blog placeholder

De chupacabra is tot nog toe een mythisch, niet bestaand wezen. In het Spaans draagt het wezen de naam geitenzuiger. Verschillende ooggetuigen in Midden-Amerika menen er eentje in levende lijve te hebben gezien. Het wezen is nooit gevangen en er is nooit een duidelijke foto gemaakt. In dit artikel probeer ik het hele verhaal rond de chupacabra samen te vatten met de belangrijkste informatie.

Verschijningen van een akelig uitziend wezen begonnen in de jaren 90 in het land Puerto Rico na bij Mexico. Duizenden dode dieren werden daar, maar ook in naburige landen waargenomen en gerapporteerd. Deze zijn op een wel heel bizarre manier om het leven gebracht. Het bloed van de dieren (o.a. geiten) zou compleet zijn ‘opgezogen’ waardoor de naam ‘geitenzuiger’ zijn intrede heeft gedaan. Soms ontbraken er zelfs organen.

Chupacabra’s zijn vooral waargenomen inMidden-Amerika, maar ook in Zuid-Amerika en zelfs in de VS (Zoals Florida). Men denkt dat grotten een woonplaats vormen voor deze wezens.

Waarnemingen

Ooggetuigen beschreven een chupacabra vaak als een aliënachtig wezen van anderhalve meter lang dat zich voortbeweegt op2 poten met scherpe klauwen waarmee het grote sprongen kan maken. Het ‘dier’ zou zich erg snel kunnen verplaatsen en een geur van ammoniak achterlaten in de lucht.

Sommige getuigen meenden zelfs dat het wezen kon vliegen. Op de rug waren namelijk een soort vleugeltjes te zien. Het beest zou een gladde huid hebben met weinig haar, grote zwarte ogen en scherpe, extra lange hoektanden om de hals van prooien mee vast te klemmen.

Er zijn daartegenover ook waarnemingen van een verschrikkelijk lelijke hondachtige met een bijna kale vacht en een grauw-roze huidskleur.

Verklaringen

Men heeft geprobeerd naar verklaringen te zoeken:

Sommige dokters beweren dat de dieren (het dode vee) misschien vermoord zijn door één of andere religieuze sekte of door een bende grappenmakers.

In een recent artikel meld men dat het mysterie is opgelost:

Bioloog Barry O’Connor beweert dat chupacabra’s daadwerkelijk wilde honden of coyotes zijn met een dodelijke vorm van schurft waardoor ze er afschrikwekkend uit kunnen zien. Doordat ze ernstig verzwakt zijn gaan ze op zoek naar gemakkelijke prooien zoals vee (zoals schapen of geiten).

Deze wilde honden hebben het zogenaamde Chupacabra-syndroom waarvoor een kleine mijt verantwoordelijk is. Deze mijt (Sarcoptes scabiei) legt eitjes in de vacht van de hond na eerst een gangetje te hebben gegraven. De nakomelingen graven deze verder uit. Honden hebben geen goed afweermechanisme om te mijten weg te houden.

Een niet op feiten gebaseerde verklaring is dat de chupacabra een gemuteerd dier kan zijn dat uit een of ander laboratorium is ontsnapt. Maar het dier is waargenomen op vele locaties waardoor dit onredelijk lijkt.

Het is en zal voorlopig nog een raadsel blijven. 1 ding is duidelijk: de chupacabra heeft voor grote populariteit (souvenirs etc.) gezorgd in de streken waar het dier is gesignaleerd.