blog placeholder

In dit artikel staat kort beschreven hoe je kan zien dat je koudbloedige dier gezond is. Het artikel is gebaseerd op de zogenaamde ‘7 controlepunten’.

Hoe weet ik of mijn reptiel of koudbloedige gezond is?

 Een controleronde langs, of door het verblijf lopen is erg belangrijk. Zo kan je ziektes snel ontdekken en eventuele besmetting voorkomen. Als je een hok controleert houdt je rekening met de onderstaande 7 controlepunten: 

 Wat zijn de 7 contolepunten?

– In het oog springende afwijking, zoals bijvoorbeeld een wond, of bloed.

 

– Abnormale geluiden, zoals bijvoorbeeld een dier dat piepend ademhaalt. Slangen die boos zijn kunnen gaan blazen, houd hier rekening mee. Een slang die blaast is dus niet altijd meteen ziek!

 

– De conditie, zijn ze niet te mager of te vet? Dit kan je zien aan het gedrag, elk dier moet goed reageren op het zien van eten, hij moet eigenlijk altijd een beetje hongerig zijn,sloom reageren op voedsel is niet goed. Verder kun je dit zien aan een dik, of juist mager hoofd, dat kun je voelen en zien doordat er uitstekende botten zitten op het hoofd. Ook kan je bij sommige diersoorten het zien aan een te dikke, of juist te dunne staart, een dunne staart kun je herkennen door te voelen. Als je de botten duidelijk door de staart kan voelen is het dier te dun. De ruggengraat moet bij sommige dieren net te voelen zijn, dan zijn ze in goede conditie.

 

– De verzorgingstoestand. Heeft het dier bijvoorbeeld geen kale plekken op de huid.

 

– Loopt het dier goed? Kijk naar de gangen, en kijk of het dier bijvoorbeeld niet mank loopt. Houd er hierbij rekening mee dat koudbloedige dieren vaak moeilijk lopen. Echter, als je geen regelmaat ziet in het gebruik van de poten, bijvoorbeeld doordat hij 3 poten wel gebruikt en de 4e niet, dan is er hoogstwaarschijnlijk iets mis.

 

– Hoe is de houding van het dier, het dier moet een ontspannen indruk maken en bijvoorbeeld niet ineengedoken zitten. Het dier mag wel lange tijd in rust zitten, omdat koudbloedige dieren, rustige dieren zijn.

 

– Kijk of het dier geen vreemd gedrag vertoond. Maakt het dier bijvoorbeeld een alerte indruk? Of zit het alleen maar op een plek, waar hij eerst nooit zat? Omdat koudbloedige dieren van nature niet veel bewegen, kun je het beste de ogen controleren. Reageren ze op dingen die ze zien, zoals bijvoorbeeld je vinger voor oog?

 

 

Zorg dat je bij de controle elk dier minstens één keer hebt gezien. Van dieren waarvan je vermoed dat ze niet gezond zijn, maak je een aantekening. Eventueel zet je deze dieren apart.

Zie ook:

http://artikelen.foobie.nl/leven/reptieleneieren-en-babyaapjes/

http://artikelen.foobie.nl/dieren/het-leven-van-de-slangen/