blog placeholder

Het roodborstje is een vogeltje wat we eigenlijk allemaal wel kennen. Ze zijn regelmatig te zien in Nederland en vallen daarbij ook nog eens op door hun, de naam zegt het al, rode borstje. Ook hebben ze een opvallende zang, die bijna het hele jaar door te horen is. Nu gesteld kan worden dat het roodborstje eigenlijk best een naaste buur van ons is, kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om er iets meer over te weten…

Algemene informatie

Het roodborstje heeft de wetenschappelijke naam ‘Erithacus rubecula’. Hij behoort tot de orde der zangvogels, de familie der lijsters en het geslacht van de roodborsten. Ze worden gemiddeld genomen zo’n 12 tot 14 cm lang, hebben een spanwijdte van zo’n 26 cm en wegen ongeveer 19.5 gram. Ze komen voor in bijna heel Europa, men vindt ze minder in gedeelten van het Middellandse Zee kustgebied en Noord Scandinavië. Verder zijn ze ook nog te vinden op de Azoren, op de Canarische Eilanden en in delen van Noord-Afrika. Richting het oosten komen ze voor tot Centraal Rusland, Turkije en Iran. Nederland kent inheemse exemplaren die hier gedurende het hele jaar blijven, exemplaren die in de winter uit noordelijker gelegen gebieden komen en exemplaren die juist in de winter naar zuidelijker gelegen gebieden trekken. Vaak tref je ’s winters in de tuinen de exemplaren uit noordelijker gelegen gebieden aan, omdat de inheemse exemplaren al territoria hebben afgebakend in de bossen. Roodborstjes zijn als volwassen dieren op hun voorhoofd, wangen en borst helder oranje. Het oranje gebied is omrandt door een blauwgrijze tint. De bovenzijde van het roodborstje is egaal bruin van kleur. De jonge exemplaren zijn bruin gevlekt. De aantallen roodborstjes kennen een lichte toename. Verder eten de roodborstjes veelal insecten, wormen, bessen en zaden.

 

De zang

Het roodborstje is met zijn zang bijna het hele jaar door te horen, maar in de lente zijn ze het meest actief in hun zang. Dit is waarschijnlijk zo omdat ze dan een partner zoeken. In de vroege ochtend is ook vaak de zang van het roodborstje te horen, dit heeft waarschijnlijk te maken met het afbakenen van zijn territorium. Een opmerkelijk kenmerk van het roodborstje is dat, in tegenstelling tot de meeste andere zangvogels, zowel het mannetje als het vrouwtje zingt. Meestal zijn dit bij de vogels alleen de mannetjes. Zoals het roodborstje een lentezang heeft, heeft het roodborstje ook een herfstzang. Deze is bedoeld om het winterterritorium aan te geven. Dit laatste is nodig omdat veel roodborstjes trekken bij het vallen van de herfst/winter. Ze veranderen dan ook van territorium.

 

Enkele weetjes

Het roodborstje mag ogen als een lief schattig beestje, in werkelijkheid is het dit zeer zeker niet. Het roodborstje leeft alleen en eist territoria op van zo’n zes tot acht vierkante kilometer, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo’n groot territorium nodig heeft. Als het tot een gevecht kom tussen roodborstjes gaat het er ook erg hard aan toe.

Het roodborstje staat soms symbool voor hoop.

Ondanks roodborstjes normaal gesproken maar een paar jaar oud worden, is er een exemplaar geweest dat de dertien jaar heeft gehaald.