus waarom stoppen bij de basis commando's?
Hij zal blij zijn van u te leren, en u uiteindelijk belonen met een rustiger, voldanere gemoedstoestand.
 

les.2 Eenvoudige beginnerstrucs

.Apport

Deze eerste truc is erg bekend. Het is dan ook niet zozeer de bedoeling om deze truc op zich te leren, maar we gaan het gebruiken als vertrekpunt voor de wat moeilijkere trucs. Begin dus met een spelletje apport met uw hond. U gooit een stok, een bal of iets anders weg en uw hond haalt het op.

Het ophalen is 1 ding: Honden vinden dit leuk om te doen en het is vrij makkelijk om tot dit niveau te komen. Belangrijker is hier dus het terugbrengen en het teruggeven. Beloon hem met de klikker iedere keer als hij het netjes terug komt brengen en het direct aan u opgeeft. Laat hem niet de controle overnemen door er een potje stoeien van te maken tijdens het opgeven. Zorg dat u bepaalt wat er gebeurt.

2.Krant halen

Als u hem eenmaal zover heeft dat hij vrij betrouwbaar dingen ophaalt en teruggeeft, kan u hem leren om de krant op te halen.

 

U begint als volgt:

 

         Rol een krant op en doe er een elastiekje of plakband omheen. Plakband is beter omdat het elastiekje dan niet in zijn mond kan knappen en hem bang kan maken. Als hij stokken terugbrengt, dan moet een opgerolde krant nu geen probleem vormen. Zorg wel dat u niet de zaterdag editie van de Telegraaf gebruikt maar een wat kleinere, lichtere krant.

 

         Begin eerst met een paar keer een stok te gooien.

 

         Als dat goed gaat, gooi dan de krant. Moedig hem aan als hij erachter aan rent, de krant oppakt en hem weer terugbrengt. Klik ook iedere keer als hij een van deze drie dingen doet.

 

         Als hij de krant niet wil teruggeven, loop dan weg. Hij zal u volgen, en als u eenmaal weer in huis bent zal hij de krant daar laten vallen. U heeft nu in ieder geval het eerste gedeelte van de truc binnen. Door weg te lopen geeft u op een leuke manier aan dat hij naar u toe moet komen. Als hij dat doet, ruil de krant dan voor een snack: hij kan immers niet eten en de krant vasthouden.

 

         Als hij eenmaal goed is in de krant ophalen, oefen dan met nieuwe dingen. Een doos cornflakes is een goed idee omdat het wat moeilijker is om vast te houden (maar niet onmogelijk), omdat hij het schudden van de cornflakes een interessant geluid vind en omdat de geur hem zal aantrekken.

 

Om deze truc toe te gaan passen is het goed om eerst eens met de krantenjongen te oefenen. Wacht tot hij langskomt en hoe uw hond bij u en laat hem eerst enthousiast worden om de krant. Zo bouwt u het enthousiasme op wat u later helpt om de hond beter onder controle te houden. Als hij mag, laat dan de hond los en laat hem de krant halen.

Als u dit een paar keer hebt geoefend, laat de hond dan even bij de deur wachten tot u het Apport commando hebt gegeven. Pas dan mag hij. Uiteindelijk zal hij de krant ophalen als hij op de deurmat ligt iedere keer als u hem het commando geeft.

les. 3  Helpen in huis De Kamer Opruimen

 

Voor deze truc heeft u een bak nodig waar de hond alles indoet. Het doel is om alles wat op de grond ligt op te pakken en in de bak te doen. Dit doet u door hem een nieuw commando te leren: het Ruim Op commando.

 

U kan uw hond het Ruim Op commando leren, maar u kan uw hond ook specifieke objecten leren op te ruimen, bijvoorbeeld Ruim het Speelgoed Op. Dit duurt wel wat langer, aangezien u uw hond eerst alle namen van objecten moet leren, maar op de lange termijn heeft dit wel voordeel: hoe meer honden namelijk leren, hoe makkelijker ze nieuwe dingen erbij leren.

 

Er zullen altijd wel dingen bijliggen waarvan hij de naam nog niet weet, maar een goed getrainde hond ruimt alles wel op. Het opruimen vindt hij namelijk van nature al leuk. Als hij iets vergeet, wijs het dan aan en geef nogmaals het Ruim Op commando.

Om met deze truc te beginnen gaat u bij de bak zitten en begint u met het Apport commando. Als de hond vervolgens dingen van de grond begint te rapen en weer naar u terugkomt, geeft u het Ruim Op commando. Als hij het niet uit zichzelf in de bak loslaat, train hem dan eerst op Loslaten. Dit komt later in het boek nog aan bod. Iedere keer als hij iets oppakt en daarna in de bak doet, geeft u het Ruim op commando en klikt u met de klikker.

Ga door naar pagina Zie onder.

les.4Namen leren

 

Vroeg of laat is het belangrijk om uw hond de namen van dingen te leren. Het is het makkelijkst om met objecten te beginnen. Zoals al eerder is besproken in dit boek is het niet zo dat honden maar een beperkt aantal namen kunnen onthouden. Sterker nog, hoe meer ze leren, hoe makkelijker het voor ze wordt om nieuwe dingen te leren en te onthouden.

 

 1. Begin met een bal
 2. Leg de bal voor uw hond neer en     zeg: Pak je bal! Doe dat een paar keer en beloon hem met een aai en de     klikker iedere keer als hij het goed doet.
 3. Leg daarna zijn favoriete     speeltje naast de bal. Als de bal zijn favoriete speeltje is, moet u de     oefening aanpassen. Zeg weer: Pak de bal! Als hij voor naar zijn favoriete     speeltje gaat, zegt u: Neeee. Zorg dat uw toon niet waarschuwend of     corrigerend is, maar adviserend: Neeee, (niet die)!
 4. Laat hem 2 of 3 keer de bal     pakken, en haal de bal dan weg
 5. Geef zijn favoriete speeltje     een naam, bijvoorbeeld Teddy Beer als het een rubber beertje is.
 6. Zeg een paar keer: Pak de Teddy     Beer! Beloon hem weer als hij het goed doet.
 7. Leg de bal vervolgens weer     terug en zeg dat hij de bal moet pakken.

 

Doe dit een paar keer per week en laat hem vervolgens de bal en dan weer de teddy beer pakken. Wissel af en voeg na een tijdje een derde speeltje toe. Geef die ook een naam, en laat hem het juiste speeltje pakken. Als hij verkeerd gaat, zorg dan dat u klaarstaat met uw adviserende “Neeee!”

 

Het zal u verbazen hoe snel uw hond dit onder de knie krijgt en een groot aantal verschillende namen zal kunnen onderscheiden.

 

les.5 Ga Naar…

 

Deze handige truc leert uw hond om naar een bepaalde plek in het huis te gaan. Dit is handig wanneer er bezoek komt en u de hond even in een andere kamer wilt hebben, of wil voorkomen dat hij in de weg loopt. In deze truc combineren we eerder geleerde trucs om deze nieuwe truc aan te leren.

 

Het gaat als volgt.

 

 

 

 1. Leg een mat neer op de plek     waar u uw hond wil hebben.
 2. Ga op een meter afstand staan,     gebruik een lange aanwijsstok en laat hem zien waar hij naartoe moet. Als     hij dit niet snapt, leidt hem dan eerst met uw hand ernaartoe, dan met de     stok, en dan op afstand met de stok.
 3. Zodra uw hond naar de punt van     de stok loopt en hem volgt, klikt u met de klikker en gooit u een snack     naar hem toe.
 4. Zodra hij op de mat is, klikt u     nog een keer. Als hij niet direct gaat, klik dan bij kleine bewegingen     richting de mat. Zodra hij meer in de buurt komt klikt en beloont u.
 5. 7 tot 10 klikken voor een     sessie, iedere keer als hij dichterbij komt is genoeg.
 6. Als hij helemaal niet in de     buurt komt, stop dan even en probeer het na vijf minuten nog een keer. De     volgende dag probeert u het ook nog een keer.
 7. Leer hem daarna de naam van de     mat aan met dezelfde technieken die u eerder heeft geleerd voor namen     leren. Blijf dit oefenen tot hij op commando met de stok meegaat, en oefen     daarna zonder de stok. Uiteindelijk moet hij alleen op commando naar zijn     aangewezen plek gaan.

 

 • Tip: 'Namen leren' en 'Ga naar' zijn bij uitstek te combineren – wees creatief, en u kunt ook verder met Breng naar en

les.6 Schud (of “Poot”)

 

De meeste honden zullen dit commando gemakkelijk leren.

 

 1. Plaats uw hond in de     zit positie.
 2. Gebruik het commando “Poot”     op hetzelfde moment dat u zijn poot pakt.
 3. Herhaal het commando     terwijl u zijn poot schudt.
 4. Laat hem gaan terwijl     u “Oké” zegt, klik met de klikker en geef hem een compliment.

Het zou niet lang moeten duren voordat uw hond zijn poot aan u aanbiedt. Oefen dit vaak genoeg zodat het aangeleerd en automatisch wordt.

 

les.7 Lichten aan & uit

 

Niet echt een open en dicht truc, maar een goede afsluiter Als de avond op zijn einde is en u naar bed wil kan u de hond mooi laten meehelpen. Als hij de deur achter u dicht heeft gedaan kan hij ook wel even het licht uitdoen voordat hij gaat slapen.

 

Het werkt als volgt.

 

 1. Als u een standaard lichtknop     hebt, dan is dit waarschijnlijk een duwknop die aan en uit gaat. Bevestig     een stukje gekleurd plastic tape aan de knop.
 2. Vervolgens geeft u het “Omhoog”     commando, zodat uw hond op zijn achterpoten staat. Waarschijnlijk is dit     nodig om op de goede hoogte van de lichtknop te zijn.
 3. Daarna geeft u het “Raak”     commando en laat u hem de knop aanraken. Als het licht aan gaat, zegt u     “Licht Aan!” en complimenteert en beloont u hem.
 4. Herhaal dit afwisselen met het     Licht Uit! Commando, zodat hij goed begrijpt wat er aan de hand is. Het     aan en uitgaande licht is een goede bevestigende factor die het uw hond     extra duidelijk maken wat de bedoeling is.

 

Iedere keer als het licht aan of uit gaat blijft u het Commando geven. Als het op een gegeven moment goed gaat geeft u niet meer de Omhoog en Raak commando’s, maar geeft u direct de Licht Aan en Licht Uit commando’s.

Als dit in eerste instantie niet meer werkt gaat u eerst terug naar de twee begin commando’s, totdat uw hond de routine doorheeft.

 

dit is informatie honden cursessen 1 van 1