blog placeholder

Familieleden van de gaviaal zijn allemaal uitgestorven. Over het algemeen kwamen ze vroeger over de hele aarde voor. Enkele uitgestorven soorten zijn: Rhamphosuchus, Thoracosaurus en Gavialosuchus. 

De gaviaal is voor de Indiërs een heilig dier. 

Latijnse naam: Gavialis gangeticus

Lengte: 5 tot 6,5 m

Gewicht: Tot 980 kg

Leeftijd: 50 tot 60 jaar

Eieren: 40 tot 60

Beschreven: 1789 (Gmelin)

Status: Kritiek

Vindplaats: Pakistan/India/Bangladesh

Familie: Gavialidae

Leefgebied

Gavialen leven uitsluitend in rivieren meestal in een regenwoud. Ze komen voor in onder andere de Indus, Ganges, Mahanadi en Brahmaputra. Gavialen hebben een sterk versnipperd verspreidingsgebied en zijn erg zeldzaam. Er komen nog maar ongeveer 200 exemplaren in het wild voor. De soort gaat onder andere achteruit door overbejaging. Zijn woongebieden zijn tot reservaten uitgeroepen maar toch wordt er vaak gestroopt. In de jaren 70 was de gaviaal bijna uitgestorven.

Kenmerken

De gaviaal verschilt sterk van andere krokodilachtigen en is direct te herkennen aan de zeer lange, smalle bek met vele kleine, naaldscherpe tanden (106 tot 110 tanden). Gavialen hebben een donkergroene tot bijna zwarte kleur. Jonge gavialen zijn olijfgroen met zwarte vlekjes en donkere banden vooral bij de staart. Dit patroon vervaagt naarmate de dieren ouder worden.

Voedsel

Gavialen eten voornamelijk vis. Hun bek is uitstekend geschikt om vis te eten. Soms vangt hij er meerdere vissen tegelijk mee. Ook biedt de bek weinig weerstand in het water. Ondanks zijn formaat van bijna 7 meter is de gaviaal voor mensen totaal ongevaarlijk.

Er zijn menselijke sieraden in gavialen-magen aangetroffen. Ze slikken namelijk vaak voorwerpen en stenen in net als andere krokodillen.

Eieren

De eieren worden ’s nachts door het vrouwtje gelegd in een hol dat gegraven is aan de zandige oever van een rivier. Dit gat ligt ongeveer 1,5 meter boven het waterniveau. Dit wordt meestal gedaan in maart, april of mei. Na de eieren gelegd te hebben wordt het hol bedekt met zand. De eieren wegen ongeveer 156 gram en zijn 5,5 bij 8,6 cm groot.

Vaak worden gaviaaleieren opgegeten door jakhalzen en hagedissen.Als er 40 eieren gelegd zijn, zijn er in verloop van tijd nog maar een aantal over (1 tot 5). Na 53 tot 92 dagen komen de overgebleven eieren uit.

Opmerkelijk

Mannelijke gavialen hebben een verdikking op hun snuit, waarmee ze een vreemd, brommend of zoemend geluid voortbrengen. Dit wordt gebruikt bij de communicatie. Andere krokodilachtigen gebruiken de buikspieren om trillingen te veroorzaken, die soms zo krachtig zijn dat het water opspat