blog placeholder

Het poetsen van een paard doe je om het paard goed schoon te maken. Maar er zijn nog meer redenen om het paard te poetsen. Het poetsen is ook goed voor de bloedsomloop van het paard. Een poetsbeurt is voor het paard ook een lekkere massage. Veel paarden vinden het fijn en gezellig om gepoetst te worden. In de wei doen paarden die elkaar lief vinden ongeveer hetzelfde want ze kriebelen elkaar.

Het is belangrijk je paard te borstelen voor het rijden. Poets het paard goed op de plekken waar het zadel komt te liggen. Want als er zand op de rug van het paard ligt kan het tijdens het rijden gaan schuren. Er kunnen dan wondjes komen onder het zadel en dat kan het paard erg pijn doen.

 

De paarden die op stal staan hebben iedere dag een borstelbeurt nodig. Paarden die buiten in het weiland lopen hoeven niet elke dag geborsteld worden.

Het is erg belangrijk dat de borstels die je gebruikt om het paard te borstelen schoon zijn. Met vieze borstels kun je het paard niet schoonmaken. Daarom moet je de borstels af en toe helemaal goed schoonmaken. Dat is geen leuk klusje maar het moet gedaan worden want dan kun je het paard de volgende keer weer goed schoonmaken.

Om te kunnen borstelen heb je goede borstels nodig. De borstels die het meest worden gebruikt zijn de rubberen rosborstel, harde plastic borstel, harde borstel, zachte borstel en de hoevenkrabber.

Als je het paard gaat poetsen begin je altijd aan de voorkant van het paard en borstel je de haren naar de achterkant van het paard. Dit doe je natuurlijk aan de beide kanten van het paard.

Voor het poetsen gebruik je borstels. De borstels die het meest worden gebruikt kun je zien op het plaatje hiernaast. Sommige borstels op de manege hebben een andere kleur dan de borstels op de plaatjes. Let daarom goed op de vorm van de borstels en lees goed wat er naast de plaatjes staat.

Stap 1

Je begint het paard te poetsen met de rubberen rosborstel. Deze borstel is om de meeste viezigheid en de losse haren van het paard los te maken. Je begint te borstelen bij de hals van het paard en daarna doe je de buik en de billen van het paard. Let op dat je het paard ook aan de andere kant borstelt. Maak ronddraaiende bewegingen met de borstel. Je mag best hard duwen, dan masseer je het paard ook en dat vind hij erg lekker. Het hoofd en de benen mag je niet met de rubberen rosborstel borstelen, dat doet het paard pijn. Het paard ziet er na het borstelen met de rubberen rosborstel niet schoon uit. Het komt omdat de rubberen rosborstel alle haren en viezigheid naar boven heeft gehaald.

Stap 2

Het paard ziet er nu nog niet schoon uit en daarom pak je de harde plastic borstel. De harde plastic borstel is om de losse haren en de viezigheid uit de vacht van het paard te halen. Je begint te borstelen bij de hals van het paard. Daarna doe je de buik en de billen van het paard. Let op dat je het paard ook borstelt aan de andere kant. De vieze plekken in de vacht van het paard kun je goed weghalen met de harde plastic borstel. De harde plastic borstel mag je niet gebruiken voor het hoofd en de benen van het paard. Het paard ziet er nu schoner uit maar let op, je bent nog niet klaar.

Stap 3

Om het paard nog schoner te krijgen pak je de harde borstel. De harde borstel lijkt veel op de zachte borstel. Je kunt voelen aan de haren van de borstel of het een harde of een zachte borstel is. Voelt de borstel hard aan dan is het de harde borstel. Heb je de goede harde borstel gevonden dan begin je bij de hals van het paard. Je gaat op en neer met de borstel. Zo haal je de laatste viezigheid en losse haren weg. Daarna borstel je de buik en de billen van het paard. Vergeet de andere kant van het paard niet. Met de harde borstel kun je ook de benen van het paard borstelen. Je mag het hoofd van het paard niet borstelen met de harde borstel.

Stap 4

De borstel die je als laatste gebruikt is de zachte borstel. Deze borstel is lekker zacht en kun je gebruiken voor het hele paard. Het hoofd en de benen kun je goed schoonmaken met de zachte borstel. De vacht van het paard gaat helemaal glanzen als je met de zachte borstel erover heen gaat. Als het paard helemaal schoon is en mooi glanst ben je klaar met de vacht. Nu alleen nog de hoeven.

Stap 5

Het paard is bijna klaar. Alleen de hoeven moeten nog worden schoongemaakt. Til de hoef voorzichtig op. Met de hoevenkrabber krab je voorzichtig de viezigheid uit de hoef. Aan de andere kant van de hoevenkrabber zit een borsteltje. Met het borsteltje veeg je de laatste viezigheid uit de hoef. De buitenkant van de hoef borstel je ook schoon met het borsteltje van de hoevenkrabber. Als je dat gedaan hebt ben je klaar. Het paard is nu helemaal schoon.