blog placeholder

De Siamese Algeneter wordt vaak verward met de Crossocheilus siamensis. Deze vis wordt ongeveer even groot en stelt bijna dezelfde eisen met betrekking tot de waterwaardes. De Siamese Algeneter wordt maximaal 15 centimeter lang in gevangenschap en kan wel 20 jaar oud worden!

Algemene gegevens

  • Latijnse benaming: Gyrinocheilus aymonieri
  • Benaming in de volksmond: Siamese Algeneter
  • Lengte mannetje: 15 centimeter in gevangenschap, 27 centimeter in het wild
  • Lengte vrouwtje: 15-16 centimeter in gevangenschap, 28 centimeteer in het wild
  • Herkomst: India, Thailand
  • Gemiddelde leeftijd: variabel 10-15 jaar oud

Het houden van een Siamese Algeneter

Door de lengte van de Siamese Algeneter is het belangrijk dat hij in een wat groter aquarium geplaatst wordt. De Siamese Algeneter houdt ervan om zich te verschuilen dus veel planten en andere schuilplaatsen zijn belangrijk. De temperatuur van het water kan tussen de 25°C en de 28°C liggen. De pondus Hydrogenium (pH) waarde voor de Siamese Algeneter moet tussen de 7 pH en de 7.5 pH liggen. De Gezamenlijke Hardheid (GH) kan tussen de 8 GH en de 12 GH variëren.

De Siamese Algeneter is over het algemeen een vreedzame vis. Hij is dan ook erg geschikt voor een gezelschapsaquarium. Soms komt het voor dat de Siamese Algeneter naarmate hij groter wordt wat territoriaal wordt. Het beste is dan ook om de Siamese Algeneter als siervis te hebben en hem dus solitair te houden. Tegenover soortgenoten is de Siamese Algeneter namelijk een stuk agressiever en dat vergroot de kans op territoriaal gedrag.

De Siamese Algeneter heeft verder weinig tot geen onderhoud nodig. Hij voedt zichzelf met de algen uit het aquarium, waardoor deze mooi zuiver blijft. U kunt de Siamese Algeneter eventueel bijvoeren met geblancheerde groente zoals sla, spinazie en waterkers. Ook zijn plataardige voedertabletten zeer geschikt voor het eventueel bijvoeren van deze vis.

Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden

Het onderscheiden van mannetjes en vrouwtjes is erg lastig bij deze vis. De enige kenmerken die er zijn is dat de vrouwtjes wat langer en dikker zijn dan de mannetjes. Verder heeft het mannetje meer uitstulpingen op de kop dan het vrouwtje.

Het kweken van de Siamese Algeneter

Het kweken van de Siamese Algeneter in een aquarium is bijna onmogelijk. Daarom worden ze vaak in natuurlijke omstandigheden gekweekt. Een van de bekendste kweek varianten van deze vis is de albino variant.