blog placeholder

Veel mensen krijgen al kippenvel bij de gedachten, de staart, die pootjes, die snorharen.. bah! Hartstikke jammer, want dit beestje is het perfecte maatje voor je kinderen, maar ook zeker voor jouHet dier waar ik het over heb is een rat. Nee geen rioolrat, een tamme rat. 

Het gebeurt vaak wanneer mensen op zoek zijn naar een leuk huisdier voor hun kinderen dat ze naar de dierenwinkel gaan voor een konijn. Wat deze mensen niet weten is dat konijnen helemaal geen knuffeldieren zijn. Het zijn eigenwijze dieren en willen alles op hun tijd op hun moment. Ze houden er niet van om opgepakt te worden. Bovendien zijn ze vaak te groot omd door een kind op de juiste manier opgetild te worden, dit kan erg gevaarlijk zijn voor het dier.

Wat is een tamme rat?

Een rat is een vriendelijk, intelligent, actief dier. Het zijn echte klimmers en hebben veel energie. Wat ook een zeer belangrijk feit is bij ratten is dat ze nooit zullen bijten. Je kunt ze als een propje papier beetpakken, je kunt ze zelfs aan hun hoofdje optillen zonder dat de rat zal bijten. 

Aandacht

Een ratje heeft minstens één uur per dag aandacht nodig. Ze vinden het fantastisch als ze uit hun kooitje mogen. Als je ze oppakt gaan ze meestal in je nek zitten omdat het daar lekker warm is. Je kunt het beste een sjaal omdoen als je een ratje oppakt, zo kan het diertje hier in gaan zitten. Ook vinden ze het het erg leuk om over je bank of bed  heen te  wandelen. Ze gaan alle kleine hoeken en gaatjes ontdekken.

Ratjes in een kooi

Omdat een tamme rat zo inteligent en actief is, is het belangrijk om ze met minstens twee te houden. Zo kunnen ze samen spelen en hebben ze genoeg aandacht van elkaar. Een ratje alleen houden is geen goed idee, zo gaat hij zich zeer vervelen. Om een ratje bezig te houden is de kooi ook erg belangrijk. Een rat heeft voornamelijk een hoge kooi nodig, omdat het echte klimmers zijn. Ook is het belangrijk om er veel in te zetten, zoals huisjes, hangmatjes, wc rolletjes, eierdozen, trapjes etc. Omdat ratjes niet tegen stof kunnen, kan je ze niet op zaagsel, stro of hooi zetten. Het is belangrijk dat je een stofvrije bodembedekking gebruikt zoals papiersnippers of houtsnippers. Als bedding voor in de huisjes kun je speciale watten kopen of wc papier gebruiken. 

Ratten soorten

Ratjes heb je in veel verschillende varianten. Je hebt verschillende kleurpatronen en vachtsoorten. De kleur is vaak niet erg belangrijk, deze zal wanneer ze jong zijn erg mooi zijn, maar op den duur zal deze vervagen. Je hebt Husky's, Jappaners, Siamese en nog veel meer soorten. Husky ratten zijn vaak erg populair. Ook heb je ratjes met zo genoemde dumbo oren, deze zitten meer aan de zijkant van het hoofd, dit geeft een lievere uitstraling. Dan kun je ook nog kiezen voor ratjes met zwarte ogen of met rode ogen. En de meest apparte opties gaan voor naakte/fuzz ratten of staartloze ratten. 

Man of vrouw?

Over het geslacht van de ratten moet ook goed nagedacht worden. Mannen hebben vaak een heel ander karakter dan vrouwen, ik zal het even op een rijtje zetten:

Vrouwen zijn actiever, blijven kleiner, zijn iets minder knuffelbaar, hebben geen zichtbare geslachtsdelen, maar ruiken minder sterk.

Mannen zijn vaak rustiger en meer knuffelbaar, worden groter, hebben zichtbare geslachtsdelen en hebben een sterkere geur. 

Een rat kopen

Vaak word aangeraden om een rat te kopen bij een rattery, dit is vaak een hobby fokker. Hier heb je de minste kans op insest. De dieren worden hier goed verzorgt. De fokken de dieren hier puur als hobby. Bij dierenwinkels komen ze vaak van een minder goede fokker. Hierdoor hebben deze dieren vaak een groter risico op gezondheidsproblemen.

Nadelen

Het zijn er niet veel, maar wel belangrijk om genoemd te worden. Helaas  worden ratjes niet oud, ze worden meestal tot de 3 jaar. Besef je dus voordat je ratjes koopt dat je er rekening mee moet houden dat je er maar een paar jaar van kunt houden. Ook voor kinderen kan dit zwaar vallen. Een veelvoorkomende doodsoorzaak bij ratten zijn tumoren. Hier kunnen ze vaak nog wel een tijdje mee rondlopen, maar dan is het aan jou om te beslissen wanneer het genoeg is en je ziet dat het dier er pijn door lijd. Op dit moment zal de beslissing genomen moeten worden om het diertje in te laten slapen. Deze beslissing moet  je wel kunnen nemen, ook al is dit zwaar. Ook hoort bij ratje daat ze veel knagen en de kans bestaat dat ze misschien aan je kussens gaan knabbelen. 

Mijn ervaring

Doordat ik de opleiding manager dierverzorging volg moet ik stage lopen op een bedrijf in de dierenbranche. Hiervoor loop ik stage in een dierenwinkel. Hier heb ik mijn eerste echte ervaringen opgedaan met tamme ratten. Hier vandaan heb ik drie ratten gehaalt. Een husky, een Jappaner en een Fuzz rat. Deze ratten komen helaas wel van een minder goede fokker, daarom heb ik de eerste  week dat ik ze gehad heb wel wat probleempjes bij ze gemerkt. Ze nieste  veel, wat niet hoort  bij ratjes. Daarom heb ik ze een weekje een antibiotica kuurtje gegeven, hierna is het gelukkig gewoon goed gekomen met de beestjes. Zij lopen nu elke dag over de bank heen. Helaas hebben ze wel aan de kussens geknabbelt. Ze kunnen goed  met de hond opschieten en lopen gerust tussen haar benen door. Mijn ratten hebben alle drie een eigen karakter en ik heb elke dag veel plezier van ze.

Ik hoop genoeg informatie te hebben gegeven over dit toffe huisdier en jullie op een leuk idee te hebben gebracht. Ga gerust langs bij een dierenwinkel om even kennis met ratjes te maken!