blog placeholder

Je kent dat wel, je bent eenzaam en zoekt een trouw maatje. Je vind dit uiteindelijk in een trouwe viervoeter. Je gaat een hond of kat aanschaffen van uit een asiel of fokker. Je bent helemaal gelukkig met je nieuwe vriendje, maar dan… een kaal plekje. Niets aan de hand denk je eerst, maar dan veranderd het kale plekje in een groter kaal plekje en je dier kan niet meer stoppen met krabben, verliest gewicht en kijkt zielig uit zijn oogjes. Je weet niet meer wat je moet doen. Hier vind je handige tips en must do’s bij de verzorging van een hond of kat met een huidprobleem.

Huidproblemen bij de hond en kat zijn er in allerlei gradaties, en kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. de een ontwikkeld een allergie en de ander heeft last van een huidziekte. het ene probleem is zo opgelost terwijl het andere probleem jaren of soms een heel leven duurt.

als eerste is een goede vachtverzorging een vereiste. Je kan hierbij denken aan het gebruik van vlooiendruppels, champoo’s, olies of vetten voor door het eten of als lekkernij (te koop bij iedere dieren speciaalzaak). daarnaast is het aante raden je hond of kat regelmatig te kammen of borstelen. Niet alleen de losse haren, maar ook schilfers haal je hiermee uit de vacht.

mocht, ondanks je goede (vacht)verzorging, er toch een huidprobleem ontstaan, raadpleeg dan je dierenarts. deze kan doormiddel van een bloed en huid onderzoek er achterkomen waar je hond of kat last van heeft. Zo heeft de een last van een parasiet terwijl de andere een ernstige allergie heeft. Bij elk huid probleem geldt, hoe eerder je er mee naar de arts gaat, hoe eerder je erbij bent, hoe beter het voor het dier is en hoe groter de kans dat het over gaat.

De dieren arts past zijn behandeling aan op de uitslagen van het onderzoek. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je zo wie zo een champoo voorgeschreven krijgt die enkel te koop is bij dierenarts praktijken. dit zijn meestal specialistische medicinale champoos met een anti jeuk werking, en of een vochtinbrengende werking die een vette schilferige huid moeten verminderen. Het vergt wel tijd en engergie. Je dient je hond of kat in het begin 2 keer in de week te wassen met de champoo door deze in te masseren, uit te spoelen, weer in te masseren, 10 minuten in te laten trekken en dan weer uit te spoelen.

afhankelijk van de onderzoeken zal de dierenarts medicatie voorschrijven. dit kan een antibioticakeur zijn of een prednison injectie die altijd wel werkt. Let wel op de werking hiervan is tijdelijk, maar soms is herhaling bij het afnemen van het probleem niet noodzakelijk. Ook kan het een hyposensibilisatie behandeling zijn die levenslang volgehouden moet worden. Dit geubeurt alleen bij de extreme gevallen van een atopische huid door ernstige allergie. Soms als het probleem dusdanig ernstig is geworden kan de dierenarts er voor kiezen om een korte periode atopica voor te schrijven. Erg duur maar zeer doeltreffend.

Kortom een huidprobleem bij de hond of kat is niet het einde van de wereld en zeker geen reden om het dier in te laten slapen. Luister goed naar advies en behandeling van de dierenarts of specialistische dierenarts. doe wat ze zeggen en je zal zien dat het probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt en dat de vacht al na zo’n 2 weken na gestart te zijn met de behandeling terug begint te groeien en de jeuk verminderd.