blog placeholder

Dwerggeiten zijn kuddedieren. Ze kunnen prima in een niet al te grote wei worden gehouden als er maar genoeg afleiding is om hen bezig te houden. Verveling veroorzaakt vervelende geiten!

Het houden van dwerggeiten is een constante bron van verbazing, hilariteit en ergernis. Het zijn namelijk ontzettend eigenwijze en nieuwsgierige dieren, die alles doen wat je juist niet zou willen. Toch is het houden van dwerggeiten niet moeilijk. Geef ze een wei (dit hoeft niet al te groot, zo’n 25 m2 per geit is voldoende, maar het mag natuurlijk altijd meer), wat speelgoed (stukken boomstam, een stapel hout, grote keien o.i.d.) en een goede omheining. Dit laatste is vooral heel belangrijk, want geiten zijn geboren uitbrekers. Als je geen hek wilt waar stroom op staat, kies dan een heel stevig raster hekwerk, wat hoog genoeg is (minimaal 1,25 m) want geiten kunnen behoorlijk springen. Als je voor een eenvoudig gaas hekwerk kiest, wees er dan op voorbereid dat dit er binnen een aantal maanden niet meer uitziet. Geiten hebben namelijk de neiging om zich tegen het gaas aan te duwen, zodat binnen de kortste keren het hek eruit ziet als een poffertjespan.

Geiten houden niet van regen, dus zorg voor een overkapping of liever nog een stal/schuurtje waar ze droog en beschermd tegen de wind en de ergste kou kunnen schuilen als ze daar behoefte aan hebben. In deze ruimte kun je een ruif hangen met hooi, zodat ze daar kunnen eten als het buiten te nat en/of koud is, of als er geen gras meer groeit, zoals in de winter. Zrog ook voor een bek met vers drinkwater. Ze drinken niet veel, zeker niet als ze veel vers gras kunnen eten, maar hebben wel water nodig.

Geiten zijn gezelschapsdieren, houd dus nooit 1 geit, maar kies er minimaal 2. Aan te raden is te gaan voor vrouwtjes, geiten dus, en niet voor bokken. Bokken zijn dominanter, stinken meer en worden groter. Verder is natuurlijk de combinatie van bok en geit vragen om …. kleintjes, en het is maar de vraag of je die wil. Dwerggeiten zijn dol op gezelschap. Als de wei in het zicht van je huis is en ze horen de deur of zien je lopen, zullen ze onmiddellijk laten merken dat ze er zijn. Dit mekkeren kan soms behoorlijk irritant zijn. Hoe leuk het ook is om de geiten te zien vanuit je huis, een wei direct onder je slaapkamerraam kan je nachtrust wel eens behoorlijk verkorten!
Maak er geen gewoonte van ze buiten de 2 maaltijden per dag te voeren, want dan zullen ze elke keer als ze je zien denken dat ze eten krijgen en luid gaan mekkeren.

Spelen met dwerggeiten is enorm leuk. Je kunt gaan rennen in de wei, ze rennen gegarandeerd met je mee of achter je aan. Ook bepaalde kunstjes kun je ze aanleren. Zo kan een van mijn geiten heel goed dansen op haar achterpoten, gewoon door 1 hand boven haar kop te houden en rondjes te draaien. De andere geit wil graag op schoot liggen en knuffelen, net een grote kat.

De verzorging van dwerggeiten is niet ingewikkeld. Een schone/droge stal, een wei, vers gras, geitenvoer (2x daags), water en hooi als bijvoeding, met name in de winter, is eigenlijk al voldoende. Verder zo’n 2x per jaar een anti wormenkuur en regelmatige inspectie van hun hoeven zodat die niet te ver doorgroeien (als dat zo is, moeten ze met een zogenaamd hoefmes worden gekapt). Dit kappen kun je zelf doen of je kunt het aan de dierenarts vragen. Geiten kunnen goed tegen kou, dus zijn ook tegen onze winters goed bestand. Regelmatig borstelen zorgt voor een goede doorstroming van de huid, helpt tegen eventuele klitten en/of vervilting van de vacht, voorkomt schurft en jeuk en je bouwt nog een goede band op met je geit ook.

Kortom, geiten houden is leuk en dankbaar!