blog placeholder

Het Markiesje – ook wel Hollandse Tulphond genoemd – is een oud Nederlands ras dat sinds 1977 teruggefokt wordt uit Markiesjes-achtige honden. In 2009 is de procedure gestart om tot internationale erkenning te komen bij de F.C.I. (Fédération Cynologique International). In dit artikel geef ik een korte omschrijving van het uiterlijk, karakter, gebruik en de aanschaf van een Markiesje.

Uiterlijk

Het Markiesje is een licht gebouwd hondje dat in de kleuren zwart en zwart-wit voor komt. De meeste bonte Markiesjes hebben slechts een weinig witte aftekening bij de borst of de tenen. De beharing is halflang, glimmend en vaak wat gegolfd. De schofthoogte van een Markiesje is ongeveer 35 cm. De oren hangen en de staart wordt in een lichte boog gedragen.

Karakter

Het Markiesje is een uitzonderlijk vriendelijk en sociaal hondje. Iedereen die hij ziet wordt met enthousiasme begroet en er is geen sprake van eenkennigheid. Wél is hij waaks, maar wanneer de bezoeker binnentreedt zal hij geen tekenen van agressie vertonen. Sterker nog: hoe meer mensen hoe beter! Hierin is het Markiesje dus een echte gezelschapshond. Het liefst bij de baas op schoot en dol op knuffelen en aandacht. Gelukkig kent het Markiesje ook een andere kant. Onder zijn schattige karakter zit wel degelijk een echte hond verscholen. Graag is hij buiten in de weer of op stap met de baas.

Gebruik

Het Markiesje is veelzijdig in gebruik. Hij heeft er plezier in samen met zijn baas actief te zijn. Het zijn slimme hondjes die graag iets leren en kunnen voor verschillende hondensporten zoals: flyball, dogfrisbee, gehoorzaamheid, doggydance of obedience gebruikt worden. Het Markiesje heeft een gemiddelde energiebehoefte en is dus zeker niet onvermoeibaar. Een dagje wat minder actief is geen probleem, als er de volgende dag maar weer een flinke wandeling op het programma staat. Voor mensen die veel van huis zijn is het Markiesje niet aan te raden. Alhoewel hij best een paar uur alleen kan zijn, blijft het een gezelschapshond en kan hij niet al te lang zonder baas. Kleine kinderen zijn daarentegen geen probleem. Het Markiesje zal eerder geniéten van al die aandacht en bedrijvigheid.

Aanschaf

Wie een Markiesje aan wil schaffen zal een beetje geduld moeten hebben. De verdeling van pups geschiedt door de rasvereniging. Wie zich inschrijft komt op de wachtlijst en wordt gebeld wanneer er een hondje beschikbaar is. De snelheid waarmee de wachtlijst afgewerkt wordt is afhankelijk van het aantal pups dat er geboren wordt. In de praktijk kan de wachttijd zeker een halfjaar tot een jaar zijn, waarbij de teefjes populairder zijn dan de reutjes. Wanneer u volgens de wachtlijst in aanmerking komt voor een pup betekent dit niet automatisch dat u er ook één krijgt. Wanneer de fokker bepaalt dat hij aan u geen hondje kwijt wil, zult u zich daarbij neer moeten leggen. Wanneer u echter aan kunt tonen dat u goed voor het hondje kunt zorgen, zal het meestal geen probleem zijn. De prijs van een pup wordt ieder jaar door de rasvereniging vastgesteld en ligt in 2009 op 450,- euro.

Meer informatie over het Markiesje kunt u vinden op de site van de rasvereniging.