blog placeholder

Veel mensen zullen zeggen dat fretten stinken, maar wanneer het beestje goed verzorgd wordt valt dit reuze mee. Wat is nou een fret?

 Fretten zijn kleinde, harige, langwerpige diertjes die afstammen van de bunzing. Hierdoor zijn het dan ook roofdieren en geen knaagdieren zoals vele mensen beweren. De latijnse naam voor het beestje is Mustela Putoris Furo.

 Fretten schijnen al heel lang huisdieren te zijn en werden in het Romeinse Rijk gebruikt voor het jagen op konijnen en andere kleine knaagdiertjes. Doordat de fret al zolang als huisdier gehouden wordt zal het niet in staat zijn om zelf te overleven in het wild. Houdt hier rekening mee wanneer u afstand wil doen van u fretten.

 Fretten zijn zeer nieuwsgierige en speelse diertjes. Ze onderzoeken alles en gebruiken bijna alles als speelgoed. Ze zijn ook intelligent en betrouwbaar. De mannetjes worden tussen de 45 en 60 cm lang en de vrouwtjes zo’n 35 tot 55 cm lang. Ze zullen ongeveer rond de 2 kilo wegen en worden tussen de 6 en 8 jaar oud. Dit is alleen een schatting omdat elk dier natuurlijk een andere leeftijd wordt.

 Fretten zijn, net als mensen, ieder uniek. Elk beestje heeft dan ook een eigen verzorging nodig. Fretten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Maar pas op voor warmte want daar kunnen fretten niet goed tegen, dus wanneer u fretten buiten wilt gaan houden zorg dan dat ze in de schaduw staan. De kooi moet sterk en stevig zijn, want zoals ik al zei zijn het intelligente beestjes en zullen dus zeker proberen om de kooi open te krijgen. Er mag absoluut geen stro of hooi in de kooi aanwezig zijn, omdat dit slecht is voor de beestjes. Oude kranten of oude lappen stof zijn een goed alternatief.

frettentoilet

 Een frettentoilet is van uiterst belang in een frettenkooi. Hierin zullen de fretten hun behoefte doen zodat het niet in de hele kooi zit. Kattengrind is belangrijk om daar in te leggen, zodat het makkelijk er uit te scheppen is. Zelf deed ik altijd oude kranten in het toilet wat nog gemakkelijker is om schoon te maken. Het is noodzakelijk om de frettentoilet elke dag schoon te maken of leeg te scheppen om vieze luchtjes te voorkomen. Zorg er ook voor da de toilet goed vast zit aan de kooi zodat de fretten er niet mee gaan lopen of gooien.

 Er zijn ook verschillende soorten hangmatjes en speeltjes te verkrijgen voor fretten. Het is het beste om eerst uit te zoeken wat uw fret het fijnst vindt. Het is zo duur of goedkoop te maken als je zelf wilt.Speeltjes zijn makkelijk zelf te verzinnen. Een oude spijkerbroek, een oude schoen, wc rollen, afvoerbuizen, tennisballen noem maar op. Fretten houden van afwisseling en het is dan ook het leukst voor de fretten om zoveel mogelijk af te wisselen met speeltjes.