blog placeholder

Heb je reeds een kat in huis en wil je graag nog eentje erbij? Lees eerst deze tips en bespaar je slapeloze nachten en katten die elkaar niet verdragen

Heb je reeds een kat in huis en haal je er een nieuweling bij denk dan aan deze tips:

– Bedenk: een kat is een eenzaat. Zij hoeven niet per se een maatje.

– je eerste kat zal niet automatisch baas worden van de nieuweling, of dat nu een grotere of kleinere kat is, een kitten of een volwassen exemplaar. Er wordt altijd een strijd geleverd, dat kan heel subtiel zijn of met veel bijten en blazen.

– Laat ze kennis maken in een kleine ruimte, voorbeeld een toilet of berghok. Zeker niet een plaats waar je eerste kat al heer en meester is. Dus niet in de leefruimte of keuken of…  Zorg wel dat ze zich niet kunnen verwonden aan iets wat er in de kamer staat. Dus geen kapstok laten staan of een kleerhanger laten rondslingeren.

– Kom nooit tussen twee vechtende katten, nooit. Houdt een emmer water klaar om eventueel over hen te gooien indien het echt te gortig wordt. Bedenk wel dat zij dat niet zullen appreciëren… Giet dus zeker geen ijskoud water of net kokend water. En vooral: zij moeten een strijd uitvechten en uitmaken wie er baas wordt en wie moet volgen, en dat kan een heftig vertoon zijn. Grijp niet te snel in.

– Zorg dat zij beiden een etensbakje en drinkbakje hebben.

– Als het kan, laat hen een hele nacht samen. Voorzie wel kattenbak, drinkbak en eten. Zoniet laat hen minsten vier uur alleen.

– Laat hen pas na de aanpassingstijd in de ruimte die zij mogen betreden. Zij gaan vanzelf een plekje zoeken.

– Bedenk: het zijn net kinderen, als de ene met iets speelt, wil de andere ook. Laat hen, dat komt vanzelf  wel goed.

Het kan zijn dat na deze voorzorgen je katten elkaar toch niet graag mogen. Dat is dan de natuur, je kan hen niet dwingen. Ze zullen elkaar dan ontlopen en negeren. Daar valt niets aan te doen. Je hebt je best gedaan!