blog placeholder

Je hebt een nieuwe pup aangeschaft, en kan meteen de eerste nachten niet slapen.
De pup blijft piepen en janken en blaffen. Hoe los je dat nou eigenlijk op? En wat is de reden waarom de pup zo jammert?

Wilde honden:
De hond is een roedeldier, hij is gewend om altijd in de roedel te leven. Vanaf pup af aan zijn ze altijd al bij broertjes en zusjes, en in het wild zullen ze tot 1 jaar oud bij de moeder blijven.
De moeder stoot ze vervolgens af als ze een nieuw nestje krijgt. De reuen verlaten meestal de roedel om een nieuwe harem met teefjes te zoeken waar hij een nieuwe roedel mee kan vormen. De teefjes blijven meestal in de oude roedel leven. In een roedel wilde honden janken honden om de roedel bijeen te roepen als ze elkaar kwijt zijn. Op deze manier laten ze weten: ik ben hier, kom hierheen. Als u eenmaal snapt dat honden groepsdieren zijn is het niet gek dat de pup jammert en piept als u de kamer uitloopt of snachts in de bench moet.

Hoe leer je het aan:
Het is echter heel simpel om aan te leren de pup alleen te laten zijn, dit moet echter wel rustig en op zijn tempo opgebouwd worden. Als je te snel gaat word de pup alleen maar banger en zal het janken weer erger worden. Zie het vanuit het oogpunt van de pup, hij is nog lekker knus bij broertjes, zusjes en zijn moeder. Dan komen er opeens vreemde mensen en die nemen je mee naar een vreemd huis met vreemde geuren en nieuwe geluiden. Dat is erg spannend voor de pup, alles is nieuw, en heeft nu geen steun van zijn broertjes/zusjes en moeder. De meeste mensen gebruiken een bench voor de pup. Deze moet ook rustig opgebouwd worden. Het moet zijn veilige plekje worden waar hij zich terug kan trekken om te slapen. Geef meteen vanaf het begin af aan al zijn eten in de bench zodat het een positieve plek voor hem is. Leg er makkelijk uitwasbare kleedjes in zodat het lekker zacht ligt, en ook speeltjes en een botje. Als hij buiten de bench gaat slapen leg je hem er zelf in, maar doe het deurtje nog niet dicht. Als hij er weer uitkomt leg je hem weer terug net zolang dat hij in de bench gaat slapen. Wanneer hij niet meer bang is voor de bench, kan je heel af toe eens het deurtje dicht gaan doen, doe hem daarna meteen weer open (voordat de pup bang word het deurtje weer open) en beloon hem. Deze tijd ga je steeds verder uitbouwen.

Veel mensen krijgen het advies savonds om de hond gewoon te negeren als hij piept. Dit schaad erg het vertrouwen van de pup omdat er niemand is om op terug te vallen op dit moment. Op deze manier kan het weken zelfs maanden duren voordat de pup het niet meer eng vind savonds de hele nacht in de bench te zitten. Zet de bench savonds gewoon op de slaapkamer neer, de pup weet dat u er bent, en als hij onrustig word (nog niet jammeren) kunt u de hand door de tralies steken zodat hij weet dat u er bent. Als hij midden in de nacht toch opeens begint te piepen grote kans dat hij eruit moet om een plasje te doen. De eerste maand kan je erop rekenen dat hij nog niet de hele nacht droog kan blijven, en zal je savonds 2 tot 3 keer eruit moeten om hem eruit te laten. Ook een voordeel van dat hij naast je bed staat is dat je meteen hoort als hij eruit moet, ze beginnen namelijk niet meteen met piepen, ze gaan eerst snuffelen en rondjes draaien. De meeste piepen pas in het begin omdat ze hun behoefte al gedaan hebben. Even ter verduidelijking: een pup bevuild niet zijn nest en slaapplek.
Veel mensen zeggen dat de pup zijn bench als een nest zal zien en het daarom niet in de bench zal doen. Dit is niet waar! De pup is in een nieuwe omgeving dus hij zal het ook niet zien als zijn nest en slaapplek, hij moet nog leren dat de bench zijn slaapplek is. De enige reden dat een pup het niet in zijn bench doet is omdat hij dan in zijn eigen uitwerpselen ligt en pups zijn (mits van een goede fokker) heel schoon van zichzelf. Als de bench groot genoeg is zal de pup het aan de andere kant van de bench doen, en gewoon aan de andere kant ervan gaan liggen. Als de pup al minder bang is savonds om in de bench te slapen en niet meer piept kan je de bench op de gang zetten, wel de deur van de slaapkamer open zodat hij je nog kan zien. Zo bouw je het verder uit tot hij uiteindelijk op de plek staat waar je hem wilt hebben. Gaat hij weer piepen zet je hem gewoon weer een stapje terug waar je gebleven was, want dan is hij er nog niet klaar voor.

Dan krijg je het volgende, de pup blaft en jankt alles bij elkaar als je even de deur uitgaat, of zelfs even de kamer uitloopt. Dit is ook iets wat de pup nog moet leren. Leg de pup in de bench met een lekker goed gevulde kong zodat hij even afgeleid is. Loop vervolgens de kamer uit en kom meteen weer terug, deze tijd kan je steeds verder weer uitbouwen.
Hetzelfde geld voor dit als met de bench, gaat hij weer piepen moet je weer een stapje terug.
Loop echter niet de kamer in als hij al piept! Anders zal hij de volgende keer langer janken omdat hij de vorige keer succes heeft gehad. Zo bouw je het verder uit tot je op het punt komt dat je iets anders doet in huis, dat hij je niet ziet maar wel hoort. Bijvoorbeeld met de afwas, of de was ophangen. Als dit goed gaat kan je een stap verder. Je gaat een paar minuten de deur uit en komt vervolgens weer terug als hij stil is (probeer de tijd wel zo in de plannen dat je terug komt voor het janken, lukt dit niet wacht dan tot hij weer stil is en kom dan weer terug) Zorg er vooral in het begin voor dat de pup ergens mee bezig kan zijn dat hij is afgeleid dat je weg gaat.

Leer dit aan met veel geduld, dan heb je het meeste succes. Straf de pup nooit voor het janken, zo schaad je alleen maar het vertrouwen tussen hem en u.