blog placeholder

Mijn gezin en ik hebben enige tijd in Singapore
gewoond. Al vanaf het begin zijn we niet de enige bewoners van ons huis geweest.
We deelden het huis met verschillende gecko’s. Gecko’s zijn een soort hegedissen. Over gecko’s zijn verschillende interessante dingen te vertellen.

De gecko’s in ons huis waren vooral ’s-Avonds actief. De gecko’s kropen zowel binnen als buiten over de muren en de plafonds op jacht naar vliegjes, muggen en mieren. ’s-Avonds verraadden ze zich door te “kwaken” vanuit een spleet in de muur, vanachter de bank, van achter de airco etc. Ze kruipen met snelle slingerende bewegingen en verbergen zich op donkere plekjes. Omdat ze pas op het laatste moment in beweging komen, schrik je je regelmatig te pletter. Verschuif je de bank, kijk je achter een kast, vrijwel zeker schiet er een gecko achter vandaan. Ze zijn totaal onschuldig, behalve dat je kleine kloddertjes uitwerpselen tegenkomt op de muren en de vloer.

 

Gecko zonder staart

Ze zijn licht bruin van kleur en een beetje doorschijnend met grote ogen en een staart. Die staart kan afbreken weet ik uit ervaring. Er zat een gecko in de gootsteen en ik wilde hem naar buiten zetten. Met een doekje probeerde ik hem te pakken, maar ik had z’n start en “knak” had ik alleen nog die staart in mijn handen. De start kwispelde gewoon door. De gecko vond het ook niet al te grappig dat z’n staart weg was trouwens. Gecko zonder staart buiten gezet en staart is in de prullenbak verdwenen.

 

Opmerkelijk

Gecko’s hebben wel nageltjes maar geen zuignappen of zo. Ze kunnen echter met het grootste gemak op totaal gladde oppervlakken lopen, zelfs op ramen en zo.

Hoe doen ze dat ?

Het geheim zijn de “vanderwaalskrachten”. Gecko’s hebben miniscule haartjes aan hun poten die op moleculair nivo aantrekkingskracht hebben met de moleculen van de oppervlakten waarop ze lopen. Die krachten zijn groot genoeg om de gecko aan één teen van één poot te kunnen laten hangen. De krachten op zich zijn erg klein, maar door de miljoenen haartjes samen groot genoeg. Alleen door het afwikkelen van zijn pootjes krijgt hij ze zelf los (ongeveer zoals klittenband). Nog niet bekend is het hoe een gecko zijn pootjes schoon kan houden.

Die haartjes heten “setae”. Een haartje met een soort champignons erop: de “spatulae”. Elke voet heeft 500,000 Setae en elke satea tussen de 100 and 1,000 spatulae. Een gecko zou ongeveer 30 kg kunnen houden.

 

Toen we hier nog maar pas woonden, kon ik regelmatig aantreden om er een te verwijderen van een van de kamers van de kinderen, maar later zijn we er helemaal aan gewend.