blog placeholder

De herfst komt er weer aan. De eerste bladeren vallen al van de bomen, de wind sterkt aan en de temperatuur daalt behoorlijk snel, maar ook het eerste spinnetje is weer te vinden op je plafon boven je bed. Voor veel mensen is de herfst een verschrikkelijke tijd, vooral voor mensen met een spinnenfobie. Maar hoe kom je nu eigenlijk aan een spinnenfobie en wat houd het precies in? Dat kunt u lezen in dit artikel over een spinnenfobie.Krijgt u bij dit artikel toch een beetje een twijfel of u zelf ook een spinnenfobie heeft, een kleine test geeft u het antwoord.

Help het is weer spinnentijd!

Wist u dat een spinnenfobie (arachnofobie) één van de meest voorkomende fobie vormen is? Maar liefst 50% van alle vrouwen heeft er last van. Veel mannen zeggen dan: ach, stel je toch niet zo aan! Het is maar een spinnetje. Toch is bewezen dat 10% van alle mannen ook last heeft van een milde fobie. Een spinnenfobie kan zomaar ontstaan, het kan zijn dat je vroeger als klein kind gewoon speelde met spinnen terwijl je er nu zo bang voor bent. Men beweert dat een spinnenfobie is ontstaan door niet verwerkte angsten en emoties uit het verleden.

Elk persoon reageert anders op een spinnenfobie, en het wil ook niet zeggen dat je alle symptonen hebt,een aantal veel voorkomende symptonen van een spinnenfobie zijn:

  • zweten.
  • warme of koude rillingen
  • paniekaanvallen/angstaanvallen.
  • slapeloosheid/ bang om te slapen.
  • misselijk gevoel.
  • ademhalingsproblemen.
  • huid vlekken.
  • angst waardoor je de controle over jezelf verliest.

Een veelgestelde vraag is: Hoe kun je gemakkelijk van een spinnenfobie afkomen? Het antwoord kan haast niet simpeler zijn want het begin ligt bij jezelf. Zelf moet je er volledig achter staan om je angst voor spinnen te willen overwinnen. Wanneer je deze stap eenmaal hebt gemaakt is het niet zo moeilijk meer. Ga confrontaties met een spin aan. Probeer er een tijdje rustig naar te kunnen kijken, zonder weg te rennen of paniekerig te worden, want wat doet een spin in feite? eigenlijk helemaal niks, hij vangt muggen en maakt een web, maar hij doet jou niets. De volgende stap die je kunt nemen is om dichter bij de spin te komen en ook dan rustig te blijven. Op den duur durf je hem zelfs zo met blote hand te vangen. Is dit totaal geen optie voor jou of heb je dit al geprobeerd dan kunt u ook psychologische begeleiding krijgen.Dit duurt echter wel veel langer dan de verschillende methodes die u zelf kunt uitvoeren.

Heeft dit artikel u in twijfel gebracht of u misschien toch een fobie voor spinnen heeft? Deze kleine test van ongeveer 5 minuten kan u gelijk een antwoord geven in wat voor stadium u spinnenfobie zich bevind. Antwoord met ja of nee en de uitslag helpt u verder.

De Arachnofobie / Spinnenangst Test:

Vraag 1. Vermijd u zo veel mogelijk ruimtes waar spinnen zich kunnen bevinden? (zoals bijvoorbeeld een kelder of zolder)  : Ja     /    Nee

Vraag 2. Mocht u in huis een spin tegen komen, durft u de spin dan zelf te verwijderen met bijvoorbeeld een beker of een stuk papier?  : Ja     /    Nee

Vraag 3. U stoft vaak u huis zodat een spin niet de kans krijgt een web te maken.

: Ja    /   Nee

Vraag 4. In het leven word je beperkt door je angst voor spinnen, je gaat bijvoorbeeld niet op vakantie naar landen waar veel spinnen leven. : Ja    /   Nee

Vraag 5. Je durft niet eerder in een ruimte te komen waar zich een spin bevind totdat je er zeker van bent dat iemand anders de spin heeft verwijderd. :  Ja    /   Nee

De uitslag wordt bepaald naar het aantal keren dat u een Ja heeft ingevuld.

Heeft u geen enkele keer Ja ingevuld, dan is het vrijwel zeker dat u niet of nauwelijks bang bent voor spinnen en dus geen fobie heeft voor spinnen.

Heeft u tussen de 1 en 3 keer Ja ingevuld, dan heeft u een kleine fobie voor spinnen.

Heeft u 4 keer of meer Ja ingevuld, dan kunt u spreken van een spinnenfobie en zou u kunnen overwegen om een bepaalde techniek toe te gaan passen om u fobie voor spinnen te beperken.