hond alleen thuis

Honden zijn sociale dieren en je viervoeter is waarschijnlijk gek op jouw aanwezigheid. Daar voel je je misschien gevleid door, maar soms kan het ook lastig zijn. Als je niet in de buurt bent, kan hij zich gaan misdragen, bijvoorbeeld uit verveling of verlatingsangst. Het is erg lastig als je hond het huis op stelten zet. Wat de reden ook is, vaak is er zeker wel wat aan te doen!

Mijn hond verveelt zich

Voor je het probleem aanpakt is het altijd belangrijk na te gaan wat het probleem is, zodat je niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak kunt bestrijden. Stel, je hond verveelt zich. Hierdoor blaft hij naar ieder vogeltje voor het raam of hij leeft zich uit op je stoelpoten. Je kunt de oorzaak aanpakken door je hond iets te doen te geven wanneer je weggaat. Geef hem bijvoorbeeld een goed gevulde Kong. Zorg ook dat je hond lekker moe is voor je de deur uitgaat. Bestrijd daarnaast de ‘symptomen’. Blaft je hond bij ieder geluidje of ieder vogeltje dat komt buurten? Doe dan de gordijnen dicht, wanneer je de deur uitgaat. Ook kun je de focus van je hond op achtergrondgeluiden verleggen door de tv of de radio zachtjes aan te zetten. Honden die van tv-kijken houden, hebben hier dubbel voordeel van. Het werkt namelijk ook verveling tegen. Win-win! Ga voor een goedkoop alles in 1 pakket, zodat je alle favoriete films en series voor je hond op kunt zetten.

Mijn hond is bang

Sommige honden vervelen zich niet, maar zijn bang om alleen gelaten te worden. Deze angst is weg te nemen, maar hiervoor is wel veel geduld van jouw kant vereist. Je zult je hond namelijk opnieuw moeten leren om alleen te zijn. Het is belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Er is een leuk trucje dat je kunt proberen en je hebt er enkel een gevulde koekjestrommel voor nodig. Zet de

koekjestrommel in zicht van je hond en geef hem zo nu en dan iets lekkers uit de trommel als hij rustig ligt. Als je hond dit door heeft, kun je de trommel vlak bij de deur zetten. Ga de deur uit, ook al is het maar voor tien seconden. Blijft je hond rustig? Kom dan weer terug en geef hem wat lekkers uit de trommel. Bouw dit langzaam op. Wat is het geheim van dit trucje? De aandacht van de hond is verplaatst. Je viervoeter focust zich minder op zijn angst dat je weggaat, maar hij focust zich op het lekkers in de trommel. Het trommeltje geeft je hond bovendien de zekerheid dat je weer terugkomt.