blog placeholder

In dit artikel leg ik uit waarom vooronderzoek bij het kiezen van een hond heel belangrijk is

Honden en mensen twee werelden van verschil, alleen al hoe een hond denkt worden vaak al veel vergissingen over gemaakt.

Een hond denkt heel oppervlakkig en denkt niet na over wat de gevolgen zijn van een bepaalde reactie die ze geven. Een hond reageert instinctief of door aangeleerd gedrag.

Honden worden vaak gekozen met de reden; wat is ie schattig/ dat hondenras vind ik mooi.

Dat is niet een wijze keuze om op basis van die redenen een hond te kiezen, elk hondenras heeft een eigen karakter en de ene is dominanter aangelegd dan de ander.

Vooronderzoek naar een hondenras is heel belangrijk, een hond moet gekozen worden om het karakter wat het gezin aan vult. Elke honden soort is gefokt met een bepaald doel, en het karakter is daarop aangepast.

Een pup is in het begin vaak leuk omdat het schattig is,maar een pup blijft niet altijd een pup en dus ook niet altijd schattig. Het is al helemaal niet zo leuk meer als een hond gaat puberen. Veel honden eindigen vaak in het asiel omdat de hond bijt of hij luisterd nooit, dan is het de hond zijn schuld maar er word niet gekeken naar waar het fout is gegaan met de hond en waarom hij zo geworden is.

Of de vergissing met wat voor verzorging een bepaalde hondenras nodig heeft, de ene heeft lang haar en de ander is gladharig, de langharige hond heeft dus meer vachtverzorging nodig dan de ander.

Als je werkt en geen tijd hebt voor vachtverzorging neem je natuurlijk geen hond zoals een maltezer die geborsteld en gewassen moet worden.

Nu heb je wel trimsalons waar je je hond 1 keer per halfjaar heenbrengt maar het is niet de bedoeling dat hun jou fouten opknappen en dat je dan maar geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor jou hond.

Heb je de nodige maatregelen genomen om een pup te halen en het nodige vooronderzoek gedaan.

En je gaat je pup halen, laat het hem of haar eerst rustig het huis onderzoeken.

Geef de pup de tijd en rust om de boel te opserveren en goed te keuren, laat de pup maar lekker helemaal met rust en ga niet direct constant erachter aan lopen. De pup is al helemaal onder de indruk van alles, en is al zenuwachtig.

Als je er dan ook nog veel aandacht aan gaat besteden op de eerste dag dan geef de bevestiging aan de hond dat het inderdaad allemaal eng is, daar krijg je op latere leeftijd veel problemen mee. Hierdoor kun je een hond krijgen die bang is voor alles wat nieuw is en kan daar anders op reageren zoals je zou willen.

Als je in een rijtjeshuis woont en niet van plan bent elke dag 10 km te lopen, kies dan voor een rustig ras die genoegen neemt met drie keer per dag een blokje om.

Als je een hele drukke hond neemt die niet bij jou levensstijl past, met bijvoorbeeld een border collie. Dit zijn honden die hebben heel veel beweging nodig en zijn zeer intelligent, maar ze moeten die inteligentie en energie kwijt kunnen. Als ze dat niet kunnen raken ze gefrustreerd en gaan ze zich uitleven op meubelen.

Honden die blaffen voor het raam zijn niet meteen agressief. Herders honden bijvoorbeeld zijn gefokt om grote stukken land te bewaken dus als er iets lang het erf of op het erf komt dan word de baas gealarmeerd met een hele imposante en groffe blaf. Als je dan bij de herder komt is het goed en kunnen ze je besnuffelen en keuren.

Het is dus heel belangrijk om te weten wat voor hond je in huis haalt, en of de hond bij je past. Als je er niet uitkomt ga dan naar een lokale dierenwinkel of eventueel dierenarts om je te laten informeren.