blog placeholder

Eerste hulp bij ongelukken worden al vaak toegepast in deze wereld. Alleen is eerste hulp bij dieren nog niet zo bekend als eerste hulp bij mensen. Het kan voorkomen dat uw hond of kat iets overkomt waar u graag bij wilt helpen. Daarom hier een artikel om u op weg te helpen.

Oorzaken

Een hartstilstand of een ademhalingsprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Voor een ademhalingsprobleem kunnen de volgende oorzaken van toepassing zijn:

  • Ingeslikt voorwerp (bijvoorbeeld een stok, tak, bal, voedsel, stuk bot etc)
  • Verwurging (bijvoorbeeld een touw om het nek van het dier)
  • Ingeklapte long door verwonding borstkas
  • Rookvergiftiging
  • Verdrinking
  • Verstikking door gebrek aan zuurstof
  • Verlamming van de ademhalingsspieren bijvoorbeeld door vergiftiging

De oorzaken van een hartstilstand kunnen zijn:

  • Onvoldoende zuurstof in de hartspier
  • Teveel bloedverlies
  • Shock
  • Hartritmestoornissen
  • Vergiftiging

Symptomen

De symptomen van een ademhalingsstilstand:

  • Rusteloos
  • Soms fluitende ademhaling
  • Slijmvliezen worden blauw
  • Pompende ademhaling
  • Stress

De symptomen van een hartstilstand:

  • Geen pols (de pols kunt u opnemen aan de binnenkant van de liezen van de hond of kat of aan de beide zijden van de borstkas van de hond of kat, voel minstens 10 seconden voor een hartslag)
  • Dier is niet bij bewustzijn en heeft geen reflexen
  • Slijmvliezen worden blauw

Wat u kunt doen

Het aller belangrijkste is om vooral rustig te blijven. U doet er verstandig aan om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Bij een ademhalingsprobleem

Als uw hond of kat een ademhalingsprobleem heeft zorg er dan in ieder geval voor dat de halsband is verwijderd. Kijk of de luchtwegen vrij zijn. Dit kunt u doen door de bek van de hond of kat te openen en de tong voorzichtig naar voren te trekken en dan op die manier in de keelgat te kijken. Als u iets ziet probeer het er dan zachtjes uit te halen, forceer niks! Als u het voorwerp er niet uit kan halen laat de dierenarts het dan doen. Als u het forceert kan u het erger maken.

Soms moet er beademing worden toegepast op honden. In dat geval moet u hem op zijn rechterkant leggen en de tong voorzichtig uit de mond halen en aan de zijkant uit de mond leggen. Dan kunt u de bek van de hond dichthouden met uw handen, zorg ervoor dat er geen lucht uit zijn bek kan ontsnappen. Dit kunt u bereiken door uw duimen over de “mondflappen” van de hond te leggen. Op deze manier zorgen de mondflappen ervoor dat er geen lucht meer uit kan. Zorg ervoor dat uw mond en neus bedekt is met een stof: op zijn minst een T-shirt; dit vanwege de vele bacteriĆ«n in, op en rond de mond en neus van de hond. Dan kunt u 1 puf per seconde (niet teveel lucht) in de neus van de hond blazen met uw mond. Als het een kleine hond betreft dan 2 puffen per seconde. Het is belangrijk dat u tussendoor uw hoofd afwend vanwege de mogelijke giftige gassen in de longen van de hond. U hoeft geen beademing te doen als er een duidelijk opstakel is in de luchtwegen.

Zorg ervoor dat u niet benauwd wordt. Als u zicht benauwd gaat voelen tijdens het beademen of sterretjes gaat zien moet u direct stoppen. Uw veiligheid is belangrijker dan het dier. Als u niks meer kan doen dan kunt u het dier ook niet meer helpen.

Kijk uit!: een dier met ademhalingsproblemen kan soms agressiviteit vertonen door de stress die het ademhalingsprobleem oplevert. Wees dus voorzichtig in uw benadering van een dier met ademhalingsproblemen.

Bij een hartstilstand

Bij een hartstilstand ligt het aan de oorzaak wat u moet doen. Als het dier veel bloedverlies heeft, heeft het weinig zin om hartmassage uit te voeren, in dat geval moet u eerst het bloeden stoppen. Dit kunt u doen door iets tegen de wond aan te drukken. Bij een vergiftiging moet u ervoor zorgen dat de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat, zorg er wel voor dat u het vergif mee neemt. Verder kunt u een hartmassage uitvoeren.

Leg de hond of kat op zijn rechterzijde. Kijk of de ademhalingswegen vrij zijn (zoals u ook bij een ademhalingsprobleem zou doen) en trek het hoofd naar achteren. Trek de voorpoten zo ver mogelijk naar voren. Als u 1 van de voorpoten naar achteren haalt zodat hij opgevouwen ligt dan wijst de elleboog waar het hart moet liggen. Zorg ervoor dat beide poten naar voren gestrekt liggen. Sla met uw vuist 1 keer hard op de borstkas waar het hart hoort te liggen om het hart te stimuleren. Vervolgens legt u uw handen over elkaar en masseert u met de muis van de hand 5 keer het hart, 1 keer per seconde voor een grote hond en 2 keer per seconde voor een kleine hond. Vervolgens beademd u de hond 10 seconden lang. Als u dit gedaan heeft kunt u kijken of het dier alweer een hartslag of ademhaling heeft, zo niet dan gaat u door.

Bij een kat is het net wat anders. De kat legt u plat op de buik met de poten en de kop gestrekt naar voren. Vervolgens plaatst u aan beide kanten 2 vingers en masseert het dier 2 keer per seconde.

Tot slot

Ik hoop dat u hier wat aan heeft en dat u op deze manier levens van dieren kan redden. Als het dier toch dood gaat heeft u er in ieder geval alles aan gedaan om het leven van het dier te redden.

Wat ik u aanraad is om toch wel zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voordat u iets onderneemt. De dierenarts heeft immers meer ervaring en weet beter met de situaties om te gaan.